Koliko sati druženja je potrebno da bismo postali najbolji prijatelji?

Naučnici su izračunali vremenski interval za status najboljih prijatelja!

Kao dete, da biste stekli prijatelja „za ceo život“, bilo je dovoljno da se pet puta zajedno spustite toboganom ili delite čokoladicu. Kako starite, shvatate da je sve teže steći odane prijatelje. Ali prema novoj američkoj studiji, recept za snažno prijateljstvo potiče iz samo jednog sastojka – količine vremena koje provodite zajedno.

U naučnom radu dr Džefrija Hala, objavljenom u Journal of Social and Personal Relationships, naučnik je testirao više od pedeset odraslih muškaraca i žena. Tokom eksperimenta postalo je jasno: sve je u vezi sa intimnošću koja se dešava tokom vrlo određenog vremena.

Dakle, rezultati ispitivanja pokazali su: osoba postaje vaš „dobar poznanik“ nakon otprilike 40-60 sati zajedno, a status „prijatelja“ zaslužuju oni sa kojima ste proveli od 80 do 100 sati. „Najbolji prijatelj“ zahteva mnogo temeljniju proveru – 200 sati ili više!

Imajte na umu da se vreme koje svakodnevno provodite, na primer, u kancelariji sa kolegama, ne računa! Reč je o vezama u kojima se ne osećate „kao na poslu“. Za intimnost su dragoceni samo sati „po sopstvenoj volji“, kada samo uživate u međusobnom društvu – bili to bezazleni tračevi, odlasci na pilates ili premijera druge sezone vaše omiljene serije na Netflix-u.