Lifestyle

Korona virus je životinje vratio u mega-gradove

Delfini u Velikom kanalu, jeleni u drevnoj prestonici Japana.

Priroda uzima svoj danak i opet dobija vlast nad planetom. Fotografije koje vidite nedavno su se pojavile širom sveta. Pusta Italija, u karantinu i neobično mirna, postala je prvi simbol kako smo potcenili prirodu – i njenu sposobnost da istovremeno vrati ravnotežu. Koji su gradovi i regioni sveta postali simbol onoga što društvene mreže opisuju frazom „korona virus je učinio bar nešto lepo“?

Venecija, Italija

Turistička industrija u Italiji je pauzirana: zemlja ima zaista strog karantin, što ne podrazumeva izlete brodom i rečnim kanalima. Upravo je to prouzrokovao povratak labudova u Veliki kanal, pa čak i delfina. Vlasti regije Venecije sa iznenađenjem primećuju: nedostatak brodova u kanalu doprineo je taloženju hemijskih sedimenata na dno, tako da ponovo možete videti ribe u kanalima. To se u Veneciji nije dogodilo više od 60 godina: iza bučnih karnevala i turističkih izleta, meštani su zaboravili kako je nekada izgledao njihov kanal.

Lop Buri, Tajland

Post-apokaliptični filmovi dobijaju na svojoj popularnosti – i ovde je vreme da se setimo ne samo najpopularnijeg karantinskog filma Soderberga, već i planete majmuna. U centralnoj provinciji Tajlanda svakodnevno ratuju dve majmunske „bande“ koje dele teritoriju kantama za smeće i voćem. Ranije su živeli u starom gradu u ruševinama i hramovima gde su ih hranili turisti, a sada je potok posetilaca koji žele da vide znamenitosti presušio. Majmuni su sišli u grad da dobiju hranu.

Nara, Japan

Na ulicama drevne prestonice Zemlje izlazećeg sunca fotograf je fotografisao devojčicu koja mazi jednog od stotina jelena koji se zbog korona virusa vratio u grad Nara. U Nari se nalazi Veliki Todađi hram, gde možete videti džinovsku statuu Bude, a u parku u blizini su živeli jeleni. Navikli su da ih turisti hrane krekerima od pirinča, pa se sada ponašaju prilično nametljivo, iako nisu agresivni: gledaju u vreće, a ponekad i u maslačke, tražeći od njih hranu.

7sisters.ru