5 stvari o kojima treba da razgovarate sa partnerom pre veridbe

Ako je neko romantičan – onda sam to ja. I ako neko shvata značaj veridbe – onda sam to ja. Doduše, odmah da dodam, veridba je iz mog ugla krajnje romantična stvar i, iskreno, mnogo intimnija, lepša i važnija nego samo venčanje. 

Međutim, moramo se složiti da u svemu romantičnom često postoji i ono racionalno i praktično jer, nažalost, iz vašeg ili tuđeg iskustva, sigurno znate da ljubav i dobra namera nisu dovoljni da bi jedan odnos uspeo. Što će reći, nekad moramo da stavimo po strani ono što osećamo i fokusiramo se na ono što je za jedan odnos dobro, poželjno i mudro.

Znam, nimalo romantično!

Uglavnom, ako zanemarimo tu divnu stranu veridbe i prvo izgovaranje sudbonosnog DA, veridba je period tokom kog se treba posvetiti organizaciji venčanja i, važnije, budućeg zajedničkog života u ulozi bračnog para. Čak i da ste pre veridbe živeli zajedno, sa potpisom i papirom dolazi i malo drugačiji odnos, pa treba uspostaviti i malo drugačija pravila. 

Ipak, kako ne biste zakasnili sa postavljanjem pravila pre nego što uopšte uđete u “proces”, valjalo bi razgovarati o određenim temama kako biste, ispitujući poglede na život, odmah znali na čemu ste. Jer da – moguće je biti u vezi godinama, a i dalje ne znati da li imate budućnost. 

Finansije

Verovatno najneprijatnija, ali ujedno i prilično važna tema – novac. Svi znamo onu izreku o izlasku ljubav kroz prozor kada siromaštvo pokuca na vrata. Zato, koliko god se vaše finansijske navike razlikovale, baš kao i primanja, postoje pitanja koja unapred treba postaviti kao što su: da li imate dugove i koliki su, koji je maksimum koji možete da potrošite bez konsultacije jedno sa drugim, ukoliko želite decu, ali ne možete da zatrudnite, koliko para možete da izdvojite na rešenje tog problema, da li biste finansijski pomogli porodici i koliko biste za to mogli da izdvojite, da li ćete imati zajednički budžet koji ćete koristiti kao par, bez obzira na to ko zarađuje više? Budite iskreni prema partneru i sebi i jasno komunicirajte želje, mogućnosti, prioritete i očekivanja.

Deca

Prvo i najvažnije pitanje svakako je to da li uopšte želite decu, koje potom prati i ono o broju dece, ali postoje i druge važne stvari o kojima treba razgovarati pre nego što do toga dođe: možete li da priuštite ovakav “dodatak” porodici, kako ćete podneti ukoliko neko od vas ne može da ima dece, da li ste otvoreni za usvajanje ili surogat majčinstvo, kakav je vaš stav i “stil” po pitanju vaspitanja, da li će se deca obrazovati državno ili privatno, kako ćete održati odnos kada budete imali dece s obzirom na to da ste do tog trenutka imali samo jedno drugo?

Svađe

Možda niste ovo očekivali ali, da, važan je način na koji ćete se svađati što znači da je zapravo važan način na koji ćete komunicirati. Iako pretpostavljamo da ste ovo pitanje do sada rešili, nije naodmet podsetiti se da mi žene ponekad zaista ne znamo da kažemo šta nam je, pa jednostavno odgovorimo “ništa” očekujući da će nam partner pročitati misli i rešiti problem. Zato, evo kako oboje možete da iskomunicirate ono što osećate i oko čega biste se potencijalno posvađali: umesto “ti mi nikada ne pomažeš” probajte sa “malo sam pod stresom danas, možeš li da mi pomogneš”, kada treba da se izvinite probajte sa “žao mi je što se osećaš povređeno” ili “nije mi bila namera da te uznemirim”, da biste podstakli komunikaciju probajte sa “šta misliš o našoj vezi” ili “šta mogu da uradim da bi nam bilo bolje”, kada vam nije jasno zašto se partner oseća na određeni način, pitajte da vam objasni kakva je njegova percepcija, a ukoliko se svađa baš “zahukta”, zatražite da o svemu razgovarate ujutru, hladne glave.

Karijera

Posao je jako važan segment naših života i, lično, svaki put kada sam imala neki problem, uglavnom o svom pronalaženju u tom svetu odraslih, uvek sam opterećivala svog partnera pa me zaista čudi kako me nije ostavio! Šalu na stranu, jasno vam je da posao utiče na naše raspoloženje, što potom utiče i na naše odnose sa drugim ljudima, pa tako o tome treba razgovarati, kao i o sledećim važnim pitanjima: da li biste se preselili zbog svog ili posla svog partnera, da li bi vam bilo u redu da jedini izdržavate porodicu, da li biste podržali svog partnera ukoliko dobije otkaz ili odluči da se vrati na studije, koliko vremena vam oduzima posao i kako ćete se uskladiti u trenutku budete imali decu, kako će izgledati podela kućnih poslova i obaveza oko dece ako oboje radite?

Seks i intima

Ovo pitanje je sasvim sigurno jedno od najvažnijih, a zahvaljujući njemu ne samo da ćete pospešiti svoju komunikaciju, već ćete i produbiti svoj odnos. Zato, razgovarajte najotvorenije, bez srama, i to van spavaće sobe i ne zaboravite da pažljivo slušate! Pitanja koja treba rešiti jesu ona o seksualnim preferencijama (ne morate da se slažete u baš svemu, ali bitno je da pronađete zajedničke tačke), erotskim filmovima, seksualnim pomagalima ili pak otvorenom braku. Stalno razgovarajte o tome kako može da vam bude bolje, naročito ako zapadnete u monotoniju. Budite kreativni i naravno – vežbajte dok ne dostignete savršenstvo, a zatim se ne zaustavljajte na tome!

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić