10 zabavnih načina da zaradite nešto novca sa strane

Složićemo se da je u poslednje vreme sve veći izazov obezbediti dovoljno novca za sve potrepštine i troškove – plate u Srbiji su vrlo skromne, dok cene ne zaostaju mnogo za evropskim standardima. Treba platiti račune, hranu, prevoz, možda i vrtić – a svi volimo da sebi damo oduška i da se povremeno častimo novim parom cipela ili lepim ručkom. 

Ipak, uz malo vremena i kreativnosti, moguće je u kućni budžet dodati i nekoliko stotina evra mesečno. Postoji mnogo stvari koje možete raditi sa strane, a za vas smo izdvojili najbolje predloge kako da sebi dodate još jedan izvor zarade. 

Prodaja starih aksesoara

Možda vi smatrate da je torbica koju ste nasledili od bake neupotrebljiva, ali nekom lovcu na vintage komade ona može biti dragocena. Na internetu postoji pregršt sajtova koji se bave prodajom “preloved” komada na kojima možete odlično zaraditi bez mnogo truda. Dovoljno je da svoje komade slikate i okačite na sajt. Na ovakvim sajtovima možete prodati i stvari za koje nećete verovati da su nekome zanimljive, a razmenom stvari koje bi inače završile na deponiji takođe pomažete i ekologiji. 

Freelance poslovi

Ako imate neku veštinu poput web dizajna, pisanja ili fotografisanja, možete iskoristiti svoje slobodno vreme da zaraditi poprilično dobru sumu novca. Freelance poslovi mogu i da vam prerastu i u primarni prihod novca, a pružiće vam i fleksibilnost koju sa običnim radnim vremenom ne biste imali. 

Dizajniranje majica

Na sajtu Teespring možete diznajnirati majice bez da ih fizički proizvodite – kada neko izvrši porudžbinu, sajt će automatski proivesti komad i poslati ga naručiocu. Ovo je lak i zabavan način da napravite dodatni prihod koji može da služi kao fond za šoping, putovanja ili crne dane. 

Napravite YouTube kanal

Da li ste skriveni majstor šminkanja? Probajte da započnete YouTube kanal! Nakon nekog uloženog vremena i truda, možete ostvariti sjajnu zaradu o kojoj niste ni sanjali. Ako ne volite da se eksponirate, postoji pregršt načina da napravite snimke bez da koristite svoj lik. Saveti o finansijama, recepti, tutorijali za sviranje muzičkih instrumenata su stvari koje sjajno prolaze – suštinski, bilo šta što znate da radite će gledaocima biti zanimljivo za gledanje. 

Časovi engleskog

Ako jezike držite u malom prstu, odvojite nekoliko sati nedeljno za davanje časova engleskog preko interneta. Ovo je lak i interesantan način da zaradite nešto malo novca sa strane, a ako se tutorisanju ozbiljno posvetite, možete od njega napraviti i karijeru. 

Pravljenje kozmetike

Ako volite DIY recepte za prirodnu kozmetiku, ovaj hobi možete pretvoriti u vrlo profitabilan biznis. Dovoljno je da naručite ambalaže i etikete, pa ćete svoje ručno pravljene parfeme, losione ili balzame moći i da prodajete. Možete otvoriti Instagram profil, a ako ste spremni da uložite nešto novca, možete napraviti i svoj sajt. 

Blogovanje

Svako ko voli da piše na bilo koju temu može da napravi svoj blog od kog će kroz neko vreme moći da zaradi ozbiljnu svotu novca. Naravno, monetizacija bloga ne ide preko noći, ali ako ste vredni i imate zanimljivu temu o kojoj pišete, možete ostvariti prihode od reklama ili čak prodati blog za poveću cifru. 

Čuvanje ljubimaca

Ako više volite životinje nego ljude, čuvanje kućnih ljubimaca idealan je način da zaradite nešto novca. Možete da radite u vrtićima za pse možete biti samozaposleni. Jedan od načina da započnete je da se obratite porodici, prijateljima, komšijama ili napravite plakate koje ćete podeliti po komšiluku. 

Ako imate dvorište pogodno za pse, možete čak i otvoriti sopstveni vrtić za ljubimce. 

Planiranje žurki

Ako imate smisla za planiranje zabava, ovo je sporedni posao koji lako možete započeti. Ponudite svoje usluge svima koje poznajete i uskoro ćete dobiti listu klijenata koji mogu da potvrde vaše sposobnosti. Možete započeti male događajima poput dečijih rođendana i proširiti ponudu dok gradite svoje iskustvo. 

Odgovaranje na ankete

Kompanije očajnički žele vaše mišljenje i spremne su da ga plate. Trik je, naravno, znati gde pronaći ankete koje se najbolje plaćaju. Dve najpopularnije i legitimne stranice za ankete su Swagbucks i MyPoints. Ne samo da možete zaraditi na anketama, već možete zaraditi i gledajući video zapise, pa čak i samo pretražujete internetom. 

Menadžer društvenih mreža

Ako provodite sate na Instagramu ili Facebook-u, zašto ne biste unovčili svoj talenat tako što biste vodili internet stranice za kompanije ili male biznise? Zarađujte radeći ono što svakako volite – ovaj posao je u poslednje vreme veoma tražen i može vam doneti ozbiljna primanja.