grazia

Lifestyle

7, 12 ili 23: koliko dana treba da traje idealan odmor?

Posle duge i hladne zime sanjamo o sunčanom letu i odmoru. Naučnici su izračunali aritmetičku sredinu između „2-3 dana po preporuci šefa“ i vaših snova o dvomesečnom odmoru.

Vratili ste se sa odmora, ali osećate li da ste još umorniji? Niste sami. Bilo koje putovanje može biti iscrpljujuće, posebno ako je od lenjosti na plaži ili kraj bazena prešlo u avanturu sa izgubljenim dokumentima ili strastvenu letnju ljubav. Osim toga, ako je putovanje prekratko, nećete dobiti zdrave koristi od odmora. Da bi izbegli krajnosti, naučnici su izračunali idealan broj dana tokom kojih se možete kompetentno oporaviti.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Happiness (da, postoji takav „žurnal sreće“ u SAD-u!), ako se odmarate duže ili manje od 7-8 dana, vaš nervni sistem se neće u potpunosti odmoriti. Brza putovanja uglavnom samo „zadirkuju“ naše telo, dok duga putovanja otežavaju planiranje i skladan povratak uobičajenom poslu. Utvrđeno je da putnici tokom osam dana zapravo uživaju u blagodetima odmora, i psihički i fizički. Tokom prvih nekoliko dana nivo sreće turista se postepeno povećava i dostiže apsolutni maksimum do sedmog ili osmog dana.

Sećate se zlatnog pravila uspešnih TV emisija ili briljantne karijere zvezda estrade? „Povlačenje na vrhuncu popularnosti!“ Ne čekajte da vas premore umor od odmora, ponesite sa sobom ovaj trenutak radosti!

Osmodnevni period biće neophodna rehabilitacija nervnog sistema i pomoći će da se uspešno prođe „radna aklimatizacija“. U suprotnom, sagorevanje se ne može izbeći. Radoholičari, niste bili na odmoru pet godina i da li ste užasno ponosni na to? Informacije za vas: nedeljni odmor (bez pristupa poslovnim mailovima!) je neophodan kao i svakodnevno spavanje. A lekari sa vama neće ni razgovarati o alternativi. Štaviše, ovo je obavezno ulaganje u vaš rad i neophodan priliv snage za nova dostignuća.

Obavezno planirajte nekoliko kratkih pauza godišnje. Samo tako možete biti sigurni da kontrolišete svoje zdravlje i sreću.

foto:Pinterest

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Savršena destinacija u februaru: Njeno visočanstvo Venecija

Mesec u kom grad, na neobičan način, oživi...

Fitnes

Kako da pijete više vode? Lakše je nego što mislite

Nakon što usvojite samo jedno pravilo – vaše navike će se totalno promeniti.

Lifestyle

Ovo je jedina stvar koja vam je potrebna za srećan život, prema psiholozima

Psiholozi su saglasni da je jedna stvar naročito i, zapravo, jedino važna da bismo živeli život ispunjen srećom i blagostanjem.

Lifestyle

Najlepše vereničko prstenje slavnih ličnosti ikad viđeno

Možda im brakovi ne traju večno ali ovi dijamanti zasigurno hoće!

Lifestyle

Planirate da se udate za princa? Pre toga pročitajte vodič za kraljevska venčanja!

Retko šta je tako komplikovano kao što je priprema svadbe na kraljevskom dvoru.

Inspiracija

Ko stoji iza haljina koje nose prve dame i koliko one koštaju?

Otkrivamo omiljene modne kuće Melanije Tramp, Mišel Obame i Džil Bajden.

Lifestyle

Ovo su najpopularnije destinacije za putovanja u 2022.

Izgleda da će 2022. godina zaista biti godina velikih putovanja budući da turistička industrija već beleži ogroman porast interesovanja za najrazličitije destinacije.

Lifestyle

Zaleđeno kraljevstvo: Festival snega i leda u Kini ponovo ostavlja bez daha

Kineski grad Harbin, u provinciji Heliođijang, blizu granice sa Rusijom, širom sveta je poznat po Međunarodnom festivalu snega i leda koji se ove godine održava 37. put i posvećen...

Lifestyle

Zavirite u ukletu vikendicu Robi Vilijamsa koju je posle 12 godina uspeo da proda

Skoro milion i po dolara je pristao da spusti cenu nekretnine.

Lifestyle

Poznate ličnosti koje su otvoreno govorile o svojoj borbi sa tumorom

Potresno je i teško boriti se sa bilo kojom bolešću, naročito ovom opakom, a stvar je još komplikovanija kada se to dešava pred očima javnosti.