Lifestyle

Advent Zagreb vraća vas u detinjstvo: Uhvatite omiljenu igračku i otputujte u neka druga vremena!

Foto: Advent Zagreb – J. Duval

Tople lampice daju osećaj dobrodošlice. Ruke grejemo na šolji kuvanog vina ili tople čokolade. Nasmešena lica šire osećaj ljubavi. Lagane božićne pesme sa balkona lepršaju vazduhom zajedno s pahuljama snega. To je čarolija Božića koju može da ponudi jedino Zagreb za vreme Adventa. 

U proteklih pet godina Advent Zagreb postao je odredište posetitelja iz Hrvatske i sveta, zbog nenadmašne atmosfere, široke ponude, raznih pratećih sadržaja te gostoljubivosti lokalaca koji koriste ovo magično doba godine da bi predstavili svoj grad u punom sjaju. Zato ne iznenađuje što mu je čak tri godine zaredom dodeljena nagrada za najbolji božićni sajam u Evropi.

Ove nas godine Advent vraća u neka druga vremena, na najlepši mogući način, kroz ponovni susret s najdražim prijateljima iz detinjstva – igračkama.

Ne postoji veliko ili malo dete koje Božić neće asocirati na ushićeno otvaranje poklona i osećaj neizmerne sreće kad unutra ugleda novu igračku koju je toliko željno iščekivalo. A mnoge se generacije s neizrecivom nostalgijom prisećaju igračaka koje su se proizvodile u srcu Zagreba.

Foto: Advent Zagreb in Klovićevi dvori – Julien Duval

Jedina tvornica izvan SAD-a u tzv. “socijalističkom bloku” koja je imala licencu na proizvodnju Diznijevih igračaka, tvornica igračaka Biserka, deo je mnogih sretnih uspomena otvaranja poklona na božićno jutro. Tačno možemo da zamislimo osmehe na dečjim licima kada bi ih dočekalo ručno oslikano lice Mikija, Šilje, Štrumpfova ili Bambija. Pridodajmo tome i Vavrine ručno rađene igračke, čupavog i plišanog zeku, mačka ili lisca – upravo to je čar Božića koju će da vrati ovogodišnji Advent.

Na desetak različitih lokacija  širom Zagreba dočekaće vas ovi simpatični vremeplovi, mameći vas u prošlost kroz AR, odnosno proširenu stvarnost. Proširite svoju sliku Adventa kroz ekran pametnog telefona i mlađim generacijama ispričajte najlepšu božićnu priču.

A zatim prošećite brojnim trgovima i parkovima, lokacijama za šarmantne, romantične šetnje tokom cele godine. Načujete li ljupke glasove crkvenih horova, zavirite u jaslice zagrebačkih crkvi. Uživajte u koncertima najlepših božićnih pesama u izvedbi domaćih solista, ansambala i orkestara. Povedite mališane na predstave koje će da im zaokupe maštu i učvrste veru u magiju Božića. Divite se dekoracijama na zgradama Gornjega grada, njihovi prozori kao da su izašli iz fikcije. Isprobajte neke od klasika domaće gastronomije na brojnim terasama zagrebačkih restorana, kao i na ugostiteljskim kućicama, i uverite se zašto ljubav prolazi kroz želudac. Od pomno osmišljenih blagdanskih menija s autohtonom tradicionalnom hranom i domaćim vinima do prigodno ukrašenih fasada i interijera, božićna priča živi i u gradskim hotelima.

Foto: Advent Zagreb – J. Duval

Sve će to da kreira dosad neviđene zagrebačke adventske razglednice i udahne ljubav u svaki kutak Zagreba, koji već nakićen božićnim drvcima, sjajnim kuglicama, orašarima, igračkama, božikovinom, šišarkama, girlandama, kutijama s poklonima i mnogo, mnogo svetlosti, čeka još samo vas. 

Dođite podno Sljemena i ugrejte srca tom posebnom vedrinom – ovaj Grad milion srca ispričaće vam najtopliju božićnu priču. 

PROMO