10 stvari koje naučite kada vas odgaja jaka majka

Pod izrazom “jaka majka” mislimo na ženu koja nije manipulativna, narcisoidna niti ima snažnu želju za kontrolom nego je požrtvovana, plemenita i upravo ona, kakvu bi svako poželeo za roditelja 

1. Vrednost nezavisnosti

Ne treba vam muškarac da vas spasava ili bilo ko da se brine o vama, na njenom primeru učite da ste sposobni da živite pun i srećan život, bez potrebe da ga delite sa nekim drugim. Naučite da možete da izgradite dom, odgajate decu, kuvate i perete suđe dok imate uspešnu karijeru. Prilično naučite kako da budete super žena.

2. Značenje bezuslovne ljubavi

Videli ste kako vaša mama žrtvuje svoje vreme, zdravlje i mladost za vas i vašu braću i sestre, ali se nikada nije žalila niti hvalila koliko pati ili radi. Uvek je imala osmeh na licu i radosno je davala sve više i više od sebe. Ona vas je naučila kako izgleda nesebična i bezuslovna ljubav, a vi znate da tu ljubav nećete moći da pronađete nigde drugde.

3. Kako da volite sebe

Naučite kako da se udaljite od stvari koje vam nisu namenjene, naučite kako da nastavite i kada je ceo svet protiv vas i kako da verujete u sebe kada svi sumnjaju u vas. Naučite da vas loše ocene, lomovi srca i neuspesi ne definišu; ono što vas definiše je kako se vraćate od svih neuspeha i koliko se teško borite za život koji želite.

4. Možete biti i jaki i nežni

Jake majke su obično veoma osetljive, samo to bolje sakriju od drugih. Da, viđali ste svoju mamu kako tiho plače nad vašim bolom, ili cele noći brine o vama kada ste bili bolesni, ili noćima kada nije mogla da spava jer ju je nešto mučilo. Način na koji vas grli kada ste pali pokazuje neuporedivo saosećanje i nežnost.

5. Nije lako biti žena

Saznaćete da će vaše mišljenje biti omalovaženo, da će vas shvatiti olako kada budete ozbiljni, ali ćete takođe naučiti da se možete izdvojiti u gomili i naterati sve da slušaju vaš glas i prihvate vaše ideje. Naučite da ono što te ne ubije čini jačim.

6. Nikada ne gledate unazad

Naučite da pustite sve “šta ako” i “moglo je biti”. Naučite da ne gledate unazad i pitate se zašto se život okrenuo naglavačke. Samo nastavite da gledate napred i dozvolite prošlosti da se iskupi. Naučite da vas je sve što se dogodilo dovelo tamo gde pripadate, čak i ako to nije ništa od onoga što ste poželeli.

7. Važnost strpljenja i vere

Proći će oluje i sutra je novi dan. Naučite da budete strpljivi sa životom, strpljivi sa vremenom, strpljivi sa uspehom i strpljivi sa problemima. Naučite da je strpljenje snaga.

8. Kako da stvorite svoju sreću

Možete pronaći sreću u teškom životu. I dalje možete biti srećni čak i ako nosite težinu sveta na svojim ramenima. Mama me je naučila da uvek mogu da nađem nešto čemu mogu da se osmehnem. Sve što treba da uradim je da pogledam bliže i bolje.

9. Ona i dalje zna više o ljubavi od vas

Čak i kada ste generacijama razdvojeni, čak i ako vam nisu dragi njeni ljubavni izbori ili ako ona nekoga ne odobrava, bolje je da je poslušate. Ona zna šta govori; štaviše, ona ne želi da vas vidi sa slomljenim srcem.

10. Kako da budete dobar roditelj

Odgojila vas je mama koja vam je pokazala kako da se zaista brinete o porodici, koja vam je pokazala da se naporan rad na kraju ipak isplati, koja vam je pokazala da nekoga možete bezuslovno voleti. Pokazala je kako da budete zaštitnički nastrojeni, puni ljubavi, ljubazni, saosećajni, jaki i otporni. Vodila je svojim primerom, a znali vi to ili ne, korak po korak idete njenim stopama.

Tekst: M.Đ.

Foto: Profimedia