grazia

Lifestyle

Kako da pobedite prazničnu melanholiju

Sezonska depresija je mnogo češća nego što mislite. Naravno da vam to nije za utehu ukoliko ste jedan od bezvoljnih, ali postoje načini da se izborite sa manjkom energije i tugom, ali morate to i da želite. Mi smo tu da vam pomognemo. 

Sigurno ste bezbroj puta do sada čuli, pročitali (ili pak osetili) kako ljude naročito tokom novogodišnjih i božićnih praznika obuzme neraspoloženje, bezvoljnost, neki oblik depresivnog stanja ili - romantičnije rečeno - praznični bluz. Razloga za to je mnogo, a jedan od glavnih, odnosno okidač je taj što na kraju godine uglavnom svodimo račune, šta smo ostvarili, šta smo mogli a nismo... Nezadovoljstvo finansijama ili poslom, problemi u porodici... Može mnogo toga uticati na loše raspoloženje, i vaša zabrinutost zaista može biti utemeljena u realnim problemima, ali jako je važno kroz kakve naočare posmatrate svet, jer ništa nije potpuno crno, kao ni ružičasto. I uvek se vraćamo na čuveni BALANS, koji je u svemu važan, ali ga je i najteže postići. Ta najveća vrlina pripada mudrima, a to možete biti i vi, zato iznijansirajte svoj život i stanje u kome se nalazite, baš kao i moguća rešenja.

SIMPTOMI PRAZNIČNOG BLUZA

Najčešći simptom prazničnog bluza je pojačana depresija. Ovo važi za ljude koji se možda već suočavaju sa takvim problemima, a možda i ne.

Mnogi dožive napad sezonske depresije tako što im jednostavne aktivnosti teže padaju, poput ustajanja iz kreveta, pripreme večere ili šetnje. Bezvoljni su za druženje, teško se koncentrišu na bilo koju aktivnost ili razonodu, gube interesovanje za stvari koje su im nekada donosile radost i najradije bi se pokrili po glavi i prespavali period praznika. Jednostavno su bez energije i loše se osećaju, a uporište takvog stanja, najčešće je emocionalne prirode, odnosno slabosti da se izbore sa problemima.

Evo 10 načina kako da se nosite sa lošim raspoloženjem:

1. Ograničite alkohol - Ograničite unos alkohola i pokušajte da ga ne držite u blizini kuće. Ako idete na zabavu i znate da će alkohol biti dostupan, ograničite se na jedno ili dva pića. Prekomerno piće može uticati na vaše raspoloženje i pojačati sva negativna osećanja koja imate.

2. Spavajte dovoljno - Pokušajte da idete u krevet uvek u određeno vreme svake noći. Ako ste se dobro odmorili, to vam može poboljšati raspoloženje i pomoći da se osećate spremnim za dan.

3. Naučite da kažete "ne" - Preterana posvećenost svemu i svakome i nedostatak vremena za sebe može dovesti do emocionalnih slomova. Naučite kako da kažete "ne" i ostanite čvrsti u svojoj odluci.

4. Budite otvoreni za nove običaje - Možda imate sliku o tome kako praznici treba da izgledaju, a to niste u mogućnosti da ostvarite, ali to nije razlog da se onespokojite. Umesto da se držite zacrtanih pravila, dozvolite da se razviju nove tradicije, u skladu sa vašim mogućnostima.

5. Slobodno se isplačite i tugujte - Ako ste doživeli gubitak voljene osobe, praznici mogu biti posebno teški. Zdravo je da se isplačete i sebi date prostora da tugujete, ali se ne treba prepustiti takvom stanju da vas nosi kao stihija. Umesto toga, priključite se društvu, porodici, oni će vas sigurno razumeti i podržati. 

6. Provedite vreme sa najmilijima - Umesto da praznike provodite sami kod kuće, okupite prijatelje ili porodicu na večeri kod vas.  

7. Ukrasite životni prostor - Iako vam nije ni do čega, vaš dom nije zaslužio da pati. Potrudite se da u njega unesete vedrinu i duh praznika, samim tim ćete se malčice osećati bolje i simbolično najaviti dolazak boljih dana. 

8. Redovno vežbajte - Uključite slušalice i idite u šetnju, nekoliko puta dnevno. Brza 10-minutna šetnja će ubrzati vaše otkucaje srca i osloboditi endorfine koji podižu raspoloženje.

9. Izbegavajte prejedanje - Pre nego što krenete na društvene događaje, pojedite povrće. Izlasci mogu dovesti do prejedanja, što može uticati na vaše raspoloženje i opšte blagostanje.

10. Koliko god da se osećate loše, znajte da ima mnogo onih koji su u nezavidnijoj situaciji od vaše. Iako depresija ne bira ni pol ni godine, ipak starim ljudima je najteže. Osvrnite se oko sebe, sigurno u komšiluku ili familiji imate neku usamljenu baku ili deku, obratite pažnju na njih, popričajte, odnesite im tanjir kolača, bilo kakav znak pažnje. Njima će to mnogo značiti, a vi ćete se osećati bolje. Pokušajte, recept proverno radi.

Foto: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Najluđe fobije poznatih ličnosti

Strahovi holivudskih ličnosti čine ih "običnim smrtnicima" poput svih nas. Ili ipak ne?

Lifestyle

80% zaposlenih odanije je firmi koja omogućava fleksibilno radno vreme

Pandemija je promenila ne samo naše navike, već i način na koji posmatramo svoj posao i karijeru.

Lifestyle

Britni objavila tužnu vest: Prerano se radovala trudnoći

Neki bi rekli čista praznoverja, no izgleda neke stvari je bolje sačuvati za sebe...

Lifestyle

Posetite Wine Garden 2022!

Vinska oaza u najlepšoj bašti Beograda.

Lifestyle

Danas je svetski dan koktela! Koji birate?

Kokteli su, s razlogom, omiljeno piće mnogih dama, ali i muškaraca.

Lifestyle

Moderan pristup traganju za srodnom dušom

Kako se pronalazi srodna duša u 21. veku?

Lifestyle

Nekad&sad: Pevači s početka karijere koji su izrasli u prave frajere

Možda su nekad za nas bili klinci, ali danas su neosporno pravi muškarci.