Ko brže zaspi nakon seksa, muškarci ili žene?

Neverovatno evoluciono otkriće koje ruši konvencionalne stereotipe.

Naučna otkrića se kreću od očiglednih do nelogičnih, čak na prvi pogled apsurdnih. Studija psihologa sa Državnog univerziteta u Njujorku, objavljena u časopisu Evolutionary Behavioral Sciences, pokazala je svetu da, suprotno popularnom mišljenju, žene češće i brže spavaju nakon seksa nego muškarci. To je zato što spavanje nakon odnosa povećava šanse za začeće.

Iako postoji saznanje da je seks kao prirodna tableta za spavanje donedavno naučnici nisu obraćali pažnju na ovaj efekat. Konačno, otkriće podržano od analitičara: „Otkrili smo da je veća verovatnoća da će žene zaspati nakon odnosa, a postkoitalna pospanost povećana orgazmom kod oba pola“, rekli su autori studije.

Otkriće naučnika, kako se ispostavilo, zasnovano je na evolucionoj logici. Teorija kaže da su sposobnost hoda na dve noge ljudi stekli kao sredstvo optimalne interakcije sa okolinom. Kao bonus za prednosti vertikalnog položaja otkriveni su neki neželjeni efekti, od kojih je jedan da je ženski reproduktivni sistem u stalnoj suprotnosti sa gravitacijom, što ne doprinosi zadržavanju sperme nakon odnosa i, kao rezultat, minimalizuje šanse za začeće.

Misionarski položaj je postao univerzalni način za prevazilaženje problema oplodnje u različitim kulturama, a nedavna istraživanja ukazala su na mehanizam kojim priroda stimuliše čovečanstvo na reprodukciju. Zvuči fantastično, ali naučnici veruju da je evolucija dala semenu sedativna svojstva. Hipnotički efekat skriven u ejakulatu podstiče žene da ostanu u ležećem položaju i na kraju zaspe – kako bi zadržale više sperme u reproduktivnom traktu, povećavajući šanse za oplodnju.

Organizatori studije uključili su 316 ispitanika oba pola, isključujući one koji su priznali da više vole da vode ljubav tokom dana, jer je cilj projekta bio proučavanje tendencije spavnja u standardnom biološkom ritmu. Učesnici su zamoljeni da popune impresivan upitnik u tri dela sa pitanjima o upotrebi kontracepcije, statusu odnosa, polu i preferencijama masturbacije. Tri pitanja su bila kritična:

Ko zaspi ranije nakon odnosa, vi ili partner?

Koliko brzo zaspite sa orgazmom tokom / nakon odnosa?

Koliko često zaspite nakon seksa, a da ne doživite orgazam?

Ispostavilo se, i sasvim predvidljivo, da i muškarci i žene brže zaspe nakon što dožive orgazam. Međutim, sa ili bez orgazma, žene su prijavile više želje za snom nakon seksa nego muškarci. Hipotezu naučnika potvrdila je činjenica da u sedativnim svojstvima masturbacije nije bilo rodnih razlika – nakon samozadovoljavanja, želja za snom manifestovala se u istim stopama za oba pola. Ali na pitanje o seksualnom odnosu (praćenom ejakulacijom), žene su prijavile veću verovatnoću da će zaspati. Prema istraživačima, ovo ozbiljno pojačava argument da je seme sedativno.

Pored toga, istraživanje je potvrdilo prirodne nejednakosti u distribuciji seksualnog zadovoljstva. Na pitanje “Koliko često imate orgazam tokom odnosa?” 50% muškaraca i samo 4% žena odgovorilo je „uvek“. 49% učesnika ankete izjavilo je da je doživelo orgazam u manje od polovine kontakata, što se na kraju pokazalo najčešćom reakcijom među ispitanicima.

Što se tiče masturbacije, takođe nije pronađeno ništa novo: muškarci to rade češće od žena. 9% učesnika ankete navelo je da nedelja bez masturbacije nije ništa, stvar svakodnevnog života, dok je 4% potvrdilo da se samozadovoljava više od 10 puta nedeljno. Što se tiče žena, 45% je primetilo da je nedelja bez samozadovoljstva uobičajena stvar, 44% se samozadovoljava 1-2 puta nedeljno, 10% – 3-5 puta i manje od 1% – 6-9 puta. Očigledno su muškarci samouvereno vodeći u pitanju masturbacije.