Šta treba (i ne treba) da radite da biste imali zdrave i jake nokte

Svi volimo lep i efektan manikir, ali da bi on zaista izgledao kako treba, trebalo bi da vodimo računa o tome da su nam nokti jaki, kvalitetni i iznad svega – zdravi. Šta treba da radite, a šta da izbegavate, otkrijte u nastavku teksta.

Razmislite o biotinu

Zdrava, izbalansirana ishrana i hidratacija su ključni za opšte stanje organizma, pa tako i noktiju. Ipak, koliko god vodili računa o zdravim navikama, ponekad se dešava da nam nokti budu slabi i lomljivi, a u tom slučaju biste mogli da razmislite o biotinu, B vitaminu, koji vam može pomoći da ih ojačajte. Pre nego što ga uključite u ishranu, posavetujte se sa svojim lekarom. 

Slobodno koristite lak za nokte

Lak za nokte neće naškoditi vašim noktima – naprotiv, može ih zaštititi. Ipak, vodite računa o tome da s vremena na vreme dozvolite noktima da “odmore” od ovog ukrasa, a prilikom uklanjanja laka koristite skidače bez acetona.

Negujte zanoktice

Zanoktice treba uklanjati, ali vodite računa o tome da ne budete previše grubi kako ne biste napravili veću štetu nego korist. Koristite negujuće ulje za zanoktice, ali takođe brinite i o hidrataciji ruku i noktiju kako bi svaki detalj bio savršen.

Redovno oblikujte nokte

Kao što redovno treba šišati kosu kako bi ona bila zdravija i jača, tako treba pristupiti i noktima. Trendovi su na našoj strani i zagovaraju kratke, prirodne nokte što vam dozvoljava da ih u potpunosti skratite. Ne zaboravite da ih na kraju oblikujete turpijom.

Detaljno čistite nokte četkom

Koliko god vodili računa o higijeni, nesumnjivo, predeo ispod noktiju zaista je teško očistiti zbog čega je lako doći do infekcije ili sličnih problema. Zato, da biste bili sigurni da je sve čisto i negovano, koristite malu četku za nokte prilikom pranja ruku.

Nosite rukavice kada perete sudove

Topla voda i tečnost za pranje sudova loše utiču na nokte – slabe ih i isušuju. Osim što ćete negovati nokte na adekvatan način, bilo bi dobro da koristite i zaštitne rukavice kada perete sudove i generalno čistite kuću.

Ne preterujte sa manikirom

Manikir je u redu, ali neka ne bude previše čest. Izbegavajte nadogradnju ili izlivanje noktiju, kao i izlaganje UV lampama. Uz to, ne zaboravite da koristite SPF kremu za ruke.  

Ozbiljno shvatite infekcije

Iako su problemi sa noktima češći na nogama nego na rukama, ako primetite bilo kakve promene, nemojte ih ignorisati. Postoji toliko proizvoda koji vam mogu pomoći i rešiti problem koji je, između ostalog, i estetske prirode. 

Nemojte grickati nokte i zanoktice

Iako se ovo podrazumeva, hajde da ponovimo još jednom – grickanje noktiju i zanoktica ne samo da ne izgleda lepo i nije higijenski, već može ozbiljno da ošteti nokte. 

Nemojte koristiti previše agresivne preparate za negu noktiju

Već smo spomenuli da treba da koristite skidač laka za nokte bez acetona, ali je isto tako važno da i proizvodi za negu ne budu previše jaki i agresivni. Razume se, prirodni preparati uvek su najbolja opcija. 

Foto: Unsplash