grazia

Lifestyle

6 razloga zbog kojih oprostiti i zaboraviti nije za svakoga

Nauka kaže da je svaki čovek jedinstven kada je u pitanju sposobnost praštanja, i to na čitavoj skali od onih koji brzo nastave dalje, do onih koji se muče kada treba ostaviti prošlost za sobom. Naravno, mnogo toga zavisi od veličine nanete uvrede, prevare, nepravde ili drugih razloga zbog kojih razmišljamo da li nekome oprostiti ili ne.

U svakom slučaju, praštanje i zaborav su izazovni za neke ljude, a danas možemo reći i zašto, objavljuje Bright Side. Zato vam predstavljamo listu razloga zbog kojih ipak sebe treba staviti na prvo mesto u vremenima emocionalnih bitaka sa ljudima koji su vam značajni, i da razmislite, da li vam praštanje donosi olakšanje ili neku od ovih burnih telesnih senzacija.  

1. Podiže nam krvni pritisak

Iako je neophodno stati na noge i nastaviti sa praštanjem, ne možemo, a da ne razmišljamo preko svake mere o tome šta se upravo dogodilo. Prekomerno razmišljanje dovodi do stresnih trenutaka i može dovesti do visokog krvnog pritiska. Naše telo proizvodi više hormona kad god se osećamo pod stresom. Zato srce kuca brže, a pri tome sužava krvne sudove.

2. Pokreće loša sećanja

Ponekad je bolje da prvo postavite svoje granice pre potpunog izlečenja kroz oprost. Ovo je veoma preporučljivo za ljude koji su prošli kroz ekstremna iskustva koja su možda dovela u opasnost njihove živote i mentalno zdravlje.

3. Izaziva nelagodnost

Prisilno prisiljavanje sebe da oprostite i zaboravite štetni događaj može vas navesti da mislite da je ono što duboko u sebi osećate - pogrešno. Još je neprijatnije kada je iskustvo traumatično i nemoguće ga je brzo ostaviti za sobom.

4. Narušava socijalne veštine.

Biti ljutit i namršten kada se bavite opraštanjem nekome je zapravo u redu. U stvari, to vam daje kontrolu nad situacijom. Ali previše ljutnje može da izazove smanjenje kontakata sa pravim prijateljima i poznanicima tokom vremena.

5. Poziva na osećaj krivice.

Ruminacija je ime za naviku preživljavanja prošlih grešaka u glavi. To je nezdravo ponašanje koje obično činimo kada sami sebe krivimo za nesporazum i svađu. U ovom slučaju, preterano razmišljanje da li da oprostimo osobi ili ne, može nas naterati da previše razmišljamo o svojim sumnjama, dok se u isto vreme povećava anksioznost, pa i opasnost od depresije.

6. Smanjuje samopouzdanje.

Prisiljavanje sebe da oprostite i zaboravite nekome može vas naterati da preispitujete sopstvene sposobnosti da se družite i komunicirate sa ljudima, što vam polako snižava samopoštovanje. Takođe, prepuštanje situaciji, posebno kada niste krivi, može pogoršati celu stvar.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Nove sezone serija "Specijalizant" i "Novi Amsterdam" samo na FOX LIFE

Uzbudljiv januar uz naše omiljenje medicinske drame očekuje nas na kanalu FOX LIFE

Lifestyle

Paris Hilton postala je mama!

U porodicu Hilton-Reum stigao je dečak.

Lifestyle

Nedeljni astro od 23. do 29. januara

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, čitajte u nastavku...

Lifestyle

U lovu na istorijske komade: Kim Kardašijan sada poseduje ogrlicu princeze Dajane

Krst sa ametistom i dijamantima kupila je za skoro 200.000 dolara.

Film

5 stvari koje niste znali o Florens Pju

Neke od njih će vas potpuno šokirati

Lifestyle

Nedeljni astro od 16. do 22. januara

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, čitajte u nastavku...

Lifestyle

Comfortcore – trend u opremanju enterijera koji će dominirati u 2023.

Prema sajtu Wayfair ljudi će najveću pažnju obraćati na udobnost.

Lifestyle

Dan bez pantalona: Ovako su izgledali putnici u londonskom metrou

Vožnja bez pantalona održava se već 20 godina u gradovima širom sveta.

Lifestyle

10 stvari koje naučite kada vas odgaja jaka majka

Pod izrazom “jaka majka” mislimo na ženu koja nije manipulativna, narcisoidna niti ima snažnu želju za kontrolom nego je požrtvovana, plemenita i upravo ona, kakvu bi svako poželeo...

Lifestyle

Ostavljena zbog "plastičnog" lica

Melani Grifit udavala se četiri puta, ima troje dece, a sada je sama i zdravljem plaća danak odlukama koje je donosila i životu kakav je vodila.

Lifestyle

Tiha čežnja  mlade princeze  

Kada za to dođe vreme, Leonor će stupiti na tron Španije. A dotle  skuplja slike izvesnog fudbalera koji joj je po ocu, kralju Felipeu, poslao potpisani dres.