
Kada se spoje sočan biskvit i lagani, penasti mus, nastaje dezert koji osvaja svakim zalogajem. Kremasti mus-kolač idealna je poslastica za sve ljubitelje bogate čokolade, fin a opet jednostavan za pripremu kod kuće.
Da li birate da ga spremate za posebne trenutke ili baš danas birate da je trenutak poseban, ova poslastica obećava da će osvojiti i najzahtevnije nepce.
Sastojci
Za biskvit
- 125 g brašna
- 20 g kakao praha
- 70 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 ml ulja
- 1 jaje
- 120 g mleka
- 120 g vruće kafe
Za mus
- 130 g mleka
- 2 žumanca
- 160 g crne čokolade
- 250 g hladne pavlake
Priprema
Biskvit
- U činiji pomešati brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i so.
- Dodati jaje, ulje i mleko, pa dobro sjediniti.
- Na kraju uliti vruću kafu i promešati da smesa postane glatka.
- Sipati u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći u rerni zagrejanoj na 170°C oko 15 minuta.
- Ostaviti da se biskvit potpuno ohladi.
Mus
- U manjoj šerpici kuvati mleko i žumanca uz neprestano mešanje, dok smesa ne počne da oblaže kašiku (gust krem).
- Preliti smesu preko usitnjene crne čokolade i mešati dok se ne otopi i postane glatka.
- Umutiti pavlaku u mekani šlag.
- Kada se čokoladna smesa malo prohladi, pažljivo umešati umućenu pavlaku laganim pokretima, da mus ostane vazdušast.
Završetak
- Na ohlađeni biskvit izliti mus i ravnomerno ga rasporediti.
- Tortu ostaviti u frižideru najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.
- Po želji ukrasiti kakaom, rendanom čokoladom ili bobičastim voćem.
Bon appetit!
Foto: Unsplash