grazia

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kožne stvari se ili nasleđuju ili se za njih skuplja novac neko vreme, i baš zato smo sentimentalno vezane za njih. Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želele da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo da će nam trajati. Ali, da bi nam trajala i uvek izgledala kao nova, mi moramo da je negujemo. Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih moramo da se držimo da posle ne bismo izgovarali onu čuvenu rečenicu “Eto zašto ne možemo da imamo ništa lepo”. Ne moramo čak da budemo žene koje nose bisere i belu haljinu, a da se ne uflekaju – potrebno je samo da pratimo sledeće korake.

Ne izlažite je direktnom suncu

Sigurno da vam orman nije u dvorištu i da torba neće biti “odložena” na nekom sunčanom mestu, ali i kada sednete u kafić i torbu položite na praznu stolicu, gledajte da ona bude u hladu jer se može dogoditi da vam koža od sunca izbledi. Ima naravno, još caka. Menjajte stranu torbe koju držite do sebe sa vremena na vreme, da vam se ne bi pohabala dok se tare o vašu odeću – pogotovo ako su u kombinaciji prevrnuta koža i džins. I naravno, kada je ne koristite, kožna torba bi trebalo da bude u nekoj vreći koja će da je zaštiti od prašine.

I koži torbe je potrebna hidratacija

Baš kao i našoj, i koži torbe je potrebno da se redovno hidrira da bi bila sjajna i zategnuta. I ona može da ima pore, baš kao i mi, jer vremenom može da “popuca”. Postoje razne kreme za kožu koje će nam trajati baš koliko i torba, jer je potrebno samo mrvicu staviti na suvu krpu i lepo (I nežno) istrljati spoljašnjost torbe jednom godišnje. Ostalim danima je sasvim dovoljno prebrisati je mokrom krpom. Ukoliko je u pitanju prevrnuta koža, jednom mesečno biste trebali četkicom lepo da je očistite, da bistese rešili i prašine i nečistoće koje su se nakupili vremenom.

Ne pretrpavajte je

Izraz “tesna koža” je vrlo slikovit i ume da opiše kako se osećamo većinu odraslog života, ali nije bukvalan. Ona je vrlo rastegljiva, i ukoliko testiramo njene granice, ona će se raširiti i istegnuti što će dovesti do pucanja kože. Ukoliko je pretrpavamo stvarima (kao što to obično radimo) ona može potpuno izgubiti formu. Na kraju dana, sve što vam zaista treba su novčanik, ključevi i maramice.

Sem kože, potrebno je da održavate i metalne delove

Često na kožnim torbama, sem rajfešlusa ima dodatnih metalnih delova i kopči koje ukršavaju torbu. Oni su uglavnom bižuterija, i treba ih negovati da ne bi požuteli ili još gore, pustili boju na kožu torbe. Postoji jedan trik koji će to sprečiti: S vremena na vreme bezbojnim lakom premažite metalne površine. Ako ste zakasnili, lek za to postoji u vašoj kuhinji, potrebno je samo da malo sode bikarbone i voda. Kada dobijete gustu pastu, četkicom istrljajte metalne delove, ali SAMO metalne delove. Dobro pazite da vam nešto ne kane na kožu.

Svaka fleka ima svoj lek

Ako već torbu kupujemo “za ceo život”, male su šanse da je nikad nećemo isflekati, ma koliko god pazili. Ipak, moramo brzo da odreagujemo i da ih odmah uklonimo. Različite vrste fleka različito tretiramo. Recimo, ukoliko su fleke na bazi ulja, trebalo bi ih istrljati kukuruznim skrobom (nikako vodom), jer on ima moć upijanja, ali ne smete ga ostaviti na torbi, već kada istrljate fleku, uzmite suvu krpu i uklonite skrob. Ako je u pitanju hrana, izmrvite komad krede preko fleke, pa ostavite tako da odstoji preko noći. Kada se probudite, suvom krpom uklonite kredu.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Ovog decembra novogodišnja čarolija u Stadionu

Novogodišnja čarolija počinje 3. decembra i nastavlja se svake subote i nedelje tokom poslednjeg meseca u godini.

Lifestyle

Priča o satu sa Titanika koji je prodat na aukciji za 116.000 dolara

Pozlaćeni džepni sat pronađen na telu poginulog poštanskog službenika u potonuću Titanika prodat je na aukciji

Lifestyle

Zasađeno 2500 sadnica u Gradskoj opštini Surčin

Zajedničkom akcijom organizacije „Čuvamo naše“, kompanije AstraZeneca, Gradske opštine Surčin i Šumarskog fakulteta u Beogradu, juče je u naselju Petrovčić na površini od jednog he...

Lifestyle

Kako je raditi za Anđelinu Džoli?

10 stvari koje smo saznali od kako su dadilje i osoblje njene vile progovorili

Lifestyle

Nedeljni astro od 28. novembra do 5. decembra

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, pročitajte u nastavku...

Lifestyle

Kolika je moć koju imamo nad ljudima koji nas vole?

Teško je ostati netaknut kada vam neko blizak učini nešto loše. Ako shvatimo šta mi radimo drugima, shvatićemo i šta drugi čine nama

Lifestyle

Evrovizija menja pravila: Ovo su novine

Gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju na Evrosongu moći će 2023, prvi put u istoriji takmičenja, da glasaju za svoje favorite

Lifestyle

Red Communication: Agencija sa svrhom

Dobitnik najviše priznanja na Festivalu društveno odgovorne komunikacije

Lifestyle

Nedeljni astro: Od 21. do 27. novembra

Šta su zvezde pripremile za nedelju pred nama.

Lifestyle

Crni petak nikad nije bio šareniji!

Do čak 50% popusta na vaše omiljene Foreo proizvode