grazia

Lifestyle

Block nije opcija: Šta uraditi sa društvenim mrežama posle raskida?

Raskid veze uvek je težak, bez obzira na razloge, pa čak i obostranu želju i odluku da se stavi tačka na emotivni odnos. Da, i dalje je reč o emotivnom odnosu, jer on podrazumeva kako lepa tako i one manje lepa osećanja koja prate priču, i kada je ona definitivno završena. Jedno od pitanja je šta uraditi sa društvenim mrežama, da li posle raskida treba obrisati sve fotografije sa emotivnim partnerom, pa i izbrisati ga sa liste prijatelja ili ne. Neki misle da je skroz u redu ostaviti bivšeg na listi prijatelja i zajedničke fotografije, jer im je to bila važna i duga veza, i ostali su u dobrim odnosima i ne vide razlog za brisanje ili još gore, blokiranje. S druge strane, neki smatraju da treba obrisati sve slike, kao i tu sobu sa liste prijatelja, dok se mnogi odlučuju za najrigorozniju meru - blokiranje na svim društvenim  mrežama.

Kakvu odluku ćete doneti zavisi od mnogo faktora, pre svega od vašeg sklopa ličnosti (impulsivnost, povređenost, sujeta...), od iskustva, načina raskida, dužine veze i još niza faktora.

I treba znati da istu dilemu ima i vaš bivši partner. Nema tu mnogo prostora za teoretisanje o razlikama među polovima i procenjivanje ko se kome više približio i izgubio od svoje izvornosti. Uostalom, teorije tipa ovo je tipično muški a ovo tipično ženski uglavnom su zasnovane na predrasudama i opštim mestima. A to ne vodi ničemu do robovanja pritisku nasleđenih klišea. Nikakve politike nisu izjednačile polove tako hitro i temeljno kao sujeta. Njoj se pokoravaju svi. Prema tome, pitanje ko više mozga o tome šta uraditi sa partnerovim profilima na društvenim mrežama posle raskida, u istoj meri je važno i muškarcima i ženama. Nebitno je samo onima koji su suviše cool da bi se bavili takvom stvari. Mada, oni su obično prilično imuni na zavodljivost društvenih mreža, koja leži u tome da u svakom trenutku možete poručiti svetu šta jedete, šta pijete, koliko se dobro provodite i koliko još bolje izgledate. Došli smo do nečega. Ovo je tekst za ljude koji nisu cool. Većina nas je takva. Nažalost.

Dakle, pao je raskid. U ovom trenutku nije bitno da li je bio težak ili u prolazu, uz mnogo teških reči ili miran prijateljski zagrljaj, uz lomljavu kućnog mobilijara ili racionalnim zajedničkim uvidom da stvari jednostavno ne štimaju. On je otišao. Ostali su njegovi profili na svakom mestu na koje se ulogujete. I? S obzirom na količinu šerovanja, koja neprestano raste po svim istraživanjima, utisak može biti kao da je i dalje tu.

Pre nego što pređemo krug od mreže do mreže postoji jedno opšte pravilo koje se zapatilo među modernim parovima. Svaki nagli potez ne ide vam u prilog. Tumači se kao posledica besa kojeg ne bi bilo bez, razume se, povređenosti. U prevodu, zaboravite na block opciju. Svuda. Većina voli da prati i tumači reakcije i ponašanje bivših. Ne iz nekog pozitivnog ljudskog osećanja. Ne samo iz čiste znatiželje. To je bič sujete koji provocira pitanja - kako mu/joj je, da li se brzo snašao, pati li, koliko sam jak pečat ostavila?

Instagram

Prvi veliki test. Nije lako. Popularna mreža koja podrazumeva dnevno postovanje. Tačnije, više puta dnevno. Ne želite da imate uvid u to koliko je on oran za poziranje posle raskida, inspirisan da fotka ljupke gradske prizore ili iznebuha ispromoviše novu izabranicu. Otpraćivanje je slično već pomenutom blokiranju, ali može biti shvaćeno i kao digitalni oproštaj, sasvim legalan i opravdan kada se već dogodio stvarni. Naravno, postoji opasnost da bude protumačen i kao uvređenost. Oni koji su zaista završili priču hladne glave i nemaju više nikakav mučni recidiv u odnosu na bivšu vezu baviće se ovim pitanjem baš koliko i kućnim ljubimcima prvih dama sveta, ali većina je ipak gonjena sujetom i nemoćna da se odupre pitanju - Šta će on misliti ako ga otpratim, blokiram, lajkujem što je polugo i pijan u klubu u cik zore i tako unedogled. Ima rešenja. Opcija mute. Ona je i dalje tu, ali kao da nije. Vi - ravnodušni, iznad situacije, hladni kao špricer. On pritom ne zna da li ga gledate a kulirate ili zapravo ne vidite uopšte.

Ukoliko pak hoćete da zadržite monitoring nad njenim kretanjem, izgledom, elanom i optimizmom posle vas ponovo mute. Činjenica da želite da je imate u vidu znači da niste čisti u vezi s njim. Kad muškarac nije stvarno završio - u opasnosti je. Baš kao i žena u istom stanju. Padne provokativna fotka u lošem trenutku i već smo na pola puta do slanja poruka u pijanom stanju. Ovako, kad se baš javi želja za pregledom akcija bivšeg partnera komotna šetnja do njenog profila i nadoknađivanje propuštenog. Uključeni su i aktuelni storiji.

Sledi malo teže pitanje. Zajedničke fotografije. Klizav teren, jer lako može biti povezan sa intenzitetom povređenosti. Znači, oprezno sa brisanjem. I to u cugu. Ako ste se rastali bez zle krvi nema razloga da prva zajednička večera, ludovanje na moru ili after sex selfi ne stoje i dalje tu. To mu dođe kao foto-albumi vaših roditelja. Oni ih se sete za svaku sedmu godišnjicu, a vi kad se zanesete sa skrolovanjem ili vas, što je sasvim ljudski, opsedne demon nostalgije. Ukoliko smatrate da ti snimci ne bi trebalo više sa stoje tu iz kog god razloga, arhivirajte ih. Uradite ono što je bila jedina opcija parova u analognim vremenima. Učinite svoju emotivnu istoriju privatnom.

Twitter

Uh. Da li su vam postovi vašeg bivšeg i dalje najduhovitiji na svetu, političke analize najpronicljivije, mudrosti neuporedive sa ostalim samozadovoljnim udaračima po tastaturi. Twitter nije tako riskantan kao Instagram. Retweet neke njegove opaske neće biti protumačen kao signal, poziv na piće, tiha patnja. Štaviše, galantno je i šmekerski. Hej, ovo su intelektualne stvari, mreža za pametne. Ili je bar zvanično sve to. Otprati ili prati - no hard feelings. Ako te baš iritira, mute ponovo spasava stvar. Oprez sa jednim mogućim potezom - čistka sa svih mreža simultano, ma šta on mislio o tome, nije nimalo cool gest.

Facebook

Jeste li sugurni da još uvek imate profile na ovoj mreži? Još teže pitanje, ukoliko imate - Da li se sećate passworda? Vi stalno visite na Facebooku, on redovno postuje tamo? Čudno je što ste uopšte i raskinuli. Takvi slučajevi su retki kao kada se, recimo, sretnu dvoje filatelista i zaljube na prvi pogled.

U svakom slučaju, promena status in a relationship u single zabrinuće samo vašu tetku. Spremite se za gnjavažu telefonom i gomilu tužića ispod ove objave. Za sve ostalo tu je unfollow, koji eliminiše njene postove sa vašeg news feeda, a i dalje ste prijatelji. Baš kao sa drugarom iz srednje koji vas zanima koliko i lanjski sneg.

Snapchat

Šta uopšte radiš tu? Sad je neizbežno da predjemo na ti. Generalno, ovo je kraljica intime među mrežama. Kratki snimci namenjeni bliskim ljudima. Vi više niste bliski. Ako sklanjanje sa ove mreže protumači kao dramu, budala je. Tu stvarno nema razloga za brigu. Ozbiljnije je to što povremeno želiš da vidiš sebe sa psećim jezikom ili rudarskom kacigom. Kad smo kod čiśćenja, dobro je ukloniti i zajedničke prijatelje. Nema potrebe da mu prenose tvoja potonuća kada poželiš da postaneš hot dog. Niti da ti on izleti sa drugaricom u formi nasmejanih veverica.

Spotify

Problematično je. Želiš li da vidi kako besomučno slušaš Nothing Compares 2 You ili Feel Robbija Williamsa? Ili da primetiš kako on dodaje pesme na svoju seksi plej-listu? Eto povoda za mučenja i tumačenja. Ukoliko vam se muzički ukusi baš podudaraju, a glave su hladne u vezi sa ostalim stvarima, drugujte i dalje. U suprotnom, eliminiši bivšeg diskretno. Muzika je stvar ličnih interesovanja i nema mnogo veze sa šerovanjem života kao na drugim mrežama. Isto važi i za Pinterest ukoliko tamo nešto kolažiraš.

Netflix

Ovo je između tebe i tvoje savesti. Ako još imaš njegovu lozinku za Netflix, HBO, You Tube TV na tebi je da li ćeš igrati pošteno ili pogledati još par epizoda omiljene serije na njegov račun. Ukoliko naletiš na zid, odnosno suočiš se s tim da je promenio lozinku, shvati to kao čist račun, duga ljubav. Odnosno čist račun, lepa uspomena.  

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Kako Simpsonovi proriču sve što nam se desilo?

Za tri decenije postojanja serija o najpoznatijoj crtanoj porodici predvidela je mnoge događaje, od Trampovog ulaska u Belu kuću do Grete Tunberg. Scenaristi otkrivaju kako im to p...

Lifestyle

Zašto vam treba sladak doručak?

Ako ste kao mali navikli na musli i mleko, neće vam biti teško da jedete američke palačinke ili slatke prženice ujutru.

Lifestyle

Najbolji znaju zašto: Ukinite Instagram, počnite da pišete dnevnik

Kako vam svakodnevno beleženje utisaka o stvarima koje vam se događaju, bilo da vas pritiskaju ili raduju, može preokrenuti život.

Lifestyle

Kako izgleda univerzitet za seks biznis?

Svet je dobio prvu zvaničnu školu za radnice u industriji za odrasle, ali se među hiljadama brucoša beleže i mnogo drugi koji žele da postanu uspešni preduzetnici.

Lifestyle

Najbolji memoari koje ćete pročitati: Majkl Džej Foks

Nova knjiga Majkla Džej Foksa sa takvim humorom pripoveda o teškim životnim izazovima da je kritičari smatraju prekretnicom u žanru memoara.

Lifestyle

Putujte Srbijom i ostvarujte popuste na svakom koraku

Uz bezbrižno plaćanje, stvarajte nove uspomene!

Lifestyle

Da li želite da spavate kao beba? Zavirite u londonsku "utrobu"!

Dizajniran da oponaša sigurnost majčine utrobe, ovaj krevet pruža savršen san daleko od kuće.

Lifestyle

Kako se vodi ljubav u 21. veku?

Novi pogledi na komunikaciju među partnerima menjaju mnogo toga.

Lifestyle

Mali vodič za bezalkoholna pića sa ukusom alkohola

Šta da pijete u izlasku, ako ne želite alkohol?

Lifestyle

Tek kada vas ona fotografiše možete reći da ste uspeli!

Eni Lebovic nije samo fotograf, ona je slikarka snažnih duša.

Lifestyle

Kako da se svađate na pravi način?

Verbalni sukobi ne moraju da nam otvaraju duboke rane. Čak ih nije poželjno uvek uklanjati ih iz društva, jer mogu da budu produktivni.

Lifestyle

Kako da kupujete luksuzne stvari?

Predstavljamo vam Mastercard Travel Rewards!