Trudnoća: Najčudnije stvari koje vam niko ne kaže

trudnoća

Trudnoća donosi mnogo nepoznatih i često iznenađujućih iskustava. Iako se buduće majke često susreću sa savetima i pričama o trudnoći, mnoge stvari ostaju nepričane dok se same ne iskuse. Od fizičkih promena do emocionalnih preokreta, trudnoća može biti puna nepredviđenih trenutaka koje niko ne pominje. Ovaj tekst donosi pregled najčudnijih i neočekivanijih aspekata trudnoće koje bi svaka buduća majka trebalo da zna.

Da vam može porasti brada. Ovaj centimetar dug ‘breskvast’ sloj duž vilice sigurno nije bio na listi planova za 2024.

Da jutarnja mučnina nije ograničena na jutro, tako da nemojte očekivati da nestane do ručka. Ili do vremena za spavanje.

Da će pitanje ‘Da li ste već odlučili o imenu?’ brzo postati najiritantnije pitanje na planeti.

Da će osećaj krivice zbog lakoće ostajanja u drugom stanju pojesti osobu.

Ali da ‘ostati trudna’ nije jedini problem i da ‘ostati trudna’ – sa neočekivanim medicinskim komplikacijama za majku i/ili bebu – može biti mnogo teže i traumatičnije nego što se moglo zamisliti.

Da će koža svrbiti. Svuda. Stalno. Zbog ‘hormona’.

Da će osoba imati stalnu gorušicu, zahvaljujući kombinaciji bebe koja raste i stiska želudac i hormona trudnoće koji opuštaju ventil na ulazu u želudac tako da se ne zatvara pravilno i dozvoljava kiseloj sadržini želuca da se vraća u jednjak.

Da ‘blagi bol u grudima’ zapravo osećaj kao da neko pokušava da vam otrgne grudi s druge strane sobe.

Da rani ultrazvučni pregledi možda neće uključivati slatki trenutak sa gelom na stomaku, već ogroman, transvaginalni štap.

Da posete salonu izgledaju vrlo drugačije. Savetuje se da se kosa ne farba u prvom tromesečju, a bojenje obrva i trepavica verovatno će zahtevati novi test svakog puta zbog činjenice da hormoni mogu izazvati nove reakcije.

Da bradavice mogu početi da cure kolostrum nekoliko meseci pre termina (i da će muž panično kupovati špriceve za ‘prikupljanje’ tog zlatnog nektara nakon previše pretraga na Google-u. Zapravo se savetuje da se to ne radi do oko 36. nedelje).

Da će se osoba biti ohrabrena da masira perineum svake noći. Google će vam reći više.

Da će se telo trudne žene slaviti i hvaliti zbog ‘čudotvorne’ sposobnosti rasta bebe, umesto da se oseća sramota zbog većih delova tela, što može biti radosno, ali i konfliktno nakon celog života upijanja popularne kulture o ‘idealnom telu’.

Da je lista hrane koju ne bi trebalo jesti beskonačna. Ko bi znao da će tražiti mali crveni lav na svakom jajetu pre nego što se oseća sigurno da ga pojede?

Da bi muž mogao privremeno izgubiti interes za seks, iz straha da ne povredi malo biće s druge strane grlića materice.

Da će se mnogo izostajati s posla zbog poseta bolnici.

Da je izbor bolnice zastrašujuće velika odluka. Da li se ide na malu i intimnu ili veliku i dobro opremljenu? Reputacija ili udaljenost? Udaljenost od kancelarije – za te beskrajne preglede – ili od kuće – za onaj poslednji, prilično hitan, odlazak?

Da će se osoba malo povraćati svaki put kad se savije.

Da će prvih 12 nedelja tajnosti i laži biti agonizirajuće (i prilično nepotrebne, retrospektivno).

Da će trudnica imati sindrom prevaranta stalno. ‘Da li stvarno mogu biti ovako umorna kada je beba veličine semena maka?’.

Da će trudnica upoređivati svoj stomak sa svakom trudnom osobom koju vidi. Zato su prenatalni časovi posebno zanimljivo iskustvo.

Da će kijanje doneti zabavnu igru 50/50 ‘da li ću se upiškiti?’.

Da desni mogu nasumično krvariti. Mnogo. Dakle, možda je dobro obavestiti zubara da ste trudni pre nego što paniče tokom higijenskog pregleda.

Da trudnica neće moći da zaveže pertle.

…ili da obrije noge.

Da bi trudnica mogla izgubiti dugogodišnje prijatelje koji se bore sa sopstvenim problemima i ne mogu podneti gledanje trudnoće.

Da će trudnica imati njuh kao pas tragač i iznošenje smeća ili kuvanje mesa moglo bi je prevrnuti.

Da će trudnica zaboraviti kakav je osećaj spavati celu noć – uglavnom zbog bešike, koja je izgleda smanjena na veličinu graška i postala omiljena igračka bebe.

Da, da bi se stvari izjednačile, trudnica može imati hroničnu zatvor tokom devet meseci zahvaljujući povećanom progesteronu koji opušta mišiće creva, dopuštajući hrani da duže ostane u probavnom traktu, što znači da postoji dodatno vreme za apsorpciju hranljivih materija u krvotok kako bi došle do bebe.

Da je ‘munja u preponama’ stvar. Oštar, iznenadan, zapanjujući bol u vagini zahvaljujući bebi koja pritiska grlić materice ili živce oko njega.

Da postoji bezbroj lekova koje trudnica ne može koristiti (uključujući one osnovne kao što su ibuprofen i sprejevi za nos).

Da su živopisni snovi i uznemirujuće misli – poput iskušenja da se samo zakorači u dolazeći saobraćaj ili razmišljanja kako bi bilo pasti sa balkona na 11. spratu – uobičajeni.

Da većina “bebine težine” zapravo nije sama beba. Uobičajeno je da se dobije oko 9-12 kilograma, a samo oko 3 kilograma je težina bebe. Takođe će biti prisutno oko 1 kilogram materice, 1 kilogram amnionske tečnosti, 2.5 kilograma dodatne krvi i tečnosti, 0.7 kilograma posteljice, 2.5 kilograma većih grudi i 3 kilograma dodatnih masnih naslaga.

Da kosa i nokti mogu rasti i jačati brže nego obično. Kvaka je da će se sve to poništiti nakon rođenja bebe.

Da bi se moglo desiti da se beba prijavi za mesto u vrtiću pre nego što se rodi. Da, čak i ako ne planirate da je šaljete u vrtić prve godine.

Da ne možete spavati na stomaku, što je očigledno. Ali takođe se savetuje da ne spavate na leđima, jer može doći do pritiska na veliku krvnu žilu. Spavanje na desnoj strani je u redu, ali leva strana je “bolja”. Oh, ali probudićete se sa utrnulom nogom/stražnjicom/bokom ako ležite na jednoj strani duže od sat vremena…

Da okretanje u krevetu postaje kao miniserija na Netflixu.

Da će vas šokirati ljubaznost stranaca. Od putnika u javnom prevozu koji ustaju da vam ustupe mesto (ili, ako i oni nemaju mesto, govore onima koji se prave da vas ne vide da ustanu) do zaposlenih u pekari koji vam daju besplatan kolač uz vašu bezkofeinsku kafu “za bebu”, uopšte, videćete divnu stranu čovečanstva.

Foto: Kaboom pics