11 znakova da ne uživate dovoljno u seksu

I šta da radite povodom toga?

Veliko je razočaranje ako osećate da ne uživate u seksu sa partnerom. A ako se problem nastavi, može imati uticaja na vašu vezu.  

Prepoznavanje da više ne uživate u seksu važan je korak. Ali razumevanje zašto –  teži je proces. Ako isključite depresiju koja direktno utiče na vašu seksualnu želju, trebalo bi da razgovarate sa partnerom o svim ostalim mogućim uzrocima.

Otvorenim razgovorom je lakše pronaći rešenja. „Seks je veza“, kaže klinički psiholog dr Michael Michaelis za „Bustle“. „Kada dvoje imaju jaku fizičku vezu, osećaju se bliže i veze se jačaju, uključujući jačanje posvećenosti koju osećaju.

Da biste bili sigurni, proverite znakove koji pokazuju da morate poraditi na seksualnom životu da biste se bolje proveli u spavaćoj sobi, ali i da biste imali zdraviju vezu.

1. Odlažete seks i uvek „morate da uradite nešto drugo“

Ako niste uzbuđeni zbog svog seksualnog života, onda verovatno neprestano tražite načine da ga izbegnete. Uvek će biti još nečega što treba učiniti i čini se važnije od druženja sa partnerom. U redu je ne biti raspoložen, ali kada se to sistematski radi, to znači da je izgubljena emocionalna i / ili fizička veza sa drugim. I ovo bi svakako trebalo rešiti. Nađite način da izrazite svoje potiskivanje, što može biti bes, povređena osećanja ili drugi problemi u vezi koji mogu uticati na vaša osećanja prema partneru, a time i na raspoloženje za seks. Zatim počnite da radite na ovim problemima, možda uz pomoć terapeuta. Jednom kada se psihološki osećate bolje, želja će se vratiti.

2. Da li maštate o nečem drugom tokom seksa?

Sasvim je normalno imati maštanja tokom seksa. Ako nekoliko minuta mislite na stranca, to ne znači da mrzite seks sa partnerom ili da biste voleli seks sa nekim drugim. Ali ako zamišljate da drugi dostiže vrhunac, ovo je znak da nešto nije u redu. Nije bitno da li vaš um putuje negde drugde da bi bio zadovoljan. Maštarije su dobre, ali važno je biti prisutan u vreme čina da biste više uživali u seksu. Zato se zapitajte zašto se to događa i razmislite o drugim načinima kako oživeti stvari kako se ne biste „izgubili“.

3. Da li ste bili sa nekim drugim?

Neverstvo je potpuno drugačija stvar od maštanja sa nekim drugim. Klasičan i siguran znak da ne uživate u seksu sa partnerom je da se uključite u romantičnu ili erotsku avanturu sa nekim drugim. Neverstvo je složeno pitanje. Obično demonstrira lična pitanja, uključujući osećaj nezadovoljstva u vezi, zbog kojih tražite pažnju negde drugde. Ako to držite u tajnosti, partneru nećete pružiti priliku da se promeni i to će imati uticaja na vaš seksualni život. U retkim slučajevima, želja za neverstvom može nastati zbog nedovoljne povezanosti koja uključuje neispunjene fantazije. Nije uvek lako razgovarati o tim stvarima, ali isplati se ako vam je cilj poboljšati seksualni život sa partnerom i spasiti vezu.

4. Seks je poput poslova

Možda nije najromantičnije, ali ponekad treba da planirate kada ćete imati seks kako biste bili sigurni da ćete provoditi vreme sa svojim partnerom. Ovo vam pomaže da steknete ljubav i pažnju potrebnu bez obzira na to koliko je zauzet vaš dnevni raspored. To naravno ne znači da seks treba da izgleda kao kućni poslovi. Ako se ovo dogodi, to bi mogao biti znak da ne uživate u seksu sa partnerom onoliko koliko biste trebali. Ako samo prolazite kroz fazu, razgovarajte sa svojim partnerom da biste pronašli načine da seks učinite zabavnijim. Da li vam treba romantično putovanje? Isprobavanje novih poza? Sve ovo može vam pomoći da se opet dobro zabavite i održavate iskru živom.

5. Gotovo nikada ne maštate o svom partneru

Još jedan znak da ne uživate u seksu? Ako ne mislite ili ne maštate o svom partneru ili se ne radujete stupanju u kontakt sa njim. Ako uopšte ne mislite na njega, ako se ne radujete ili ne osećate slatku uznemirenost nakon misli o njemu, to može ukazivati na to da stvari u spavaćoj sobi zastarevaju i da vas ono što radite zajedno više ne ispunjava. Ovo je takođe dobra prilika da budete iskreni s njim u vezi sa vašim osećanjima i da kažete stvari koje mogu pomoći da seks bude opet zabavniji i uzbudljiviji.

6. Partner je uvek taj koji insistira

Ukoliko nemate inspiraciju niti se radujete novim seksualnim odnosima sa partnerom, pa više volite da gledate Netfliks cele noći pokušajte da zamenite uloge i vi preuzmite inicijativu. Pošaljite „vruću“ poruku ili fotografiju, napravite prvi korak i gledajte kako vaš partner reaguje. Mali znaci mogu poboljšati vaše odnose.

7. Ne osećate se prijatno tokom seksa

Nemoguće je uživati u seksu ako se ne osećate prijatno, bilo da je to zbog fizičkih uzroka, zbog bolesti ili psihološki zbog depresije ili zbog nedostatka samopouzdanja. Dakle, ako ne odete u krevet osećajući se slobodno i potpuno opušteno uživajući u tome, onda postoji problem. To često uzrokuje stres i otežava vam seksualno uzbuđenje. Najbolje je reći partneru šta vas sputava i zajedno to rešiti. Postoji velika šansa da mu ono što vas muči nikada nije palo na pamet, što može biti utešno. Potvrdiće vam da ste divni i da nema razloga da se osećate posramljeno ili napeto. Naravno, trebalo bi da se obratite lekaru ako osećate bol ili imate drugih zdravstvenih problema. Ponekad ne shvatamo da nas zdravstveni problemi sprečavaju da uživamo u seksu dok ne nestanu.

8. Plašite se da razgovarate o onome što želite u krevetu

Možda je neugodno razgovarati o tome šta radite ili ne u krevetu, ali što više to radite, postaje lakše, a posebno ako imate na umu koliko će vam koristiti doneti zadovoljavajući seksualni život. Komunicirajte sa partnerom šta volite. budite iskreni tokom seksa. Izgovaranje stvari poput „Sviđa mi se kad ideš udesno“ efikasniji je i bolji način da promenite svoj seksualni život od reči „Ne sviđa mi se kad odeš levo“. To može biti deo vaše ljubavne veze ili učtiv predlog. Vremenom ćete se osećati prijatnije u razgovoru, a vaš partner će biti bolje informisan i to će vas dovesti do boljeg seksa.

9. Uvek se osećate frustrirano nakon seksa

Biće teško uživati u seksu ako vaše potrebe nisu zadovoljene, posebno ako vas partner razočara. U stvari, frustracija je jedan od najvećih razloga zbog kojih žene izjavljuju da imaju nižu želju i izbegavaju seks sa partnerom. Prirodno je ne tražiti seks ako se ne zabavljate ili niste zadovoljni. Stoga, da biste sebi osigurali bolji seks, pomoći će vam razgovor. Vaš partner ne može da napravi promenu ili da pokuša da povuče ispravne poteze ako ne zna šta želite ili šta nije u redu. I obrnuto. Takođe, komunikacija je uvek najbolji odgovor na vaše seksualne probleme. Međutim, imajte na umu da seks neće uvek biti savršen. Biće noći kada ste oboje umorni, a seks dosadan.

10. Da li mislite da bi seks trebalo da bude nešto drugačiji?

Ako razgovarate sa devojkama o seksu ili često gledate erotske filmove ili pornografiju, lako ćete videti da vaš seks nije ni priblićno isti kao na malom ekranu.  Zato se otarasite svih komentara i kritika i divljih očekivanja iz vaše glave. Ne postoji „normalno“. Koncentrišite se na ono što odgovara vama i vašem partneru i ne brinite o tome šta drugi kažu da biste trebalo učiniti. Poradite na onome što vam treba za zabavu. Ne morate da izlazite izvan svoje zone bezbednosti da biste dostigli nivo mitova koji vam kažu prijatelji.  

11. Osećate da tokom seksa razočaravate svog partnera

Nisko samopoštovanje može igrati važnu ulogu u tome da li uživate u seksu ili ne. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg parovi nemaju kontakt je nedostatak interesa, dosada i nedostatak samopoštovanja. Ako u poslednje vreme u spavaćoj sobi nije vruće, to može značiti da više niste na istoj talasnoj dužini. To vas može toliko zabrinuti da više ne uživate u seksu ili da apsolutno ne živite u trenutku. Najbolji način za rešavanje ove situacije? Dobro ste pogodili! Razgovarajte sa svojim partnerom. Ako vam je dosadno, recite mu. Ako se borite sa depresijom, obavestite ga.  

foto:Pinterest