8 pitanja koja sebi treba da postavite pre nego što se pomirite sa bivšim

U redu. Raskinuli ste i – šta sad? Da li je kraj zaista kraj, da li ste stavili tačku na vaš odnos, ili ste se ipak odlučili za tri tačkice?

Ukoliko razmišljate o tome da se pomirite sa bivšim, apsolutno nikada niste sami u tome. Toliko je nas koji o tome razmišljamo, a isto toliko je i nas koji smo odlučili da damo drugu šansu. Nekima se to isplatilo, nekima baš i ne jer, setimo, gde je puklo jednom tu će pući ponovo. Ali, možda i neće! Kako da znamo ako ne pokušamo?

O da, tako otrpilike izgleda ta spirala razmišljanja koja nikako da se završi na nekoj strani. Lično, nemam ništa protiv druge šanse ako osećate da taj potez ima svrhe, ali ako niste sigurni, možda bi najpre trebalo da postavite sebi ova pitanja.

Zašto ste uopšte raskinuli?

Sasvim je normalno da pamtimo samo srećne dane, ali isti ti srećni dani će učiniti da na bivšu vezu gledamo srcem, a ne razumom. U ovom slučaju, razum je ključan. Raskid se nikada ne dešava eto tako, uvek postoji razlog. Ukoliko je problem rešen, zašto ne biste pokušali ponovo, ali ako se rane nisu zacelile, bol nije prošao i sumnjate da se ono što je uzrokovalo raskid nikada više neće ponoviti, možda je trenutak da ipak stavite tačku na tu priču. Fokusirajte se na kraj, na ono što vas je povredilo, a ne na početak i sredinu veze kada je sve bilo savršeno (uzgred, da li je?). Nemojte da romantizujete nešto u čemu nema ničeg romantičnog.

Da li ste mu zaista oprostili?

Nije važno ko je kriv za raskid, jer šta god da se desi, sigurno obe strane pate na svoj način. Raskid proizvodi mnogo osećanja i mnoga od njih su neprijatna i prosto je potrebno vreme da se utisci slegnu, da oprostite ono što treba oprostiti i nastaviti dalje – zajedno ili odvojeno. Ukoliko se pomirite sa bivšim, sve što je bilo ostaje u prošlosti, treba zaista da počnete ispočetka, ali ukoliko to ne možete jer još uvek niste oprostili, još uvek nije vreme za pomirenje.

Da li ste sebi pružili dovoljno prostora i vremena nakon raskida?

Ukoliko vam bivši nedostaje, to može da bude znak da treba da budete sa njim, ali možda je pre znak da niste dali sebi dovoljno prostora i vremena da nastavite dalje. Raskid je težak, teško je rešiti se starih navika, još je teže ako je bivši ostao u vašem životu jer, recimo, radite zajedno ili ste komšije. Morate da pokušate da se nekako odvojite, distancirate, jer vam je potrebno da “ohladite” glavu, da se saberete i shvatite šta zaista osećate – bez pogleda na to kako se on bori sa raskidom. 

Da li ste razgovarali o svim prethodnim problemima?

Pomirenje ne znači da treba da nastavite tamo gde ste stali, naročito ako je taj deo veze ono što je dovelo do raskida, ukoliko je bio negativan i toksičan, već znači da vam je potreban “fresh start”. A da bi se to desilo, neophodno je da razgovarate otvoreno i iskreno o svim problemima, potrebama, očekivanjima. Da li možete da pronađete zajednički jezik? Da li su neslaganja i dalje tako očigledna, a razlike nepomirljive? Jasno vam je šta treba da radite…

Da li će vam smetati ako vaša porodica i prijatelji ne podržavaju pomirenje?

Verovali ili ne, ovo je jako važno pitanje. Niko ne voli da se bori sa vetrenjačama, svima je bitna podrška, naročito kada prolazite kroz raskid – mada, mnogima nije svejedno što ne dobijaju istu podršku i kada je u pitanju pomirenje sa bivšim partnerom. Ovo se dešava jer vaša porodica i prijatelji znaju kroz šta ste prošli i žele da vas zaštite od ponovnog povređivanja. Uz to, oni su objektivni i lakše im je da prosude šta je za vas bolje. Da, vaš život je vaša stvar, ali ako ne dobijate podršku niti možete da im objasnite šta će biti drugačije ovoga puta – razmislite da li možete da živite sa tim. 

Da li očekujete od svog bivšeg da bude drugačiji ako se pomirite?

Svi se menjamo, svi rastemo, ali činjenica je – mi smo i dalje iste osobe, onako suštinski. Vaš bivši je i dalje ista osoba koja može da vam nanese istu bol i povredi vas na isti način kao i onda. Naivno je očekivati da će se neke stvari promeniti, naročito one koje su deo naše ličnosti. Zato, možda je bolje da se fokusirate na ono što možete da unapredite na sebi, nego na ono što vaš partner može da unapredi da bi vam u potpunosti odgovarao. 

Da li vam bivši nedostaje kao osoba ili samo činjenica da imate nekoga?

Za odgovor na ovo pitanje neophodno je da duboko zavirite u svoju dušu – da li želite vezu samo zbog veze, da se ne biste osećali usamljeno, ili vam nedostaje baš on, baš takav kakav jeste, baš svaka sitnica koja vas je osvajala iz dana u dan? Možete li da zamislite sebe sa nekim drugim ili to mora da bude baš on? Nemojte se stideti ukoliko samo želite da budete u vezi, pa posežete za “najlakšim” rešenjem. Sve je to prirodno, normalno i ljudski, naročito ako ste taj tip osobe. Ali ako samo želite vezu, a ne tu osobu, trebalo bi da potražite novog partnera. 

Kako se osećate kada ste sa njim?

Osećanja ne lažu, a znaćete šta osećate ako dozvolite sebi da budete sasvim iskreni, otvoreni i spremni da u njih zaronite. Da li vaš bivši partner u vama budi ono najbolje ili ono najgore? Da li se pored njega osećate dobro ili od nečega strepite? Da li osećate da to nije to ili osećate da je on najbolji izbor za vas? Duboko u sebi znate odgovor na ovo i sva prethodna pitanja, a pre svega na ono – da li treba da se pomirite?

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić