Biblija zdravlja: 10 zapovesti za kvalitetan život

Bolesti 21. veka mogu se svrstati prvenstveno u one koje polaze iz našeg nervnog sistema. Pa se tako svaka druga osoba žali na stres i anksioznost, bol u kičmi, želudcu ili glavobolju. Srećom, postoje dobre navike čije praktikovanje dovodi do srećnijeg, zdravijeg i ispunjenijeg života.

Bacite cigare

Ako ste pušač vasa pluća su verovatno prepuna toksina. I jedna cigara dnevno dovoljna je da vam naruši zdravlje. Razmislite o detoksu organizama I odikavanju od ove jako štetne navike.

Zaboravite na solarijum

Osobe koje se sunčaju u solarijumu, imaju dva I po puta veće šanse da obole od raka kože. U najmanju ruku, solarijum pospešuje starenje kože I pojavu bora.

Umereno sa čokoladom

Ključ je umerenosti. Možete jesti sve dok znate za granice. Čokolada će biti mnogo ukusnija ako se konzumira jednom dnevno, umesto svakog dana.

Kontrolišite holesterol i šećer u krvi

Kada znate koja količina holesterola I šećera se nalazi u vašem organizmu lakše ćete znati koje mere treba da preduzmete – a da ne bude kasno. Zato su prevencija I redovna kontrola jako bitne.

Krećite se

Verovatno su I vrapci na grani naučili da pola sata šetnje dnevno čini čuda za naše zdravlje. Brzi hod svakog dana doprineće poboljšanju vašeg psiho-fizičkog zdravlja, kao I zdravlja srca.

Konzumirajte zeleni čaj

Zeleni čaj jedan je od najpoznatijih antioksidanata, a pomaže I pri mršavljenju. Uvrstite ovaj napitak u svoju dnevnu rutinu I gledajte kako male stvari dovode do krupnih rešenja.

Izbacite gazirano

Gazirana pića puna su kalorija I šećera I stvaraju zavisnost poput drugih opijata. Ako ne možete u potpunosti da ih izbacite iz upotrebe, birajte ona pića na dijetalnoj bazi.

Izbegavajte bele ugljene hidrate

Bela riža, testenina I brašno nemaju gotovo nikakvu hranljivu vrednost dok su negativni efekti višestruki. Birajte njihove zdravije varijante koje ćete konzumirati uz šarenolike namirnice.

Redovno se kontrolišite

Redovni ginekološki pregledi, kao I pregledi grudi ne samo da su poželjni jednom, do dva puta godišnje, već I spašavaju glavu. Mislite o tome.

Vodite računa o istoriji bolesti u porodici

Poznavanje istorije bolesti koje su postojale u vašoj široj porodici pomoćiće vam da obratite pažnju na moguće zdravstvene rizike.

 

foto: Pexels

Priredila: T.M.