grazia

Lifestyle

Kako da naučite svoje dete da štedi

Nepotrebno je isticati da živimo u teškom vremenu, u kojem se svaki dinar obrće i prevrće tri puta pre nego što se upotrebi. A važno je da i vaše dete nauči da vrednuje novac (džeparac) i da shvati da on ne pada s neba. Stoga je neophodno da dete uključite u porodične rashode i štednje, kako bi u budućnosti izbeglo upadanje u eventualne finansijske teškoće.

Budite mu uzor i kada je reč o novcu

Objasnite detetu odakle novac stiže u kućni budžet, kao i koji su rashodi (plaćanje računa i ostalih tekućih troškova). Povedite ga u banku i objasnite mu čemu banka služi i šta se radi sa novcem. Na primer, jedan deo kućnog budžeta odlazi na plaćanje računa, drugi za svakodnevni život i treći ostaje za štednju.

Dopustite mu da aktivno učestvuje u trošenju novca

Neka dete u supermarketu upoređuje cene proizvoda i kažite mu da odabere proizvod s nižom cenom – jer će tako uštedeti. Ako imate veće dete, dajte mu spisak namirnica koje treba da kupi i budžet sa kojim može da raspolaže, a ono će imati pravi izazov – da kupi sve sa spiska i potroši onoliko novca koliko je dogovoreno.

Džeparac je obavezan

Na vama je da odlučite da li ćete davati detetu džeparac na nedeljnom nivou ili ćete ga novčano nagraditi ako pomaže u kućnim poslovima. Oprez! Dete mora razlikovati njegove obaveze u kući i dodatne zadatke za koje će biti nagrađeno.

Pokažite detetu kako se štedi novac

Za manju decu kasica prasica je savršena za čuvanje džeparca, dok starijoj deci možete objasniti da postoji i dečja štednja u banci – te da na dugoročan način mogu štedeti za kupovinu nekih vrednijih stvari.

Postavite jasne granice

Držite se dogovora, pa ako vaše dete potroši nedeljni džeparac već nakon drugog dana, nemojte mu ga dopunjavati. Ono treba da oseti posledice nerazmišljanja i besparice. Samo tako će naučiti da odredi prioritete i donese pravilne odluke vezane (ne samo) za novac.

Deca su bunari bez dna

Ovo će vam potvrditi svaki roditelj jer dete uvek traži i nikad ništa nema. Da biste izbegli takve rasprave, vodite knjigu mesečnih rashoda vašeg deteta ili dece. Tako će imati jasan uvid u to koliko se novca potroši na njega ili njih za mesec dana – a to nije nimalo mala svota.

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Otkrivamo vam koja ostrva Grci sakrivaju od turista i gde se ona nalaze

Grčka je mnogo više od tri prsta. Ona svoja najlepša ostrtva čuva samo za svoje lokalce, ali mi vam otkrivamo koja su to ostrva.

Lifestyle

Matcha: Sve što treba da znaš o ovom trendi, ali i zdravom napitku

Napici sa matcha prahom nisu samo u trendu, već su i jako dobri za zdravlje. Otkrivamo ti šta je matcha, koji su njeni benefiti i kako da je konzumiraš.

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.