Kamij Raza: Oličenje autentične Parižanke

Zvuči kao kliše, ali živeti bar nekoliko dana kao Francuskinja, sa njenim neumornim šikom ili makar da pijuckate kafu i gledate ljude na terasama grada svetlosti, fantazija je o dobrom životu.

Zato će uvek biti neodoljiva. Upravo na toj fantaziji počiva popularnost serije Emili u Parizu. U galeriji likova koje gledamo već treću sezonu, po otmenosti se izdvaja Emilina najbolja neprijateljica Kamij. Ovo oličenje autentične Parižanke igra 28-godišnja francuska glumica Kamij Raza.

– Mislim da se vizija Francuskinje često svodi na stil Džejn Birkin. Što volim, naravno. To je klasično. Ali mislim da smo sada više rokenrol. Na primer, preferiram kožu, lateks, bilo šta preveliko. Zbog toga volim modu u seriji Emili u Parizu – uvek je malo previše – objašnjava Raza.

Rođena u Tuluzu, ona se do 2020. postojano izgrađivala u dve profesije, kao model, u kampanjama za Celine i Balmain, i kao glumica, sa ulogama u francuskoj filmskoj industriji. Ipak, pravu slavu joj je donela američka serija. Dok je globalna publika uživala, Francuzi su se podelili u mišljenju.

– Pa, mi, Francuzi, volimo da mrzimo. To je način na koji radimo stvari. Mislim da polovina voli seriju jer je lagana i radosna, druga polovina kaže: Oh, to nije pravi Pariz. Ali, u tome i jeste poenta. To je uveličana stvarnost. Želimo da ljudi sanjaju – objašnjava ona.

Ako se nađete u Parizu, Kamij će vam odmah preporučiti tri mesta koja morate posetiti: restoran Lou Lou za najukusniju hranu, prodavnicu Celine za najbolje farmerke i buvlju pijacu u predgrađu Sent Uan. Dok neprestano dokazuje svoj talenat i u domovini postaje najomiljenija glumica mlade generacije, Kamij privatno obožava da se raduje (Uvek nam govore da prestanemo da se smejemo kako bi mogli da snimaju), a još joj je teško da razluči stvarnost od fikcije. Recimo, poljubac sa kolegom Lukasom Bravom u seriji bio joj je neprijatan, samo zato što je ranije s njim snimila film u kojem igraju brata i sestru. 

Kamij svake godine zimske praznike provodi u kući dede i bake na jugu Francuske, a 2023. je dočekala sa prijateljima i verenikom, fotografom Etjenom Baratom. Njena formula za oblačenje – Nešto preveliko na vrhu i nešto veoma lepljivo na dnu. Volim sukob muškog i ženskog.

Mada joj u karijeri ne cveta onoliko ruža koliko bi želela, priznaje da se nada produktivnijim vremenima. – Bilo je malo teško. Svaki film koji je trebalo da snimim prošle godine otkazan je ili odložen. Zato se nadam da će 2023. doneti malo sreće i da će godina biti bolja – poručuje Kamij Raza.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia