7, 12 ili 23: koliko dana treba da traje idealan odmor?

Posle duge i hladne zime sanjamo o sunčanom letu i odmoru. Naučnici su izračunali aritmetičku sredinu između „2-3 dana po preporuci šefa“ i vaših snova o dvomesečnom odmoru.

Vratili ste se sa odmora, ali osećate li da ste još umorniji? Niste sami. Bilo koje putovanje može biti iscrpljujuće, posebno ako je od lenjosti na plaži ili kraj bazena prešlo u avanturu sa izgubljenim dokumentima ili strastvenu letnju ljubav. Osim toga, ako je putovanje prekratko, nećete dobiti zdrave koristi od odmora. Da bi izbegli krajnosti, naučnici su izračunali idealan broj dana tokom kojih se možete kompetentno oporaviti.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Happiness (da, postoji takav „žurnal sreće“ u SAD-u!), ako se odmarate duže ili manje od 7-8 dana, vaš nervni sistem se neće u potpunosti odmoriti. Brza putovanja uglavnom samo „zadirkuju“ naše telo, dok duga putovanja otežavaju planiranje i skladan povratak uobičajenom poslu. Utvrđeno je da putnici tokom osam dana zapravo uživaju u blagodetima odmora, i psihički i fizički. Tokom prvih nekoliko dana nivo sreće turista se postepeno povećava i dostiže apsolutni maksimum do sedmog ili osmog dana.

Sećate se zlatnog pravila uspešnih TV emisija ili briljantne karijere zvezda estrade? „Povlačenje na vrhuncu popularnosti!“ Ne čekajte da vas premore umor od odmora, ponesite sa sobom ovaj trenutak radosti!

Osmodnevni period biće neophodna rehabilitacija nervnog sistema i pomoći će da se uspešno prođe „radna aklimatizacija“. U suprotnom, sagorevanje se ne može izbeći. Radoholičari, niste bili na odmoru pet godina i da li ste užasno ponosni na to? Informacije za vas: nedeljni odmor (bez pristupa poslovnim mailovima!) je neophodan kao i svakodnevno spavanje. A lekari sa vama neće ni razgovarati o alternativi. Štaviše, ovo je obavezno ulaganje u vaš rad i neophodan priliv snage za nova dostignuća.

Obavezno planirajte nekoliko kratkih pauza godišnje. Samo tako možete biti sigurni da kontrolišete svoje zdravlje i sreću.

foto:Pinterest