grazia

Lifestyle

9 načina da se opustite kada radite od kuće

 

Šta uraditi ako posao ne napreduje?

Posao od kuće takođe ima nedostatke koji mogu pokvariti naše raspoloženje ili uticati na koncentraciju i produktivnost.

Evo 9 načina da se opustite i prilagodite radu od kuće.

1. Pravite pauze za vežbanje

Ako osećate da posao ne napreduje, nemate koncetraciju i osećate se umorno, napravite pauzu i zagrejte se. Pokret će vam pomoći da se opustite. Ovo može biti kratki čas joge ili bilo koja druga aktivnost - ples, skakanje, hodanje. A ako se osećate iscrpljeno i umorno, bolje je da zaboravite na kafu.

2. Držite se radnog rasporeda u kancelariji

Najveći problem rada od kuće je taj što vam postepeno oduzima sve vreme. Na kraju krajeva, više vam nije potrebno da žurite iz kancelarije, tako da možete lako da nastavite da radite kasno noću. Nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života može dovesti do stresa i povećanog umora. Odredite sebi „vreme zatvaranja“ i ne radite za posao ništa nakon toga. Pokušajte da zadržite određeno vreme za posao.

3. Slušajte podkastove ili muziku za poboljšanje raspoloženja

Najlakši način za poboljšanja raspoloženja je puštanje uzbudljive muzike. Omiljene pesme ili prijatne melodije u pozadini tokom rada pomoći će vam da uživate u procesu, a ne samo da patite tokom radnog dana. Ako vam muzika odvlači pažnju, možete pustiti podcast ili YouTube video svog omiljenog blogera. Ako ste navikli da radite u potpunoj tišini, tokom pauze slušajte muziku.

4. Izađite napolje

Ako imate priliku da radite napolju, iskoristite ovo. Možete uzeti računar i sedeti na klupi blizu ulaza ili na balkonu. Rad napolju ne samo da će vašem mozgu dati potrebnu promenu, već će takođe pomoći u povećanju vaše kreativnosti.

5. Rituali posle rada

Roditelji znaju da su detetu potrebni određeni rituali pre spavanja. Pomažu mu da se smiri i prilagodi snu. Naša rutina takođe kaže telu šta da radi - probudi se ili, obratno, opusti. Više nam ne trebaju priče za laku noć, ali možemo smisliti druge prijatne navike. Štaviše, izvođenje istih rutinskih radnji ublažava stres. Ako ste navikli da idete u kancelariju, uveče nakon posla možete prošetati u blizini kuće. Ili promenite odeću za udobniju - pidžamu ili trenerku (čak i ako promenite jednu pidžamu u drugu). Ovo će pomoći da se isključi „radni mozak“ i pređe u režim opuštanja. Okupajte se svojim omiljenim mirisom i recite sebi - to je to, odmaram se.

6. Pitajte šefa ili tim za podršku ako vam je potrebna

Ako vam je potrebna dodatna podrška ili pomoć, ne bojte se da to kažete šefu. Sada je vreme za određivanje prioriteta. Obavestite svoje saradnike ili šefa da li vam treba pomoć u projektu ili ako se osećate premoreno i treba vam nekoliko sati odmora.

7. Ne jedite gotovu hranu za računarom

Oduprite se iskušenju da uzmete već pripremljeni ručak ili salatu i jedete ispred laptopa dok nastavljate da radite. Umesto toga, napravite pravu pauzu za ručak tako što ćete odvojiti vreme za pripremu obroka. Kuvanje je takođe oblik meditacije i sjajan način da se odmarate od posla i opustite. Čak i ako ne volite da kuvate, dodatnih 7-10 minuta bez posla, dok kuvate testeninu će vam pomoći da osetite relaksaciju.

8. Manje telefona

Zvuči smešno, s obzirom na to da se sada naš život potpuno prebacio na digitalni - mi komuniciramo, radimo, kupujemo i hranu naručujemo samo na Internetu. Ipak, pokušajte da čitate knjigu najmanje 30 minuta pre spavanja i izbegavajte društvene mreže i najnovije vesti o epidemiji. Naš mozak je već preopterećen informacijama.

9. Razmazite se ujutru

Ne proveravajte e-poštu čim se probudite. Ne gledajte obaveštenja o propuštenim pozivima i poruke. Umesto toga, kupite budilnik tako da nećete doći u iskušenje da proverite telefon čim otvorite oči. Meditirajte, napravite doručak, slušajte svoj omiljeni podcast, pišite stranice svog jutarnjeg dnevnika - radite šta god vas smiruje. Posle ovakvog jutra osećaćete se mnogo mirnije tokom dana. Garantujemo.

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela „Schweppes Mixology“

Iskustvo, istančan ukus i kreativnost ukrstilo je 26 barmena iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, na finalnoj večeri takmičenja „Schweppes Mixology, kokteli sa karakterom“.

Lifestyle

Nova saznanja o NLO-ima! Pentagon zabrinut zbog jedne stvari! Evo i koje

U pet jednočasovnih nastavaka emisija se bavi izveštajima o nedavnim događajima.

Lifestyle

Deca metaverzuma: Zovu se Gen Alfa i menjaju nam svet pred očima

Iako generacija Z još raste, stižu ih novi klinci

Lifestyle

Zašto otvoriti podkast?

U odgovoru na ovo pitanje krije se tajna uspeha autora radija na oblaku, koji se pokreće lako, a opstaje teško

Lifestyle

Izuzetnost svadbenog poklona

Koji god izbor da učinite u prodavnicama Sun Moon & Stars u Nušićevoj 25 i TC Galerija, pravi je...

Lifestyle

Predstavnica Poljske na Pesmi Evrovizije ekskluzivno za magazin Grazia otkriva sve o takmičenju

"Želim da moja pesma Solo pokrene ljude na ples, ali i da ih osnaži i učini nezavisnim"

Lifestyle

Da li je Majli Sajrus zaista najveća pop zvezda 21. veka

Majli Sajrus je proglašena “ultimativnom” pop zvezdom današnjice, zbog kameleonskih osobina koje u ovom slučaju nisu moralna osuda nego kvalitet kakav nema mnogo muzičara

Lifestyle

Sve počinje u porodici

Pozivamo vas da u SC Stadion 14. maja obeležimo Dan porodice i zajednički skrenemo pažnju na prave vrednosti.