Da li se slomljeno srce može izlečiti sa naučne tačke gledišta?

Samo je jedan izlaz – zbuniti mozak!

Univerzalna čarolija „vreme isceljuje“ donedavno je bila osnova regenerativne terapije za slomljena srca. Srećom, nauka ne miruje i naučnici su konačno pronašli nešto vredno, otelotvoreno na efikasan (i brz!) način da reše problem.

Raskid je test koji je teško savladati. Razdvajanje ruši naš svet, a tu su suze, uvijanje u stomaku, nesanica…

Psiholozi su otkrili da patnja postaje posebno nepodnošljiva ako se prepustite nekom drugom. „Da se ​​i ne spominje da jaz zbog neverstva prisiljava ostavljene da se beskrajno muče pitanjima, zašto je taj drugi/a bolji, brige zbog toga pojačavaju sukob između sve većeg osećaja otuđenosti i unutrašnje potrebe za pripadanjem“, objašnjava jedan od nedavnih članaka u časopisu Psichology Journal.

Ali, tu su dobre vesti: emocije nakon rastanka mogu se ispraviti! Nedavno istraživanje na Univerzitetu u Koloradu u gradu Boulder pokazalo je da se bol u vezi sa raskidom može ublažiti placebom (takozvani “lek” koji se daje pacijentu). Četrdeset muškaraca i žena koji su postali žrtve ljubavnih drama dobrovoljno su se složili da učestvuju u studiji o tome kako mozak reaguje na raskid. Od učesnika je zatraženo da ponesu fotografiju svoje voljene osobe. Nakon što su videli dovoljno slike i razmislili o nedavnoj pauzi, svi ispitanici su podvrgnuti MRI mozga. Nakon toga, od njih se očekivalo da nastave eksperiment (ne manje surovo): naneli su im fizičku bol (za simpatizere postoji detalj – nije jasno šta, ali u predelu podlaktice) i ponovo su poslati na MR. Kao rezultat toga, ispostavilo se da fizički i emocionalni bol aktiviraju slične delove mozga. Kao vodeći autor studije, profesor psihologije i neurologije sumirao je: “Emocionalna patnja, posebno iskustva zbog raskida sa voljenim osobama, nije inferiorna od fizičke i stvarna je sa neurohemijske tačke gledišta.”

Ali to nije sve. Naučnici su nastavili eksperimentisati sa vlasnicima slomljenih srca, podelivši učesnike u dve grupe i dajući prvoj sprej za nos, osmišljen tako da oslobodi emocionalnog bola (u stvari, to je bio placebo). I drugi volonteri dobili su aerosol, ali znali su da sadrži samo fiziološki rastvor. Dve nedelje kasnije, oni koji su znali da mažu slanu vodu imali su ista osećanja, ali ostali, verujući da koriste nešto efikasno, osećali su se mnogo bolje. Impresivno? Definitivno. Sve vrste patnje uključuju iste delove mozga, ali se emocionalna trauma leči brže ako mozak naterate da veruje u lek za isceljenje.

Ostaje samo pronaći terapeuta koji će vam prepisati slatkiše, izvinite, tablete za slomljeno  srce.

 foto:grazia.it