Izložba „Ekvador, poreklo kakaa“ u beogradskom Muzeju čokolade

Glinena posuda stara između 5.300 i 5.500 hiljada godina koja će biti prikazna na izložbi ukazuje na ekvadorsko poreklo kakaa

Od 17. oktobra 2023. posetioci Muzeja čokolade u Beogradu imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najranijim fazama istorije čokolade i njenim kulturnim korenima u okviru izložbe „Ekvador, poreklo kakaa“. Centralno mesto izložbe namenjeno je glinenoj posudi staroj između 5.300 i 5.500 hiljada godina, koja pripada kulturi Majo-Činčipe iz Ekvadora i prethodi svim drugim poznatim otkrićima kakaa za oko 2.000 godina. Izložbu organizuju Ambasada Republike Ekvador u Mađarskoj sa akreditacijom za Srbiju i Počasni konzulat Republike Ekvador u Srbiji.

Glinena posuda sa dve drške i školjkom Spondylus, sa dvostranom figurom čoveka otkrivena je na arheološkom nalazištu Santa Ana La Florida u Palandi, južnom delu Ekvadora, na nadmorskoj visini od 1.040 metara. Ovaj nalaz je privukao pažnju ekvadorskih, kanadskih i francuskih istraživača sa Univerziteta u Kalgariju, Kanada, kada su u posudi otkrivena zrna kakao skroba. Testiranjem pronađenih izotopa ugljenika utvrđeno je da se radi o artefaktu koji datira između 3500. i 3300. godine p.n.e, što je potvrdilo da je u kulturi Majo-Činčipe kakao prerađivan čak 2.000 godina ranije nego ostale poznate kulture.

„Ekvador je bio glavna baza za proizvodnju čokolada, pralina sa aromama i nezamislivim kombinacijama ukusa, a činjenica da poreklo kakaa potiče iz zemlje koja se nalazi u samom centru sveta, omogućila je distribuciju ovog proizvoda do južnih zemalja kao što su Peru, Centralna Amerika i Meksiko. Kakao ima naučni naziv na latinskom „Theobroma cacao“ što znači „hrana bogova“, pa ja svima preporučujem da probaju ekvadorski kakao u čokoladi kada god su u prilici jer je to jedno jedinstveno iskustvo za vaša čula“, izjavila je Kristina Ines Spalajković Vegas, počasna konzulka Republike Ekvador u Srbiji.

Prerađeni kakao imao je značajnu društvenu i simboličku komponentnu u svakodnevnom životu kulture Majo-Činčipe. Njihova posvećenost uzgoju i distribuciji kakaa dovela je do njegove široke potrošnje širom sveta i omogućila nam da se prepustimo uživanju u divnom ukusu čokolade. Dostupni dokazi sugerišu da su Maje i Asteci u Meksiku koristili kakao iz Ekvadora da naprave napitak poznatiji kao „kocolatl“, na jeziku Nahuatl, što je označilo početak istorije čokolade.

VIDEO o poreklu kakaa pogledajte na LINKU

Izložena replika predstavljaće deo stalne postavke  u Muzeju čokolade u Beogradu.

PROMO

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.