Lifestyle

6 razloga zbog kojih oprostiti i zaboraviti nije za svakoga

Nauka kaže da je svaki čovek jedinstven kada je u pitanju sposobnost praštanja, i to na čitavoj skali od onih koji brzo nastave dalje, do onih koji se muče kada treba ostaviti prošlost za sobom. Naravno, mnogo toga zavisi od veličine nanete uvrede, prevare, nepravde ili drugih razloga zbog kojih razmišljamo da li nekome oprostiti ili ne.

U svakom slučaju, praštanje i zaborav su izazovni za neke ljude, a danas možemo reći i zašto, objavljuje Bright Side. Zato vam predstavljamo listu razloga zbog kojih ipak sebe treba staviti na prvo mesto u vremenima emocionalnih bitaka sa ljudima koji su vam značajni, i da razmislite, da li vam praštanje donosi olakšanje ili neku od ovih burnih telesnih senzacija.  

1. Podiže nam krvni pritisak

Iako je neophodno stati na noge i nastaviti sa praštanjem, ne možemo, a da ne razmišljamo preko svake mere o tome šta se upravo dogodilo. Prekomerno razmišljanje dovodi do stresnih trenutaka i može dovesti do visokog krvnog pritiska. Naše telo proizvodi više hormona kad god se osećamo pod stresom. Zato srce kuca brže, a pri tome sužava krvne sudove.

2. Pokreće loša sećanja

Ponekad je bolje da prvo postavite svoje granice pre potpunog izlečenja kroz oprost. Ovo je veoma preporučljivo za ljude koji su prošli kroz ekstremna iskustva koja su možda dovela u opasnost njihove živote i mentalno zdravlje.

3. Izaziva nelagodnost

Prisilno prisiljavanje sebe da oprostite i zaboravite štetni događaj može vas navesti da mislite da je ono što duboko u sebi osećate – pogrešno. Još je neprijatnije kada je iskustvo traumatično i nemoguće ga je brzo ostaviti za sobom.

4. Narušava socijalne veštine.

Biti ljutit i namršten kada se bavite opraštanjem nekome je zapravo u redu. U stvari, to vam daje kontrolu nad situacijom. Ali previše ljutnje može da izazove smanjenje kontakata sa pravim prijateljima i poznanicima tokom vremena.

5. Poziva na osećaj krivice.

Ruminacija je ime za naviku preživljavanja prošlih grešaka u glavi. To je nezdravo ponašanje koje obično činimo kada sami sebe krivimo za nesporazum i svađu. U ovom slučaju, preterano razmišljanje da li da oprostimo osobi ili ne, može nas naterati da previše razmišljamo o svojim sumnjama, dok se u isto vreme povećava anksioznost, pa i opasnost od depresije.

6. Smanjuje samopouzdanje.

Prisiljavanje sebe da oprostite i zaboravite nekome može vas naterati da preispitujete sopstvene sposobnosti da se družite i komunicirate sa ljudima, što vam polako snižava samopoštovanje. Takođe, prepuštanje situaciji, posebno kada niste krivi, može pogoršati celu stvar.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia