grazia

Lifestyle

Da li ste znali: Simbolika boja u različitim kulturama i marketingu

Boje su svuda oko nas, ali da li ste se ikada zapitali koliko one utiču na nas u svakodnevnom životu, od izbora odeće, uređenja životnog i radnog prostora do umetničkih sadržaja? Bilo da se radi o umirujućem efektu plavog neba i zelenih polja ili crvenoj i žutoj koja izazivaju lučenje pljuvačke dok čekate obrok u vašem lokalnom lancu brze hrane. Svaka boja ima značenje i utiskuje emocije. Postoji čitava nauka (i umetnost) o značenju boja.

Boje mogu biti moćno oruđe ako znate kako da ih koristite. Na poslovnom planu uticaj boja igra važnu ulogu u mnogim elementima, poput brendiranja, logotipa, vizitkarti i kancelarijskog materijala. Izbor boja takođe će imati smisla u komunikacijskim i marketinškim materijalima na mreži: vašoj veb stranici, društvenim medijima, e-pošti, prezentacijama, kao i vanmrežnim alatima, poput letaka i pakovanja proizvoda.

Simbolika boja nije u svakoj kulturi ista

Kulturne razlike veoma utiču na doživljaj i značenje boja. Tako, na primer, crvena boja u Kini simbolizuje sreću, dok je u Južnoj Africi to boja žalosti. Amerikanci zelenu povezuju s novcem jer je to boja dolara, ali to nije tako na globalnom nivou. Crna je boja žalosti u zapadnim zemljama, dok je u nekim istočnoazijskim zemljama bela. U SAD je zelena boja zavisti, dok je u Nemačkoj to žuta.

Protokom vremena boje mogu promeniti značenje. Crvena se nekada smatrala jakom, muškom bojom, dok je plava bila ženska boja pogodna za devojčice.

Boja može imati opšte značenje, ali svetlije nijanse mogu dramatično varirati u poređenju sa tamnijim, dok će se prirodnije, prigušene nijanse razlikovati od veštačkih neonskih boja. Pobrinite se da pogledate specifične asocijacije različitih nijansi i tonova. Na primer, ako koristite neonsko zelenu boju, nemojte pretpostavljati da će samo zato što ste izabrali nijansu zelene boje dobro pristajati za ekološki prihvatljiv brend. Slično, svetla magenta će imati potpuno drugačije značenje od prigušene pastelne nijanse ružičaste, čak i ako su obe nijanse ružičaste.

U indijskoj kulturi crvena se smatra najmoćnijom bojom koja asocira na vatru, zdravlje, moć, plodnost, ljubav i lepotu. Udate Indijke ćete prepoznati po rukama ukrašenim kanom crvene boje ili imaju crvenu liniju duž razdeljka u kosi (sindor), što govori o njihovom bračnom statusu.

S druge strane, u Južnoj Africi crvena boja se vezuje za žalost. Ona se takođe nalazi na zastavama južnoafričkih zemalja i simbolizuje nasilje nad stanovništvom i žrtve nastale tokom borbe za nezavisnost i slobodu naroda.

Zanimljivo je da na Tajlandu svaki dan u nedelji ima svoju boju i povezan je sa određenim božanstvom, pa je tako crvena - boja nedelje, čiji je zaštitnik bog Sunca Sira, koji je, smatra se, rođen u nedelju, pa mnogi Tajlanđani tog dana nose crvenu odeću kako bi mu odali počast.

Kinezi smatraju da crvena boja donosi sreću, dug život i uspeh, i dominantna je na važnim događajima poput venčanja, proslave Nove godine.

Crvena - sinonim za energiju, strast i opasnost

Crvena je povezana sa toplinom energije, strašću i ljubavi. "Vidimo crvenu" kada smo ljuti, a takođe je i boja krvi, moći i opasnosti, što je čini moćnom bojom u brendiranju. Zamislite smelu crvenu boju vatrogasnog kamiona ili znak "stop" u saobraćaju. Crveno takođe stimuliše apetit, zbog čega je popularno u lancima brze hrane - najpoznatiji McDonald's, koji kombinuje crvenu sa drugom primarnom bojom, žutom.

Netflix koristi crvenu boju da privuče korisnike na svoju platformu, sa crvenim pozivima na akciju da se pridruže ili prijave. Još jedan poznati crveni brend je Coca-Cola (i, kako se priča, njihova marketinška kampanja je označila Deda Mraza crvenim). Biće zanimljivo videti šta će se dogoditi sa Coca-Colinim redizajniranjem pakovanja dok se udaljavaju od te ikonične crvene boje kako bi uskladili njene nove ukuse sa dijetalnom Coca-Colom sa drugim bojama.

Narandžasta upućuje na kreativnost, mladost i entuzijazam

Kao sekundarna boja, narandžasta kombinuje toplinu i toplinu crvene sa razigranošću i radošću žute boje. Privlači pažnju, a da nije odvažna poput crvene, a koristi se za znakove upozorenja poput saobraćajnih čunjeva i uočljive odeće. To je energična boja koja može da podseti na zdravlje i vitalnost, s obzirom na očiglednu vezu sa pomorandžama i vitaminom C. Takođe je i mladalačka boja koja unosi element živosti i zabave.

Dobar primer korišćenja narandže za povezivanje sa mladom publikom na zabavan način je Nickelodeon. Da bi promovisao energiju i aktivnost, Gatorade koristi narandžastu munju, dok je narandžasta takođe popularna boja za tropska pića kao što je Fanta. Iza izbora boje marke mogu postojati neobični istorijski razlozi: luksuzni brend Hermes izabrao je narandžastu jer je to bio jedini karton dostupan tokom Drugog svetskog rata. To je sigurna boja, ali se obično ne povezuje sa luksuzom.

To je prijateljska boja koja takođe stimuliše akciju, pa se, poput crvene, može koristiti kao naglašena boja za privlačenje pogleda i promovisanje aktivnosti.

Narandžasta može biti odličan izbor za mladalački i kreativan brend koji želi da bude malo drugačiji od uobičajenog. To je prijateljska boja koja takođe stimuliše akciju, pa se, poput crvene, može koristiti kao naglašena boja za privlačenje pogleda i promovisanje aktivnosti.

Žuta je za sreću, nadu i spontanost

Žuta je boja sunca, nasmejanih lica i suncokreta. To je srećna, mladalačka boja, puna nade i pozitivnosti. To je još jedna boja koja privlači vašu pažnju i iz tog razloga se takođe može koristiti za označavanje opreza, poput crvene i narandžaste.

Zlatni lukovi McDonald's-a (zaista su žuti) globalno su priznati simbol koji se može videti izdaleka i odmah se povezuje sa brzom hranom.

Žuta je odličan izbor ako su brzina, zabava i niska cena atributi koje želite da povežete sa svojim brendom. Ipak, budite oprezni sa različitim nijansama: svetlo žuta će odmah privući pažnju ljudi i to je koristan način za isticanje ili naglašavanje dizajna, bleda ili topla žuta može izgledati prirodno i zdravo, dok neonska žuta može biti veoma veštačka. Dok se žuta generalno smatra toplom i veselom bojom, u Francuskoj se ona vezuje za izdaju, slabost, ljubomoru, te je u davnašnja vremena bio običaj da se na kuće kriminalaca i izdajica farbaju žutom bojom. Na taj način su bili obeleženi i osramoćeni.

Ali, u Japanu žuta simbolizuje hrabrost, prefinjenost, bogatstvo. Na Tajlandu, žuta je boja za ponedeljak, danom u sedmici koji se smatra veoma važnim jer ponedeljak predstavlja kralja Tajlanda, te u skladu s tim mnogi Tajlanđani prvog dana u nedelji nose žutu garderobu kako bi mu odali počast. A u mnogim školama je obaveza nastavnika da ponedeljkom nose odeću žutog kolorita.

Zelena simboliše prirodu, prosperitet i stabilnost

Zelena je univerzalno povezana sa prirodom, sa travom, biljkama i drvećem, te ne čudi da je to nacionalna boja Irske koja je zbog ogromnih zelenih prostranstava dobila nadimak smaragdno ostrvo. Takođe predstavlja rast i obnovu, kao boja proleća i ponovnog rođenja. Još jedno udruženje "dobija zeleno svetlo" za nastavak, dajući mu asocijaciju na preduzimanje akcija. U Americi je zelena (a posebno tamnozelena) takođe povezana sa novcem i predstavlja prosperitet i stabilnost. U Meksiku, zelena simbolizuje nezavisnost.

U većini azijskih zemalja zelena je povezana sa rađanjem i večnim životom, plodnošču, mladošću i lepotom.

Zelena se takođe često posmatra kao četvrta boja na vrhu primarne crvene, žute i plave (pomislite na Microsoft i Google), donoseći osećaj vizuelne ravnoteže i, kao rezultat toga, umirujućeg i opuštajućeg uticaja. Poznati brendovi koji koriste različite nijanse zelene uključuju Starbucks, Spotify.

Plava označava smirenost, poverenje i inteligenciju

Plava je spokojna i smirujuća boja koja predstavlja inteligenciju i odgovornost. Plava je hladna i opuštajuća. Svetlo bebi-plava je mirna, dok tamnoplava može označavati dubinu i moć. U zapadnoj i američkoj kulturi plava povezuje se sa muževnošću, nasuprot kineskoj kulturi gde plava simbolizuje rođenje devojčice i smatra se ženskom bojom. To je najpopularnija boja na svetu, što se tiče ličnih preferencija (za oba pola) i upotrebe u poslovnim logotipima. To je najbolja boja za pouzdane korporativne institucije, često u kombinaciji sa sivom bojom. Karakteristična je za IT kompanije Intel, Microsoft, IBM, HP, Dell, koriste je finansijske institucije American Ekpress, Visa, Goldman Sachs, Paipal, kao i velike korporacije npr. Procter & Gamble, General Electric, General Motors, Boeing i Love's.

Plava je takođe prirodan izbor za profesionalnu mrežu LinkedIn.

Zanimljivo je da je plava boja izbora i za mnoge druge društvene mreže. Facebook je plav - očigledno zato što je osnivač Mark Zuckerberg slep za crveno-zelenu boju, a plava je najživlja boja koju može videti. Povezivanje sa poverenjem i pouzdanošću dobro funkcioniše u kontekstu društvene mreže, sa svim brigama oko privatnosti podataka i tako dalje, i videćete da je Twitter takođe plav, ruski VKontakte, pa čak i veb lokacija društvenih medija Mashable.

Ako želite da vas odmah povežu sa profesionalizmom i poverenjem, onda je plava boja za vas. Pošto se univerzalno svima sviđa, takođe je odličan izbor ako želite da se dopadnete i muškarcima i ženama. Njegova povezanost sa smirenošću i tišinom znači da se plava boja dobro uklapa i ako se bavite stvarima poput opuštanja, terapije ili meditacije.

Ljubičasta - luksuz, misteriju i duhovnost

Ljubičasta je istovremeno topla i hladna i kombinuje strast i energiju crvene sa mirnoćom i vedrinom plave. Zbog asocijacije na kraljevsku porodicu, ljubičasta je inherentno prestižna i luksuzna. Ljubičasta boja je istorijski bila skupa, što je značilo da su je mogli priuštiti samo bogati vladari. Vladajuće klase, kraljevi i kraljice nekada su nosili ljubičastu boju, a kraljica Elizabeta čak je zabranila da je nosi bilo ko izvan kraljevske porodice. Ljubičasta je takođe povezana sa religijom i duhovnošću, budući da su se stari vladari smatrali potomcima bogova, a boja ima posebno značenje u religijama, uključujući katoličanstvo, judaizam i budizam. Povrh svega, ljubičasta je u trendu, a ultra violet je bila Pantoneov izbor za boju 2018. godine.

Ako želite da dočarate luksuz, kombinujte je sa zlatnom, a ukoliko želite svom brendu da date mrvicu misticizma i duhovnosti, ljubičasta je pun pogodak kraljevske veze - kombinujte je sa zlatom za taj dodatni "vau". Ili ga koristite kada svom brendu želite dodati mrvicu misticizma i duhovnosti. Dodajte malo zelene boje za zaista upečatljiv kontrast ili sa ružičastom kako biste naglasili ženstvenost.

Ljubičasta ima i svoju tamnu stranu, te ta mračnija značenja prisutna su u Engleskoj i Italiji. Simbolizuje tugu i smrt, a takvo značenje ima i u Indiji, Brazilu, Tajlandu, gde se ljubičasta nosi zajedno sa crnom kada su ljudi u žalosti za bliskom osobom.

Pink - ženstvenost, razigranost i romantika

U savremenim vremenima nemoguće je videti ružičasto i ne pomisliti na devojčice, šećernu vunu i žvakaće gume jarkih boja. Pink predstavlja ženstvenost i romantiku, osetljivost i nežnost. Ružičasta je široko prihvaćena i simbol je nežnosti, ženstvenosti, ljubavi i romantike. 

Zajedno sa smeđom, ružičasta je jedna od najmanje uobičajenih boja u logotipu nekog brenda. Tipična upotreba jarkoružičaste boje uključuje Barbie i Cosmopolitan, sa svojim očiglednim ciljnim tržištima. Kompanije za venčanja i drugi ženski brendovi često preferiraju svetlije nijanse ružičaste. Neke kompanije poput Lift i TMobile, ovom bojom žele da se izdvoje od svojih konkurenata i unesu element razigranosti i pristupačnosti, dok neki sofisticirani brendovi ružičastom žele da iznenade, unesu dinamiku i igraju na kartu neočekivanog.

Za razliku od zapadne kulture, u Japanu pink kolorit se vezuje i za muškarce, te je podjednako kao kod ženskog pola prisutna kao odevni komad. U Latinskoj Americi, ona je simbol portugalske vladavine, pre svega zbog arhitekture, odnosno građevina na čijim fasadama je preovladavao ružičasti kolorit. Zanimljivo je da u Kini ružičasta dugo nije prihvatana, a u širu upotrebu ušla je usled uticaja zapadne kulture, tako je često i danas nazivaju kao strana boja.

Crna je za eleganciju, moć i sofisticiranost

Crna je neverovatno svestrana boja i verovatno najkorišćenija boja u grafičkom dizajnu. Što se tiče brendiranja i marketinga, crna je generalno povezana sa ekskluzivnošću, snagom i elegancijom. Hrabar je, moćan i pomalo misteriozan, što ga čini čvrstim favoritom savremenih marki. U zavisnosti od konteksta dizajna, može se koristiti i za stvaranje hladnog i nepristupačnog izgleda. U isto vreme, to je inherentno neutralna boja koja dobro funkcioniše u kombinaciji sa bilo kojom drugom bojom i često se koristi za tipografiju i druge centralne, uzemljujuće elemente dizajna.

Luksuzni brendovi poput Chanela i Diora drže stvari elegantnim sa ikoničnim crno-belim logotipom. Brendovi poput ovih žele da budu pomalo zastrašujući i nepristupačni jer ih to čini ekskluzivnijim i traženjijim. Logotip James Bond 007 je crne boje. Logotipi u novinama takođe imaju tendenciju da budu crni, s obzirom na istorijske crno-bele štamparije. Naravno, većina marki će imati crno-belu verziju svog logotipa jer je crno-belo štampanje obično jeftinije od štampe u boji.

Ako želite da prenesete osećaj luksuza, ne možete pogrešiti sa jednostavnom crno-belom šemom boja. U kombinaciji sa zlatnom, srebrnom ili zašto ne kraljevskom ljubičastom, daćete svom brendu osećaj ekskluzivnosti i prestiža. S druge strane, crna se takođe može koristiti sa svetlim bojama za kontrast, a u kombinaciji sa drugim moćnim bojama poput crvene ili narandžaste može biti izuzetno uticajna i uzbudljiva.

Bela - minimalizam i jednostavnost

Belo svetlo zapravo sadrži sve dugine boje - ali golim okom - to je odsustvo bilo koje boje. U zapadnim kulturama često se povezuje sa nevinošću (pomislite na neveste koje nose belo na dan venčanja kao simbol čistote), dok je u nekim istočnoazijskim zemljama to boja žalosti. Kada se koristi u dizajnu i brendiranju, bela stvara minimalističku estetiku. Može biti vrlo jednostavno, čisto i moderno. To je takođe najneutralnija boja od svih i može biti prilično neopisiva kao osnova za druge, uzbudljivije boje.

Appleovo oglašavanje i pakovanje daju snažnu ilustraciju kako se bela može koristiti za modernu i minimalističku estetiku koja stavlja prelepi dizajn proizvoda u središte pažnje. Marc Jacobs štampa jednostavan crni logo na belim luksuznim maloprodajnim kutijama i torbama za kupovinu. Marke za zdravlje i lepotu koje žele da prenesu utisak besprekorne čistoće i da proizvodi sadrže prirodne sastojke takođe će koristiti belo u svom pakovanju. A poznato nam je da odgovara i onima koji se bave venčanjima.

Foto: Unsplash

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Rajan Gosling ekskluzivno o privatnom životu, Evi Mendez i ćerkama

Popularni Ken otkrio kako ga je slučajno upoznavanje navelo na razmišljanje o osnivanju porodice po prvi put.

Lifestyle

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela „Schweppes Mixology“

Iskustvo, istančan ukus i kreativnost ukrstilo je 26 barmena iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, na finalnoj večeri takmičenja „Schweppes Mixology, kokteli sa karakterom“.

Lifestyle

Nova saznanja o NLO-ima! Pentagon zabrinut zbog jedne stvari! Evo i koje

U pet jednočasovnih nastavaka emisija se bavi izveštajima o nedavnim događajima.

Lifestyle

Deca metaverzuma: Zovu se Gen Alfa i menjaju nam svet pred očima

Iako generacija Z još raste, stižu ih novi klinci

Lifestyle

Zašto otvoriti podkast?

U odgovoru na ovo pitanje krije se tajna uspeha autora radija na oblaku, koji se pokreće lako, a opstaje teško

Lifestyle

Izuzetnost svadbenog poklona

Koji god izbor da učinite u prodavnicama Sun Moon & Stars u Nušićevoj 25 i TC Galerija, pravi je...

Lifestyle

Predstavnica Poljske na Pesmi Evrovizije ekskluzivno za magazin Grazia otkriva sve o takmičenju

"Želim da moja pesma Solo pokrene ljude na ples, ali i da ih osnaži i učini nezavisnim"

Lifestyle

Da li je Majli Sajrus zaista najveća pop zvezda 21. veka

Majli Sajrus je proglašena “ultimativnom” pop zvezdom današnjice, zbog kameleonskih osobina koje u ovom slučaju nisu moralna osuda nego kvalitet kakav nema mnogo muzičara

Lifestyle

Sve počinje u porodici

Pozivamo vas da u SC Stadion 14. maja obeležimo Dan porodice i zajednički skrenemo pažnju na prave vrednosti.