5 saveta za započinjanje veze – za realiste, a ne za romantičare

Nekoliko racionalnih strategija koje će vas spasiti od usamljenosti!

Ako vam je dosadilo da čujete da je „more puno riba“, ali lično iskustvo donosi samo razočaranje, vreme je da promenite taktiku. Saveti psihologa obezbediće uspešan ulov tako što će vas naoružati racio savetima!

1. Ne tražite srodnu dušu

Što se pre rešite ideje da vaša srodni duša luta zemljom, pre ćete upoznati nekoga stvarnog s odgovarajućim setom kvaliteta koje možete trezveno proceniti. „Ne verujte u bajke da će vam karma, bog ili sudbina poslati srodnu dušu“, savetuju psihoterapeuti. Početak bilo koje veze svodi se na jedno: svesni izbor biti sa određenom osobom, prepoznati njegove osobine, navike, mane i dr.. 

Onemogućite za neko vreme način romantične percepcije stvarnosti     

Realisti koriste isti metod kao i kadrovsko osoblje u intervjuu – promišljeni razgovor koji pomaže u proceni kompatibilnosti i očiglednih problema. Proučavate šanse za uspeh, za koje pregovarate. ” Ako vas ideja drugog poluvremena ne ostavlja na miru, rekonfigurišite sistem verovanja: recite sebi da u svetu postoji nekoliko srodnih duša sa kojima su mogući potpuni reciprocitet i sklad ako ste bar malo u vezi s tim. “Pokušajte da smatrate prve sastanke korisnom vežbom koja vam pomaže da shvatite šta želite u vezi i shvatite koliko ste divni”.  Usredsredite se na lične kvalitete, vrednosti i potrebe koje imate, a ne na ono što mislite da bi odgovaralo ovoj temi.

2. Ne stavljajte visoke uloge

Zaronivši u aplikacije za upoznavanje, lako je osetiti da vas muči treperenje nepoznatih lica. Pogledate fotografiju, pročitate kratku biografiju koju je sam sebi izmislio i odlučite da li je lik dovoljno dobar… Zatim, ako se vaša interesovanja poklapaju, pošaljite poruku, sačekajte odgovor i verovatno dogovorite sastanak koji vam može prijati ili vas razočarati. Pre ili kasnije, osećate umor od mahanja prstom i pitate se zašto je to uopšte potrebno i zašto gubite vreme na besmislene stvari. Savet je isti: promenite svoje mišljenje. Ne lebdite u oblacima, pitajući se da li će ta osoba postati ljubav vašeg života – fokusirajte se na samo upoznavanje s njim. „Planirajte poznanstvo bez vezanosti za rezultat. Ponašajte se prirodno, budite svoji i verujte da ćete samo na ovaj način dobiti jasnu sliku vaših ukupnih sposobnosti, čak i ako se više nikada ne vidite.“

3. Ne pijte na prvom sastanku

Alkohol može iskriviti svest i preuveličati potencijalni odnos. Kako je rekla jedna popularna glumica: „Ako popijem dve čaše šampanjca, osećam hemiju sa bilo kim.“ Alkohol ublažava nervnu napetost, ali dodatno smanjuje sposobnost racionalnog razmišljanja i, samim tim, snižava standarde.” Saveti za one koji se osećaju posramljeno bez čaše u ruci: naručite lagani koktel i dozvolite sebi, samouverenom i duhovitom, da uzme sastanak pod nadzorom i saznajte da li je ta osoba zaista vredna vašeg vremena.

4. Ne izmišljajte ono što nije

Bio bi savršen … kad bi mogao slušati i ne zvati mamu svaki dan. Mogli biste biti savršen par … ako bi voleo da putuje i zarađivao pristojan novac. Reci odlučno ne ovom vozilu misli. Ako ozbiljno planirate da to promenite zbog ljubavi prema sebi, razmislite ponovo o stvarnosti onoga što se događa. Ljubav je jaka, ali ne pretvara narcis u čistoću ili žabe u prinčeve. Kada sretnete neku osobu, možete verovati da će se on razvijati, rasti i steći nove navike, ali u osnovi će on, sa gotovo stopostotnom verovatnoćom, ostati nepromenjen.

5. Ne nastavljajte odnos ako niste zainteresovani

Navikli smo da je ljubaznost lepa, ali ponekad je očigledno od samog početka da ništa neće funkcionisati. Ako ste to shvatili tokom svog prvog sastanka, ne bi trebalo da produžite dijalog. Zbogom pristojno i napustite mesto sastanka nakon nekih pola sata. „Jasan i iskren kraj ma koliko kratak bio, opravdan je na svim stranama, jer omogućava da se mirno krećete u željenom pravcu. Završavanje sastanka ne mora biti dugo ili bolno – budite pažljivi, ali nemojte se zbuniti sa dugim objašnjenjima. Jednostavno je kao i slanje kratke poruke: „Bilo je lepo upoznati vas, ali ne mislim da smo idealni jedno za drugo. Srećno! “

foto:elle-ru