grazia

Lifestyle

Da li je dečacima potrebno drugačije vaspitanje nego devojčicama?

Izlet I1 razreda. Išla sam sa razredom svoje ćerke kao pratilac. Na jedan dan do zoološkog vrta i nazad. Za ovu počasnu službu sama sam se prijavila. Želim da vidim šta se danas sve dešava tokom jednog školskog dana. Učiteljica korača napred. Direktno iza nje uobičajeni osumnjičeni za rđavo ponašanje: dečaci koji se najružnije ponašaju. Preuzela sam zaštitu i moram paziti da se iza ne prave gluposti, da se ne skreće, ne usporava, ne gubi veza sa grupom ili na neki drugi način eventualno izgubi dete. Ja sam neka vrsta psa čuvara. Pa ne može biti tako teško, mislila sam kada sam zauzimala mesto i shvatila: dobila sam lake za vaspitavanje - devojčice. Nastavnica je sve podelila u dve grupe. Krenulo se, držeći se ruku za ruku, sve do prvog semafora. Tek što smo zastali, iza nastavnice je nastala gužva.

Dečaci luduju, devojčice su fine

Dejan iz drugog reda se gura napred. Odatle kontrira Kosta, koraknuvši unazad. Četiri druga dečaka istovremeno prestaju da se drže za ruke. Prepiranje, gurkanje, odgurivanje – i to opasno blizu samom rubu ulice. Brzo je usledila žestoka tuča. Nastavnica viče. Dečaci se kikoću.

Kod mene je sve mirno. Moje devojčice stoje mirno i čestito, prate sva pravila izlaska i ekskurzije. Čudim se. Dakle, još je sve kao i u moje školsko doba. Dečaci se glupiraju okolo, drski su i nedisciplinovani. Devojčice se ponašaju fino.

Četrdeset godina feminizma, zakona o obaveznoj kvoti zapošljavanja žena, razvojni programi, zahtevi za ravnopravnošću u službi, gender škole, zaposlene majke i očevi koji koriste roditeljski dopust. Dakle, postoji tako mnogo pristupa  društvenim promenama koje bi morale da izvrše određen uticaj. Stroga podela društvenih uloga od pre mnogo je pridonela diskriminaciji devojaka i žena. Moderne majke i očevi žele savremene odgovore na stara pitanja. Žele da se oproste od crno-bele pedagogije. Od dobrih devojaka i loših dečaka. Ipak, očigledno je da to ne funkcioniše.

Dečaci i devojčice su, ipak, u osnovi različiti

Da li je reč o genetici, okruženju, ili je to uslovljeno vaspitanjem – sve to ne igra nikakvu ulogu, smatraju stručnjaci. Činjenica je da mala razlika i dalje ima velike posledice.

Dečaci i devojčice se fundamentalno razlikuju u svojim talentima, temperamentima, sposobnostima i potrebama. Roditelji i vaspitači morali bi to znati kako bi izbegli nerealna očekivanja i zbog toga ne bi izvlačili pogrešne pedagoške konsekvence.

Šta deli svetove dečaka i devojčica?

Devojčice poseduju jaču koncentraciju. Mogu duže na miru da sede i bolje paze. Više se interesuju za osobe i njihove odnose, nego za stvari i način njihovog  funkcionisanja.

Dečaci osećaju jači poriv za kretanjem. Njihov nivo testosterona utiče na to da su divlji, glasniji, jači i sa razvijenijim osećajem rivalstva. Vole takmičenja, ne izbegavaju konfrontacije i izlažu se rizicima.

Devojčice žele da osete više harmonije, bolje sarađuju, mnogo su komunikativnije.

Dečaci vole jasnu hijerarhiju, jasne objave, ne vole duge pregovore, ali uživaju da uče na muškim uzorima.

Studije su pokazale: ljudski mozak je tako građen da su devojčice jače sa rečima (čitanje, pisanje, govor), a momci sa brojevima (račun, logičko razmišljanje).

Kameno doba je prošlo, ali su stari programi ostali 

Ove razlike bi trebalo da su uslovljene evolucijom: muškarac odlučuje brzo i usmeren je ka cilju, određuje tempo, poseduje snagu i fizičku spretnost da bi ostvario uspeh kao lovac. Žena održava hordu na okupu, vešto deluje kao osoba koja komunicira i prenosi vredno znanje na decu. Siva preistorija je prošlost, sistemi kamenog doba više nisu aktuelni, ali ipak je ostao program preživljavanja, iako se više ne uklapa u savremeni način života.

Genetski program muškarčića i ženica uzrokovao je različite načine ponašanja. Jer, stvari koje su nekom lake, poznato je da su zabavnije, te vode naš sistem ka tome da svako uglavnom automatski čini to što je primereno njegovom polu. Ali, to nikako ne znači da ne možemo drugačije.

Svako odstupanje od genetskih normi je poučno. I tu moraju delovati roditelji koji žele da svoju decu optimalno pripreme za izazove modernog društva. Roditelji uopšte ne bi trebalo pokušavati da decu vaspitavaju specifično njihovom polu. Srećom, devojčice danas ne moraju da budu ljubimice, da lepo izgledaju i da čekaju da se udaju. Mogu podjednako učiti kao i momci i kasnije da se zaposle, da napreduju, zarađuju novac, postanu moćne a da se ne odreknu pola. Za to im je potrebno samo samopouzdanje.

Od malih mangupa više se ne ne očekuje da se glume muškarčine. Izuzetno se ceni sposobnost funkcionisanja u timu. Ko to ranije shvati, ima kasnije mnogo veće šanse nego neko ko želi da se probije snagom i energijom. Čak i to zahteva samosvest u smislu suzdržanosti i potiskivanja sopstvenih potreba.

Na bezbednom putu su roditelji, ako uopšte ne pokušavaju da vaspitavaju dete specifično po rodu ili čak antispecifično, već da se intenzivno bave talentima i sposobnostima svoje dece. Oni jednostavno prihvataju da je njihovo dete takvo kakvo jeste i pospešuju razvoj onih sposobnosti koje još nisu dovoljno izražene. Dečaci mogu da divljaju, da se bore, budu glasni, ali takođe moraju poštovati pravila, pa čak i pomagati pri poslovima u kuhinji. Devojčice smeju da se igraju lutkama, ali i da pomažu pri popravci automobila ili da trče po fudbalskom terenu. Tokom prvih godina u školi dečacima je potrebno više podrške u učenju jer im je slaba koncentracija. Nasuprot tome, devojčicama je više potrebno ohrabrenje, da ne treba da se povlače kako bi se stvorila harmonija.

I dečacima i devojčicama potrebna je posvećenost

Da li maleni dečak voli automobile ili devojčica roze boje – to ne igra bitnu ulogu u vaspitanju. Urođeno ponašanje roditelji treba da uz veoma malo napora i ulaganja energije usmere u određenom pravcu. Mnogo važnije su osnove za srećno zajedništvo: ljubav, posvećenost, priznanje, uteha i pažnja potrebni su i jednima i drugima.

Razvoj polnog identiteta

Kada dete uopšte postaje svesno da li je dečak ili devojčica i šta to znači? Sa dve ili dve i po godine, mališani znaju kom polu pripadaju. Ipak, kakvo ponašanje to podrazumeva i da se ta uloga utvrđuje tokom života, to shvataju tek nekoliko godina kasnije.

Roditelji, koji svesno ne žele vaspitavati tipične devojčice ili dečake, u tom periodu reaguju prilično prestrašeno na prve stereotipe i tipične klišee, koja oba pola imaju jedno o drugom. Izjave poput „sve devojčice su glupe“ i „fudbal je samo za dečake“ kod petogodišnjaka ili šestogodišnjaka sasvim su normalne i vode ka pronalaženju identiteta. Deca u tom uzrastu još sasvim jednostavno shvataju svet. Ne razmišljaju o razlikama. To mogu tek sa sedam ili osam godina. Roditelji ne treba da brinu kada njihovo dete u prvom razredu dolazi sa šovinističkim izjavama. Deca kasnije i sama postaju fleksibilnija u svojim stavovima.

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Otkrivamo vam koja ostrva Grci sakrivaju od turista i gde se ona nalaze

Grčka je mnogo više od tri prsta. Ona svoja najlepša ostrtva čuva samo za svoje lokalce, ali mi vam otkrivamo koja su to ostrva.

Lifestyle

Matcha: Sve što treba da znaš o ovom trendi, ali i zdravom napitku

Napici sa matcha prahom nisu samo u trendu, već su i jako dobri za zdravlje. Otkrivamo ti šta je matcha, koji su njeni benefiti i kako da je konzumiraš.

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.