grazia

Lifestyle

Laganje kod dece: Razlog za ponos – ili za brigu?

Marija (4) je ponovo pokupila gomilu papira sa radnog stola svojih roditelja da bi nacrtala šareni crtež. Marijina majka je ljuta i svađa se sa ćerkom, jer ona treba da koristi papir za crtanje namenjen deci. Ipak, ovog puta dete uzvraća svađalački: „To nisam ja uradila.“ Mama nije računala na to. Prvi put je uhvatila ćerku u pravoj laži. Razočarana je i besna. Ipak su roditelji dovoljno često govorili svojoj mezimici da je važno da se govori istina. Može li dete u Marijinom uzrastu da bude tako zlobno? Zna li ono uopšte šta je dobro, a šta je pogrešno, pitaju se roditelji.

Mala deca prozru igru istinom

Dete poput Marije zna to veoma dobro i uglavnom i bolje nego što to odrasli i slute. Već su četverogodišnjaci sposobni da prozru igru istinom, mogu da varaju i da se služe trikovima i time su napravili prekretnicu u svom razvoju. Kada roditelji savladaju prvi strah, morali bi, u stvari, da vrište od sreće: „Uraaa, naše dete laže.“ Od sada imaju posla sa malom osobom, koja je napravila iskorak u naš društveni sistem utemeljen na lažima i podeli po ulogama. Dete će i dalje lagati, najpre iz straha od kazne, kasnije da bi ostvarilo neku prednost, da bi učinilo nešto za ljubav prijatelja, jer je zabavno ili pošto time raspiruje svoju maštu.

Deca između tri i šest godina imaju osećaj za moral

Odrasli pogrešno mere sposobnost rasuđivanja dece, kada pokušavaju da ih vaspitavaju i dovedu u red velikom strogoćom, govoreći im: „Ne smeš lagati, svejedno o čemu se radi i šta se krije iza toga.“ Većina trogodišnjaka i šestogodišnjaka, pretpostavljaju eksperti, procenjuju laž prema nameri koja se krije iza toga. Dakle, ova deca već imaju osećaj za moral. Isto kao i odrasli, koji takođe lažu, i to u proseku 200 puta dnevno. Velika većina tih laži izgovara se iz ljubaznosti.

Što su deca lukavija, to bolje procenjuju rizik. I deca znaju da je kompliment („Danas izgledaš super“) laž, ako mama ubrzo potom ružno priča o izgledu prijateljice. Shvatili su da će ih lažna učtivost („Hvala za lepe čarape“) odvesti dalje. Istina („Grebu, a i radije bih čokoladu“) doneće mamine grdnje, a ubuduće uopšte više neće biti poklona. Uspešno laganje je umetnost na višem nivou. Dete se mora uživeti u svet razmišljanja nekog drugog, strategijske šahovske poteze sprovesti teorijski, njegovu žrtvu pomoću lažnih izjava usmeriti u pogrešnom pravcu, kontrolisati emocije, moći da se koncentriše i da bude dobar glumac. Sve karakteristike i vrline na koje su roditelji u suštini ponosni.

Stroge kazne za sobom povlače samo još bolje laži

Stroga pravila povezana sa dokazima i izjavama svedoka ne vrede kod dece. Izvesno je da je iskušenje razočaranih roditelja veliko toliko da dete osude i kazne iz osvete, ali to za sobom povlači samo nove laži, koje će vrlo verovatno biti još bolje smišljene. Crveni obrazi, žargonski jezik ili iznenadna dreka, koja pokušava da skrene sa teme, glupavi alibi, nijanse u glasu, ukoliko poznajete svoje dete, primetićete da je u nevolji. Roditelji treba da pokušaju da ga svim sredstvima ohrabre na iskrenost. Ukoliko uspete detetu objasniti kako je došlo do gubitka poverenja koje su prouzrokovale laži, poslužiće kao snažan primer i pedagoški će delovati jače: savest. Kada lažov i njegove žrtve imaju isti sistem vrednosti, najbolje se razvija osećaj krivice. Gubitak poverenja je tada toliko jak, da deca sama izbegavaju da lažu roditelje.

Kako da vaspitate decu da budu iskrena

Pokažite konsekvence. „Niko ti više neće verovati. Izgubićeš poverenje drugih.“ Odrasli mogu dobro da objasne deci kakvo dejstvo imaju negativne laži.

Pohvalite. Kada dete u teškim situacijama govori istinu, treba da bude nagrađeno. Čak i kada ono prenosi lošu vest/informaciju.

Igradite poverenje. Otvoren odnos pun poverenja u porodici zahteva iskrenost. Kada su deca sigurna da su bezuslovno voljena, pre su spremna da budu iskrena i da priznaju grešku, nego da je prikriju lažima.

Razgovarajte odmah. Ukoliko je dete uhvaćeno u laži, roditelji treba odmah da govore o toj temi, ali bez prekora i dokazivanja krivice. „Znamo da to nije u redu. Hajde da sada zajedno razmislimo kako da bi to mogao da uradiš bolje.“

Dopustite sebi pomoć. Ukoliko deca i dalje stalno lažu, možda se iza toga krije neki dublji problem. Onda bi moglo biti od pomoći obraćanje nekom stručnom licu za porodične odnose.   

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.

Lifestyle

10 saveta kako da preživite ekstremne vrućine

Kako bi predupredili posledice i živeli koliko-toliko normalno u uslovima sparine, važno je da sve što možemo učinimo i sebi olakšamo život.

Lifestyle

5 načina za postizanje orgazma bez nužne penetracije

U našem umu seks vidimo kao polni odnos između dve osobe, obično heteroseksualne.