Lifestyle

7 grešaka koje ne smete praviti posle raskida

Ne morate da budete prijatelj sa svojom bivšom ukoliko to ne želite. Postoje muškarci kojima to lako ide od ruke. Nije mali broj i onih koji su održali dobre odnose sa većinom žena sa kojima su bili. Skeptici će verovatno reći da je reč o površnim tipovima koji se vrlo malo unose u odnose sa suprotnim polom što im olakšava da sasvim ravnodušno viđaju bivše devojke i upoznaju se sa njihovim novim partnerima. Oni koji pate od hroničnog nedostatka samopouzdanja i imaju nisku samoprocenu u spremnosti jednog muškarca da sluša ljubavne jade i podvige nekadašnje devojke prepoznaće sopstvenu nemoć da uteknu prošlosti i prihvate sadašnjost. I, možda, što je najgore od svega, nemogućnost  da izbegnu da se porede sa novim partnerima žena sa kojima su bili. U prevodu, noćne more prošlosti,  koje su najverovatnije i dovele do prekida, traju nesmanjenom žestinom. 

Susan J.Ellitot u trenutno vrlo aktuelnoj knizi Getting Past Your Brakeup analizira pojam prijateljstva posle raskida istražujući različite modalitete muško-ženskih odnosa ali, pre svega, daje jedan univerzalan savet. Prijateljstvo sa bivšom ne bi trebalo graditi pre nego što prođe bas šest meseci od raskida. Autorka priručnika koji se masovno prodaje na Zapadu smatra da je to vremenski optimum neophodan za smirenje strasti i emotivno čišćenje. Dakle, bistra i hladna glava, što se u istoj meri odnosi i na muškarce i žene.

Potrebno vam je vreme da ponovo uđete u svet kao singl osoba, navodi Elliot, vreme da prebrodite raskid bez obzira na to sa kojom dominantnom emocijom ste izašli iz veze. To može biti tuga, bes, strah, razočarenje. I u slučaju najprijateljskijeg mogućeg prekida potrebno je odredjeni period provesti sam sa sobom. Autorka upozorava, a s tim je nemoguće ne složiti se, da je ne biti zainteresovan za druženje sa nekadašnjom partnerkom potpuno u redu kao i da u slučaju toksičnih veza koje su bile pune loših emocija ovu stvar ne bi trebalo ni pokušavati. Razlog je jednostavan. Uvek je prisutna mogućnost ponovnog povređivanja. Grupa terapeuta, uključujući i Susan J.Elliot navela je nekoliko jasnih znakova koji ukazuju na to da muškarac nije spreman na prijateljski odnos sa bivšom čak i kada je sasvim siguran da jeste. Uostalom, intenzivno i neodmereno insistiranje na prijateljstvu, jedan je od signala da nešto ipak nije u redu. Jedno je biti zainteresovan za nekadašnju partnerku u onom osnovnom, ljudskom smislu a drugo neumereno zahtevati nastavak odnosa u novoj formi.

1.Osećaj povređenosti ili besa najjasnije ukazuje na to da muškarac još uvek “diluje” sa raskidom. I to osećanje se možda najlakše testira. Ravnodušnost je ne naporno, već nemoguće odglumiti. Bar ne na duže staze. Psiholozi savetuju obavezno produženje perioda tišine i fokus na sopstvene emocije umesto koncentracije na gradnju prijateljskog odnosa na, realno, nikakvim temeljima. 

2.Spremnost da se govori o bivšoj bez ikakvog uzbudjenja. Pod uzbuđenje se može podvesti mnogo toga, čitava skala emocija i gestova - od padanja u vatru do padanja u plač. Spremnost za opušten, nedvosmislen prijateljski odnos podrazumeva da se o samoj vezi kao i o bivšoj partnerki može govoriti bez ikakve uznemirenosti. Razlog koji bi do uzbuđenja doveo u ovom smislu nije bitan. Bitna je činjenica da nema ravnodušnosti bez obzira na to da li muškarac nije čist sa sobom (krivica, zaljubljenost koja traje i dalje) ili sa bivšom partnerkom (optuživanje, razočarenje).

3.Kakvu reakciju izaziva ideja da bivša partnerka vida nekog novog? Psiholozi savetuju i muškarce i žene da pre odluke o novom nivou odnosa postave sebi to pitanje. I vrlo iskreno odgovore na njega. Najnormalnije je da prijatelji razgovaraju o time da li im se neko dopada, da li su zaljubljeni, kakav im je emocionalni status. Istraživanja pokazuju da su brojna prijateljstva nekadašnjih partnera pukla baš na tom mestu. Vrlo lako se od informacije o novoj osobi sklizne u razgovor o nekadašnjoj vezi. Upoređivanja su neminovna ukoliko bilo kakve emocije i dalje postoje. Da li str spremni da prihvatite promene u životu bivše devojke? Notifikacija na njenom telefonu koja stiže baš sa aplikacije za online dating? Prijateljstvo, da se slučajno ne bi zaboravilo, podrazumeva međusobnu podršku kroz sve što život nosi. Pa i nove ljubavne uspone i lomove. 

4.U slučaju da maštate o tome da ponovo budete zajedno, prijateljstvo je samo izgovor. Nada da se stvari mogu vratiti na staro. Bez sumnje, neće uspeti. Veliki broj muškaraca misli da kontinuirano vidanje, bez starih tenzija, kod partnerke može da izazove osećaj da je pogrešila u vezi sa raskidom i da se nekadašnji odnos da popraviti lakše nego što je to delovalo u odlučujućem trenutku. Moguće. Ali, šta ukoliko se očekivanja ne ostvare? Zar situacija neće ličiti na reprizu raskida i to, vrlo verovatno, na teži i bolniji način? Ispostavilo se da je baš taj momenat konačnog razočarenja uništio bilo kakve pretpostavke za prijateljstvo u vremenima koja dolaze.

5.Osećaj usamljenosti posle raskida može biti okidač za pogrešne odlike. Posebno ukoliko su partneri živeli zajedno. Stav da će drugarski odnos i izgradnja nove rutine popuniti prazninu  vrlo je rizičan. Reč je o onome što brojni autori smatraju prvom obavezom posle ozbiljnih i dugih veza - vratiti se u svet kao singl osoba. Tek iz perspektive muškarca koji se oseća komotno u svom životu što znači Izmedju ostalog i to da je pronašao način da se izbori sa usamlhenošću, može se govoriti o drugarskim odnosu sa bivšom.

6.Pretraživanje infornacija o bivšoj na društvenim mrežama je po pravilu loš znak. S kim izlazi, da li je drußtveno aktivna, ima li novog partnera... Prijatelji jedni druge direktno pitaju sve u vezi s tim. Raspituvanje preko zajedničkih online prijatelja ili poznanika u stvarnom životu ukazuje na nesigurnost. Dvoumljenje je lakmus papir sopstvene pozicije u odnosu na bivšu partnerka. Opsesivno virtuelno uhođenje je teži oblik istog problema. Neki ostatak postoji. Nešto što nije prevaziđeno. Nešto što otežava direktan kontakt i suočavanje sa istinom. 

7.Čekanje da se bivša promeni i postane osoba kakvu ste želeli dok ste bili zajedno uzaludan je posao. U prevodu, stvarate prijateljski odnos da biste je držali na oku i dočekali da nekom magijom promeni problematične osobine koje su dovele do kraha vaše veze. Prijateljstvo započeto sa jasnom kalkulacijom nije prijateljstvo. Očekivanje da zrela osoba odustane od određenog obrasca ponašanja prilično je nerealno. S druge strane, gubljenje vremena je zagarantivano.

Povezane teme

Lifestyle

Ovi delovi ženskog tela najviše uzbuđuju muškarce

Na osnovu raznih psiholoških istraživanja najrazličitijih seksualnih grupa, sklonosti i orijentacija, moguće je izdvojiti one fetiše koji su najzastupljeniji, da ne kažemo najpopul...

Lifestyle

Šta vaši roditelji misle o online datingu?

Svi su znali da sam on line aktivna i da upoznajem ljude preko sajtova za upoznavanje. I kada uplovim u vezu i pitaju me gde ste se upoznali, ja bez ustezanja kazem na interentu. G...

Lifestyle

Hjustone, imamo problem: šta kada partner ne želi seks

Intimnost je vrlo važan i sastavni deo odnosa muškarca i žene.

Lifestyle

NEMAČKA ZATVORILA SVE HOTELE OSIM JEDNOG: tajlandski kralj u „karantinu“ na Alpima

Nemačka je vrlo brzo po izbijanju pandemije koronavirusa zatvorila sve hotele, osim jednog - u njemu su tajlandski kralj Maha Vačiralongkorn, nekoliko supruga i sluge.

Lifestyle

Uhvatite trenutak: zašto su 48 sati nakon seksa najbolji u životu

Kako strastveni odnosi utiču na karijeru i raspoloženje?

Lifestyle

5 saveta za započinjanje veze - za realiste, a ne za romantičare

Nekoliko racionalnih strategija koje će vas spasiti od usamljenosti!

Lifestyle

Plen ideala: kako (za)voleti svoje telo

Jednostavne stvari koje će vam pomoći da se promenite na bolje!

Lifestyle

4 psihološka trika za preživljavanje karantina (bez ludila)

Najgori deo karantina je ideja da čekamo bez roka i imamo vrlo malo mogućnosti da popunimo vreme.

Lifestyle

POMOĆ IZ PRIRODE: sva čuda propolisa

Znamo da propolis stvaraju pčele od biljnih smola, pupoljaka ili kore drveća, koji se luče tokom proleća i leta.

Lifestyle

Kad na mrežama za dating naletite na oženjenog...

Kao i u realnom svetu, tako i u virtuelnom postoji mnogo patologije, psihologije, pa i žanrova kao sto su tragedije i komedije. Na žalost ili možda i na sreću, na on line dating-u...

Lifestyle

Kako privući pozitivnu energiju u dom (i oterati negativnu)

Od biljaka do rasporeda nameštaja: osam trikova za privlačenje pozitivne energije i brisanje negativne energije iz vašeg doma!

Lifestyle

Hajde da naučimo strani jezik: pet dobrih aplikacija i tri korisna saveta

Ukoliko ovih dana odlazite na virtuelna putovanja po svetu, ili ste konačno odlučili da sredite foto-albume sa letovanja u inostranstvu, sigurno su vam pale na pamet i neke smešne...

Lifestyle

Muzika za zdravlje: refreni sa kojima ćete prati ruke tačno 20 sekundi

Sa ruku se virus najbolje skida pranjem ruku, i to ako ih perete najmanje 20 sekundi. Da ne biste morali da brojite, ili da nosite štopericu sa sobom, pojedini muzičari su se doset...