Kako pametno da kupujete i ne bacate hranu

Za mnoge ljude u svetu bacanje hrane je postalo navika: kupujemo više hrane nego što nam je potrebno, puštamo da se voće i povrće pokvari kod kuće ili se uzimaju veće porcije nego što možemo da pojedemo.

Kuvanje je način da lepo provedete zajedničko vreme u krugu porodice i da ugodite sebi i najmilijima. Ali, valja biti pažljiv i obazriv prilikom kupovine namirnica, jer često smo skloni da prepunimo frižider, a da ne upotrebimo sve ono što nam se učinilo neophodnim, te na kraju bacamo hranu, samim tim i novac.

Evo nekoliko saveta za pametnu kupovinu i organizaciju obroka.

  • 1. Usvojte zdraviju, održiviju ishranu – život je brz i priprema hranljivih obroka može biti izazov, ali zdravi obroci ne moraju biti složeni. Internet je pun brzih zdravih recepata koje možete podeliti sa svojom porodicom i prijateljima
  • 2. Kupujte samo ono što vam je potrebno – planirajte svoje obroke. Napravite listu za kupovinu i držite je se i izbegavajte impulsivne kupovine. Ne samo da ćete trošiti manje hrane, već ćete i uštedeti novac!
  • 3. Birajte ružno voće i povrće – ne sudite o hrani po izgledu. Voće i povrće čudnog oblika ili u modricama često se bacaju jer ne ispunjavaju proizvoljne kozmetičke standarde. Ne brinite – imaju isti ukus! Koristite zrelo voće za smutije, sokove i deserte.
  • 4. Pametno čuvajte hranu – premestite starije proizvode na prednji deo vašeg ormana ili frižidera, a nove na pozadinu. Koristite hermetički zatvorene posude kako biste održali otvorenu hranu svežom u frižideru i osigurajte da su paketi zatvoreni kako biste sprečili ulazak insekata.
  • 5. Razumeti označavanje hrane – postoji velika razlika između datuma „najbolje do” i „upotrebljivog roka”. Ponekad je hrana i dalje bezbedna za jelo nakon datuma „najbolje do“, dok je datum „iskorišćenosti“ taj koji vam govori kada više nije bezbedna za jelo. Proverite na etiketi hrane nezdrave sastojke kao što su trans masti i konzervansi i izbegavajte hranu sa dodatkom šećera ili soli .
  • 6. Počnite sa malim – uzmite manje porcije kod kuće ili delite velika jela u restoranima .
  • 7. Volite svoje ostatke – ako ne pojedete sve što napravite, zamrznite za kasnije ili koristite ostatke kao sastojak u drugom obroku.

Foto: Pexels

Tekst: S.M.