grazia

Saveti stručnjaka

Važnost očuvanja pH vrednosti kože u svakodnevnoj nezi beba i dece

Na rođenju bebe imaju neutralnu pH vrednost kože (ni kiselu ni baznu) koja tokom prve godine života počinje da liči na kožu odraslih i postaje blago kisela. Idealan pH kože kod dece i kod odraslih je onaj pri kome koža zadržava svoju vlažnost, ne suši se i ne gubi više tečnosti, a da bi se sve ovo ostvarilo potrebno je da pH kože ima vrednost između 5 i 6. Neophodno je da se prirodan proces u sazrevanju kože novorođenčeta ne remeti agresivnim sredstvima za negu dečije kože, već da sredstva koja se koriste za negu pomognu prirodan razvoj kože. 

Kolika je normalna pH vrednost kože?

Površina kože je blago kisela a pH vrednost površine kože je normalno između 4.5 i 6. U dubljim slojevima kože, pH ima neutralne vrednosti. 

Mehanizam očuvanja normalne kiselosti kože

Ukoliko je kiselost kože ispod 4.5 ili preko 6 gubi se barijerna funkcija kože i međućelijskih lipida stratuma corneuma što dovodi do većeg gubitka vode iz kože, njenog isušivanja, sklonosti ka alergijama, osipu i ekcemu. 

Promena kiselosti površinskog sloja kože se dešava i nakon pranja različitim preparatima identičnog sastava ali različitih pH vrednosti. 

Uticaj nege kože na kiselost kože - Pranje sapunom narušava normalnu kiselost kože

Sapuni su alkalne soli masnih kiselina dugih lanaca. Oni uvek formiraju solucije u vodenom rastvoru sa pH vrednostima između 8 i 12 i u zdravoj koži alkalni sastav iscrpljuje enzimske procese i dovodi do produženog povećanja pH površine kože. Ovo nije slučaj kada se koristi proizvod syndet sa pH 5.5 za negu kože. 

Uticaj pH vrednosti na dehidraciju kože

Stepen povećanja gubitka tečnosti preko kože zavisi od različitih činilaca - vremena izloženosti vodi, temperaturi vode, pH vrednost preparata koji se koristi za negu kože. Pokazano je da je minimalan gubitak tečnosti preko kože kada se koriste preparati koji imaju kiselost 5.5 slučnu koži. Dehidracija je manje izražena kada se koriste preparati koji imaju pH između 5 i 6 nego oni koji imaju između 7 i 8. 

Preporuka je da se koriste nežni preparati koji čuvaju površinski sloj kože, ne oštećuju ga i pomažu očuvanju prirodne kiselosti kože. Jedan od kvalitetnijih proizvoda za kupanje bez suza je SEBAMED DEČIJA PENA ZA KUPANJE ZA LICE I TELO (Face & Body Wash foam), čiji je pH 5.5. Ova pena je izuzetno blaga i namenjena je nežnoj dečijoj koži. Može se koristiti za pranje svih delova tela od glave do pete. Specijalna formulacija omugućava zaštitu i negu i najosetljivije kože, sprečava isušivanje i štiti od iritacije i upala. Omogućava čišćenje nežne kože beba i dece od rođenja do adolescencije. Pogodna je za korišćenje kod veoma suve kože, kod atopijskog dermatitisa (ekcema) i psorijaze.

Preporuke za negu kože

Osnovni cilj nege dečje kože jeste da ona bude lepa i zdrava. To se postiže uz pravilno održavanje higijene i primenu proizvoda koji su namenjeni nežnoj dečijoj koži. Edukacija roditelja i saveti za adekvatnu negu i održavanje pH vrednosti kože u preporučenim granicama između 5 i 6 je cilj svakog pedijatra. 

Tekst: Dr Milena Nikolić, pedijatar

Fotografije: PROMO

Pročitajte još

Povezane teme

Kosa

"Neuredni" rep je najpopularnija frizura ove sezone i isprobavamo je odmah

Izgleda šik, lako se pravi, da li nam je potrebno nešto drugo?!

Make up

5 TikTok trikova koje makeup artisti zapravo koriste u svom radu

U moru video-trikova koji nam se nude, neki su zaista sjajni.

Kosa

Petocifreni iznos za izgled kose na Met Gali: Koliko je koštao čuveni rep Kim Kardašijan?

Preduzetnica i rijaliti zvezda nije štedela kada su usluge frizera u pitanju.

Nega kože

Doktori savetuju: 4 super popularna beauty trika sa TikToka koja zapravo treba da izbegavamo

Priznajemo, volimo brze i kratke savete koje vidimo na ovoj nega popularnoj društvenoj mreži, ali nije sve što vidimo zapravo dobro za nas.

Nega kože

Zasluženo na tronu ili ne: Da li je maslinovo ulje korisno za vašu kožu?

Ova dragocena tečnost ima mnoge blagodeti u našoj ishrani, ali da su njena svojstva odgovarajuća za upotrebu na našoj koži?

Kosa

Izdvajamo najbolja beauty izdanja sa dodele Emi nagrada

Poznate glumice su nam još jednom dokazale da su zaista neprikosnovene kada su u pitanju elegantna izdanja.

Trendovi

Umetnost na noktima: Trendovi koje isprobavamo ove jeseni

Zaboravite na klasičan manikir - vreme je za nail art!

Kosa

50 najupečatljivijih beauty izdanja sa Met Gale 2021.

Kada je reč o makeup-u i frizurama, poznate ličnosti nas (uglavnom) nisu razočarale.

Make up

10 makeup trendova koje ćemo rado isprobati ove jeseni

Ukoliko želite da osvežite svoju makeup rutinu ove jeseni, predlažemo vam neke od najboljih trendova.

Fitnes

Smanjite masne naslage na butinama: Šta jesti i kako vežbati?

Najčešći problem žena su nagomilane masne naslage na stomaku, ali još jedno problematično područje za većinu žena je salo na butinama.