Mali vodič za bezalkoholna pića sa ukusom alkohola

S godinama sve teže podnosite alkohol i došli ste u fazu kad se ujutru budite tromi i posle samo dva pića koje ste popili sinoć? Više ne želite da pijete kako biste se opustili jer ste shvatili da je to samo izgovor da ne pronađete neke adekvatnije tehnike za otklanjanje stresa, a možda ste samo rešili da živite zdravije ili da testirate sebe – možete li uopšte bez pića? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katri Ahponen (@katri.aaa)

Kakvi god da su razlozi da ne pijete (a oni ponekad nisu ni važni, već je bitan cilj koji će sigurno imati pozitivan uticaj na vašu psihu i telo), dobro znate da je nekad veoma teško podneti izlaske bez alkohola, posebno u društvima u kojima se i ogromne količine pića tolerišu, pijanstva smatraju normalnim, a često se i podstiču. Zbog svojih zdravih izbora ne treba da se osećate loše i uvek treba da naručite šta god da vam se pije, ali šta da radite ako vam se dopada ukus alkohola ili ako ne možete da zamislite izlazak, a da ne konzumirate pivo, vino, neku žestinu? 

Sigurno ste već čuli za bezalkoholna piva, sad već ima i nekoliko brendova koji ih prave, postoje čak i kraft piva bez alkohola (od đumbira), ali da li ste znali da postoje i vina koja su dekolicirana, odnosno da se prave kao normalna, da li da s vremenom gube alkoholna svojstva? To su najčešće šampanjci, ali postoji i crno vino koje ne sadrži alkohol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by &co. pr (@andcopr_)

Ima i belih koja nisu alkoholna, takođe se prave kao prava, ali imaju drugačiju strukturu. 

Ako volite džin i tonik, proverite na internetu – tu je piće sa aromom bilja koje ima identičan ukus kao vaše omiljeno piće.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram