grazia

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kožne stvari se ili nasleđuju ili se za njih skuplja novac neko vreme, i baš zato smo sentimentalno vezane za njih. Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želele da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo da će nam trajati. Ali, da bi nam trajala i uvek izgledala kao nova, mi moramo da je negujemo. Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih moramo da se držimo da posle ne bismo izgovarali onu čuvenu rečenicu “Eto zašto ne možemo da imamo ništa lepo”. Ne moramo čak da budemo žene koje nose bisere i belu haljinu, a da se ne uflekaju – potrebno je samo da pratimo sledeće korake.

Ne izlažite je direktnom suncu

Sigurno da vam orman nije u dvorištu i da torba neće biti “odložena” na nekom sunčanom mestu, ali i kada sednete u kafić i torbu položite na praznu stolicu, gledajte da ona bude u hladu jer se može dogoditi da vam koža od sunca izbledi. Ima naravno, još caka. Menjajte stranu torbe koju držite do sebe sa vremena na vreme, da vam se ne bi pohabala dok se tare o vašu odeću – pogotovo ako su u kombinaciji prevrnuta koža i džins. I naravno, kada je ne koristite, kožna torba bi trebalo da bude u nekoj vreći koja će da je zaštiti od prašine.

I koži torbe je potrebna hidratacija

Baš kao i našoj, i koži torbe je potrebno da se redovno hidrira da bi bila sjajna i zategnuta. I ona može da ima pore, baš kao i mi, jer vremenom može da “popuca”. Postoje razne kreme za kožu koje će nam trajati baš koliko i torba, jer je potrebno samo mrvicu staviti na suvu krpu i lepo (I nežno) istrljati spoljašnjost torbe jednom godišnje. Ostalim danima je sasvim dovoljno prebrisati je mokrom krpom. Ukoliko je u pitanju prevrnuta koža, jednom mesečno biste trebali četkicom lepo da je očistite, da bistese rešili i prašine i nečistoće koje su se nakupili vremenom.

Ne pretrpavajte je

Izraz “tesna koža” je vrlo slikovit i ume da opiše kako se osećamo većinu odraslog života, ali nije bukvalan. Ona je vrlo rastegljiva, i ukoliko testiramo njene granice, ona će se raširiti i istegnuti što će dovesti do pucanja kože. Ukoliko je pretrpavamo stvarima (kao što to obično radimo) ona može potpuno izgubiti formu. Na kraju dana, sve što vam zaista treba su novčanik, ključevi i maramice.

Sem kože, potrebno je da održavate i metalne delove

Često na kožnim torbama, sem rajfešlusa ima dodatnih metalnih delova i kopči koje ukršavaju torbu. Oni su uglavnom bižuterija, i treba ih negovati da ne bi požuteli ili još gore, pustili boju na kožu torbe. Postoji jedan trik koji će to sprečiti: S vremena na vreme bezbojnim lakom premažite metalne površine. Ako ste zakasnili, lek za to postoji u vašoj kuhinji, potrebno je samo da malo sode bikarbone i voda. Kada dobijete gustu pastu, četkicom istrljajte metalne delove, ali SAMO metalne delove. Dobro pazite da vam nešto ne kane na kožu.

Svaka fleka ima svoj lek

Ako već torbu kupujemo “za ceo život”, male su šanse da je nikad nećemo isflekati, ma koliko god pazili. Ipak, moramo brzo da odreagujemo i da ih odmah uklonimo. Različite vrste fleka različito tretiramo. Recimo, ukoliko su fleke na bazi ulja, trebalo bi ih istrljati kukuruznim skrobom (nikako vodom), jer on ima moć upijanja, ali ne smete ga ostaviti na torbi, već kada istrljate fleku, uzmite suvu krpu i uklonite skrob. Ako je u pitanju hrana, izmrvite komad krede preko fleke, pa ostavite tako da odstoji preko noći. Kada se probudite, suvom krpom uklonite kredu.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Huawei predstavio novu generaciju vrhunskih proizvoda

Kompanija uvek pažljivo osluškuje iskustva svojih potrošača, i na toj osnovi razvija svoj ekosistem proizvoda koji mogu da obezbede besprekorno AI iskustvo.

Lifestyle

Holivudske zvezde koje imaju poznate očeve

Ove zvezde pratile su stope svojih slavnih roditelja.

Lifestyle

10 karakteristika mentalno zdravih ljudi

Kako mentalno zdravlje izgleda u stvarnom životu?

Lifestyle

NEW MOMENT SE VRATIO KUĆI

Mnoge poznate ličnosti poput Princa Filipa i Princeze Danice Karađorđević, Bojana Perića, Ane Štajdohar i Nikole Demonje, Stefana i Danijele Buzurović okupile su se na New Moment ž...

Lifestyle

Da li želite da provedete noć u Skubi Du kombiju? Sada imate mogućnost!

Zavirite u unutrašnjost legendarnog Mystery Machine - vozila družine uz koju smo odrastali!

Lifestyle

Vikend horoskop od 17. do 19. juna

Pokažite drugima koliko vredite.

Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna - radite sve suprotno!

Lifestyle

6 znakova da je vašem partneru i vama potrebna pauza

Nažalost, faza medenog meseca u vezi ne može da traje zauvek...

Lifestyle

Banca Intesa i Stefan Milenković najavili saradnju na projektu "Banka pod vašim prstima"

Banca Intesa je, u okviru projekta "Banka pod vašim prstima", predstavila brend ambasadora novog digitalnog bankarstva, svetski poznatog violinistu - Stefana Milenkovića.

Lifestyle

Doživite novo iskustvo kupovine u Tehnomanija Bosch Concept Store prodavnici

Tehnomanija je u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Bosch, otvorila jedinstvenu i specijalizovanu prodavnicu – Bosch Concept Store.

Lifestyle

Čitav svet pogodnosti uz Visa premium kartice

Visa je omogućila specijalne pogodnosti prilikom plaćanja Visa Gold, Visa Platinum i Visa Infinite karticama kod više od 50 partnera.