grazia

Lifestyle

Advent Zagreb vraća vas u detinjstvo: Uhvatite omiljenu igračku i otputujte u neka druga vremena!

Foto: Advent Zagreb - J. Duval

Tople lampice daju osećaj dobrodošlice. Ruke grejemo na šolji kuvanog vina ili tople čokolade. Nasmešena lica šire osećaj ljubavi. Lagane božićne pesme sa balkona lepršaju vazduhom zajedno s pahuljama snega. To je čarolija Božića koju može da ponudi jedino Zagreb za vreme Adventa. 

U proteklih pet godina Advent Zagreb postao je odredište posetitelja iz Hrvatske i sveta, zbog nenadmašne atmosfere, široke ponude, raznih pratećih sadržaja te gostoljubivosti lokalaca koji koriste ovo magično doba godine da bi predstavili svoj grad u punom sjaju. Zato ne iznenađuje što mu je čak tri godine zaredom dodeljena nagrada za najbolji božićni sajam u Evropi.

Ove nas godine Advent vraća u neka druga vremena, na najlepši mogući način, kroz ponovni susret s najdražim prijateljima iz detinjstva – igračkama.

Ne postoji veliko ili malo dete koje Božić neće asocirati na ushićeno otvaranje poklona i osećaj neizmerne sreće kad unutra ugleda novu igračku koju je toliko željno iščekivalo. A mnoge se generacije s neizrecivom nostalgijom prisećaju igračaka koje su se proizvodile u srcu Zagreba.

Foto: Advent Zagreb in Klovićevi dvori - Julien Duval

Jedina tvornica izvan SAD-a u tzv. "socijalističkom bloku" koja je imala licencu na proizvodnju Diznijevih igračaka, tvornica igračaka Biserka, deo je mnogih sretnih uspomena otvaranja poklona na božićno jutro. Tačno možemo da zamislimo osmehe na dečjim licima kada bi ih dočekalo ručno oslikano lice Mikija, Šilje, Štrumpfova ili Bambija. Pridodajmo tome i Vavrine ručno rađene igračke, čupavog i plišanog zeku, mačka ili lisca - upravo to je čar Božića koju će da vrati ovogodišnji Advent.

Na desetak različitih lokacija  širom Zagreba dočekaće vas ovi simpatični vremeplovi, mameći vas u prošlost kroz AR, odnosno proširenu stvarnost. Proširite svoju sliku Adventa kroz ekran pametnog telefona i mlađim generacijama ispričajte najlepšu božićnu priču.

A zatim prošećite brojnim trgovima i parkovima, lokacijama za šarmantne, romantične šetnje tokom cele godine. Načujete li ljupke glasove crkvenih horova, zavirite u jaslice zagrebačkih crkvi. Uživajte u koncertima najlepših božićnih pesama u izvedbi domaćih solista, ansambala i orkestara. Povedite mališane na predstave koje će da im zaokupe maštu i učvrste veru u magiju Božića. Divite se dekoracijama na zgradama Gornjega grada, njihovi prozori kao da su izašli iz fikcije. Isprobajte neke od klasika domaće gastronomije na brojnim terasama zagrebačkih restorana, kao i na ugostiteljskim kućicama, i uverite se zašto ljubav prolazi kroz želudac. Od pomno osmišljenih blagdanskih menija s autohtonom tradicionalnom hranom i domaćim vinima do prigodno ukrašenih fasada i interijera, božićna priča živi i u gradskim hotelima.

Foto: Advent Zagreb - J. Duval

Sve će to da kreira dosad neviđene zagrebačke adventske razglednice i udahne ljubav u svaki kutak Zagreba, koji već nakićen božićnim drvcima, sjajnim kuglicama, orašarima, igračkama, božikovinom, šišarkama, girlandama, kutijama s poklonima i mnogo, mnogo svetlosti, čeka još samo vas. 

Dođite podno Sljemena i ugrejte srca tom posebnom vedrinom - ovaj Grad milion srca ispričaće vam najtopliju božićnu priču. 

PROMO

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Putujte Srbijom i ostvarujte popuste na svakom koraku

Uz bezbrižno plaćanje, stvarajte nove uspomene!

Lifestyle

Da li želite da spavate kao beba? Zavirite u londonsku "utrobu"!

Dizajniran da oponaša sigurnost majčine utrobe, ovaj krevet pruža savršen san daleko od kuće.

Lifestyle

Kako se vodi ljubav u 21. veku?

Novi pogledi na komunikaciju među partnerima menjaju mnogo toga.

Lifestyle

Mali vodič za bezalkoholna pića sa ukusom alkohola

Šta da pijete u izlasku, ako ne želite alkohol?

Lifestyle

Tek kada vas ona fotografiše možete reći da ste uspeli!

Eni Lebovic nije samo fotograf, ona je slikarka snažnih duša.

Lifestyle

Kako da se svađate na pravi način?

Verbalni sukobi ne moraju da nam otvaraju duboke rane. Čak ih nije poželjno uvek uklanjati ih iz društva, jer mogu da budu produktivni.

Lifestyle

Kako da kupujete luksuzne stvari?

Predstavljamo vam Mastercard Travel Rewards!

Lifestyle

Laki hobiji koji blagotvorno utiču na naše mentalno zdravlje

Pet hobija koji će vam pomoći da se osećate bolje.

Lifestyle

Dobri ste sa fotoaparatom? Dokažite! National Geographic organizuje takmičenje za najbolju fotografiju, a evo kako da se prijavite na konkurs

Volite fotografiju? Umete da ispričate vašu priču kroz objektiv ili da uhvatite emociju na slici? Učestvujte na 2022. National Geographic foto konkursu.

Lifestyle

Rita Moreno o košmaru slave latinoamerikanki

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave, dok se u 89. godini sprema za rimejk čuvene “Priče sa zapadne str...

Lifestyle

U trendu je treći pol

Transrodnost ruši granice tabua.