7 razloga da pravite selfi – svakog dana

Otkriveno je da selfiji mogu biti ne samo alat u zaštiti mentalnog zdravlja, nego i fizičkog. Ali, ako preterujete, možda patite od selfitisa.

Selfi kultura je toliko raširena da je uveliko pod rafalom kritika. Skloni smo da te instant autoportrete povezujemo sa sujetom ili potrebom nadoknade za nisko samopoštovanje. Međutim, naučnici tvrde da to nije uvek tačno. Naprotiv. Otkriveno je da selfiji mogu biti ne samo alat u zaštiti mentalnog zdravlja, nego i fizičkog.

1. Korisni su za otkrivanje bolesti

Prema studiji, objavljenoj na portalu Healthcare in Europe, određene crte lica su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. A pokretanje profilnih slika putem veštačke inteligencije rezultiralo je algoritmima koji su tačno identifikovali postojanje kardiovaskularnih bolesti. Studija je još u ranoj fazi, ali istraživači veruju da korišćenje selfija i metodologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji može biti jednostavan i efikasan alat za skrining.

2. Čin brige o sebi

Druga studija je otkrila da selfiji pomažu ljudima da naprave „pauzu“ i više paze na to kako provode dane. Jedan učesnik istraživanja je rekao da mu je posao bio toliko stresan, da je bilo dana kada skoro nije mogao da diše. “Selfi mi je bio kao dašak svežeg vazduha koji mi je omogućio da iskusim nešto drugačije”. Drugima je to dalo osećaj svrhe i postignuća. „Selfi me ohrabruje da ponekad izađem iz kuće, umesto da se samo svalim na kauč, uz šoljicu kafe”. Dakle, snimanje sebe u nekom kreativnom okruženju navodi vas da „zastanete i pomirišete cveće“, na primer kada gledate u okolinu da biste pronašli pozadinu ili objekat sa kojim ćete se fotografisati.

3. Poboljšava raspoloženje

Proučavani su i učesnici koji su pravili nasmejane selfije svaki dan, tokom nekoliko nedelja. Svi su izjavili da su im čak i lažni osmesi za fotografiju podigli raspoloženje. „Osećala sam se dobro, razmišljajući: ‘Ovako ću verovatno izgledati do kraja dana”.

Slanje ovih autoportreta prijateljima ili voljenim ljudima takođe je stvorilo talas sreće. A saznanje da se primaocima (ili pratiocima) dopao snimak takođe je ulepšao dan pošiljaoca fotografija.

4. Čini vas sigurnijim.

Jedno istraživanje je pokazalo da se ljudi koji snimaju selfije osećaju privlačnije i dopadljivije od onih koji to ne čine. Jedan snimak dnevno takođe može da otera bluz. „Kako su dani prolazili, sve mi je bilo prijatnije da fotografišem sebe. Ako se osećate dobro u vezi sa sobom, onda bi selfi bio način da to zabeležite“, rekla je jedna osoba. Drugi učesnik je izjavio da mu je svakodnevno fotografisanje pomoglo da se bolje osmehuje, a primetio je i manje stresa na licu.

5. Pomoć u samorefleksiji

Svakodnevni selfiji mogu biti način beleženja vašeg ličnog razvoja. Na primer, jedan učesnik je prošao kroz ličnu krizu, pa mu je osvrtanje na svoje fotografije iz tog vremena pomoglo da razmisli o tome kako se promenio. Bio je svedok kako je polako preživljavao „mračne dane“, a čak su ga elementi sa slika – poput svetlosti i boja – podsećali na svetle trenutke.

6. Pomoć u stvaranju i održavanju društvenih veza

Objavljivanje selfija na društvenim mrežama pomoglo je nekim ljudima da uspostave kontakte, započnu razgovore i pronađu grupe za podršku. Mladi penzioneri, na primer, smatraju da komentari na fotografije koje su podelili simuliraju stvarne razgovore koje bi vodili da i dalje rade u kancelariji. Za druge učesnike, dokumentovanje i pričanje o njihovoj tuzi uz podršku onlajn zajednice pomoglo im je u oporavku.

6. Alat za snimanje posebnih uspomena

Nostalgija je dobra za mentalno zdravlje i pomaže da unesemo energiju u život. Selfiji tu nastupaju kao “sećanja“ u našim aplikacijama na društvenim mrežama za nekoliko meseci ili godina. I kako jedna osoba kaže: „Lepo je moći da se vratite unazad i vidite lepa sećanja. Znate, fotografija koju sam napravio imaće pozitivnu uspomenu.”

7. Ključ je u umerenosti

Postoji nešto što se zove “selfitis”, što se opisuje kao opsesivno-kompulzivna želja da se fotografišete i objavite se na društvenim mrežama. Upravo smo čitali o tome kako selfiji mogu biti dobri za nas, ali koliko je previše? Prema istraživačima, jedan ili dva dnevno mogu biti bezopasni. Ali želja da pravite selfije ceo dan i objavljujete ih na mreži najmanje šest puta dnevno može biti znak hroničnog selfitisa. Ako takođe primetite da vaše slike stalno dobijaju neprijatne primedbe ili angažovanje, možda je vreme da razmislite o svojoj praksi “selfovanja”.

Koliko često pravite selfije? Da li volite da ih delite na društvenim mrežama ili ih samo čuvate za sebe i svoje najmilije?

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia/Instagram