Lifestyle

Hajde da naučimo strani jezik: pet dobrih aplikacija i tri korisna saveta

Ukoliko ovih dana odlazite na virtuelna putovanja po svetu, ili ste konačno odlučili da sredite foto-albume sa letovanja u inostranstvu, sigurno su vam pale na pamet i neke smešne situacije u koje ste upali zato što niste poznavali jezik domaćina. Ili ste, naprosto, stekli dragoceno vreme da proširite svoje znanje, pa - zašto da ne - proširite i radne veštine. Možda je upravo sada trenutak da naučite novi strani jezik ili se prisetite onog koji ste učili u školi, ali ste ga već poprilično zaboravili. Jezik je više od komunikacije, živa je materija koja se razvija i bogati, a poznato je već da platforme i aplikacije za prevođenje mogu da vam obezbede samo elementarnu i trenutnu pomoć, tek toliko da se ne izgubite u stranom gradu, da ne ostanete gladni i da možete da se vratite kući. I danas, dakle, važe - koliko jezika govorite toliko vredite. Naučiti nešto nikada nije bilo lakše, a mi vam predstavljamo nekoliko aplikacija za učenje jezika, uz savete koji će vam olakšati ovaj vredni proces.

NAJPRE SE OBAVESTITE O KULTURI DOMAĆINA 

Pošto je jezik vezan za običaje izvornih govornika, lakše ćete ga naučiti ako se stavite u položaj domaćina. Tako se, na primer, na pojedinim aplikacijama kursevi za francuski i španski otvaraju rečima koje znače hranu i piće, a među prvim rečima na arapskom biće “karim” što znači ljubaznost. Osim što poznavanje stranog jezika pomaže ličnom razvoju, ako učite zbog posla, delovaćete pouzdanije i profesionalnije.

PRONAĐITE JOŠ UČENIKA 

Sa učenjem u paru ili čak u grupi on-line rastu šanse da brže prelazite gradivo i stepene u lekcijama. Nezavisno od aplikacije, trebalo bi da vežbate i pisanje, da glasno izgovarate nove reči i da u sveščici napravite sopstveni rečnik iz kojeg ćete se svakodnevno preslišavati. Važno je samo da su svi “đaci” zainteresovani onoliko koliko ste i vi. I, da nemate nikakve ograde niti strah da ćete pogrešiti ili “lupiti” nešto, jer to može da bude najzabavniji deo učenja. Da ne pominjemo staru maksimu koja kaže da se uči upravo na greškama.

SAD SAMO ODABERITE ODGOVARAJUĆU APLIKACIJU

Internet je pun aplikacija za ajfon i android pomoću kojih možete krenuti sa lekcijama. Već 15 minuta učenja dnevno može pokazati zavidan napredak posle nekoliko nedelja, a sigurni smo da i više od toga provedete na društvenim mrežama.

Izdvojili smo 5 najboljih aplikacija za učenje jezika.

1. DUOLINGO

Možete birati između 31 jezika. S više od 200 miliona korisnika širom sveta važi za najpopularniju aplikaciju, i potpuno je besplatna. Kroz zabavan i interaktivan sadržaj, dnevne podsetnike i aktivnosti učenje postaje jednostavan posao.

2. TRIPLINGO

Ovde ćete naučiti osnovne fraze i izgovor reči, od pozdrava do kupovine ili snalaženja u prevozu. Idealna je za one koji ne žele dublje da ulaze u učenje jezika. Nudi i korisne savete za putovanja, brojeve za hitne intervencije, osnovne informacije o zemlji. Uključuje 19 jezika i takođe je besplatna.

3. HELLOTALK

Ako želite da učite jezik od izvornih govornika, ovo je prava aplikacija. Radi tako da članovi zajednice uče jedni od drugih, a reč je o milionima šudi širom sveta. Poruke, glasovne poruke, video pozivi - sve su to alati pomoću kojih ćete naučiti više od gramatike i vokabulara. I ova aplikacija je besplatna, a u fundusu ima više od 100 jezika.

4. MEMRISE

Mnogo ljudi je počelo da koristi ovu aplikaciju tako što su se vratili sa puta i zaljubili u jezik i kulturu dojučerašnjih domaćina. Ima 30 miliona korisnika a kroz učenje vas vodi kroz različite sadržaje, od naučnih do zabavnih. Takođe ima  knjižaru koju su kreirali korisnici.

5. BABBEL

Babbel je prva aplikacija za jezike koja se pojavila na tržištu i do sad je već stekla ogroman ugled. S 13 jezika i četiri opcije učenja priprema vas za konveryaciju. Prilagođavate učenje svom tempu, a aplikacija vas kroz razne životne primere vodi prema cilju, tako da većina korisnika može komunicirati kratkim i jednostavnim rečenicama već posle pet sati korišćenja. Aplikacija košta 7 dolara mesečno.

Povezane teme

Lifestyle

Glamurozni hotel na Azurnoj obali

Na svetu postoji bezbroj različitih i lepih hotela, ali neki se ističu zbog svoje jedinstvenosti i misterioznosti.

Lifestyle

Proverite sat: otkrivamo savršeno vreme za seks

U sedam ujutru, u podne ili osam uveče? Naučnici su otkrili kada je najbolje voditi ljubav!

Lifestyle

Predstavljamo najnoviji Instagram mikro trend: cvetni čaj

Najnoviji Instagram trend „cvetnog čaja“ preplavio je naš feed elegantnim šoljama sa jestivim prolećnim cvećem.

Lifestyle

Oproštajni seks – da li je ovo dobar potez ili ne?

Zašto želite da to uradite (bar) još jednom pre nego što se rastanete?

Lifestyle

24 citata iz serije "Seks i grad" za sve prilike

Da preživite raskid, pronađete ljubav ili se samo smejete...

Lifestyle

Kiss me: zašto se treba češće ljubiti?

Govorimo o tome kako vam poljupci pomažu da postanete vitkiji, uspešniji i živite do 100 godina.

Lifestyle

Stiže kuvar sa receptima iz serije „Prijatelji”

Lepa vest za sve ljubitelje serije Prijatelji!

Lifestyle

Koje aktivnosti mogu zameniti 25 minuta seksa i sagoreti kalorije

Kako sagoreti kalorije ako vam najpogodniji način za to nije dostupan?

Lifestyle

Tajni osećaji: zašto ne treba žuriti sa izjavljivanjem ljubavi

Pet razloga da sačekate, čak i ako umirete da kažete "volim te"