Melinda Gejts progovorila zašto je ostavila Bila Gejts

 

Gledaoci su poranili za jutarnji šou Gejla Kinga na CBS-u, ali su morali ostati razočarani ako su očekivali vendetu povređene žene i prljav veš iz spavaće sobe. Melinda Frenč Gejts je napomenula da je sa bivšim suprugom Bilom i dalje u poslovnim odnosima koji se mogu nazvati prijateljskim, mada oni sami nisu ostali prijatelji. Kao što zna svaki par koji se rastane posle 27 godina, i na njihov razvod je uticalo “više faktora”.  

Nije to bio neki konkretan događaj, niti se naš svet urušio preko noći. Reč je bila o mom opštem osećaju da okolnosti u kojima smo se našli nisu dobre za moje zdravlje, da među nama više ne postoji osnovno poverenje koje je temelj svakog zdravog odnosa – objasnila je Frenč Gejts. Otkrila je i to, da je tokom braka dosta plakala. – Mislim da je vrlo važno reći da je bilo dana kada sam isplakala dušu ležeći na podu, razmišljajući kako je do toga došlo, hoću li moći da ponovo stanem na noge i kako ću dalje. Sigurno sam bila i ljuta, jer je ljutnja neminovni deo procesa žalosti. Bolno je shvatiti da gubite ono što ste mislili da vam pripada zauvek, do kraja života – izjavila je.

Par koji je dugo prikazivao sliku poslovne i porodične idile sa troje dece, zapanjio je prošlog maja svet brakorazvodnom parnicom. U tom trenutku, ostavljeni muž je bio globalno poznat kao softverski pionir i vodeći filantrop. Ali u pojedinim krugovima, Gejts je takođe stekao reputaciju sumnjivog čoveka u radnom okruženju, objavio je New York Times. To je razlog novih istraživanja, zašto se raspao jedan od najmoćnijih parova na svetu.

Konkretnih razloga je ipak bilo. Najpre je 2018. gospođa Gejts bila  nezadovoljna kako je suprug postupao sa tužbom za seksualno uznemiravanje, podnetom protiv njegovog finansijskog menadžera. Dok je Bil hteo da se stvari rešavaju unutar kuće, Melinda je zahtevala pravu, spoljnu istragu. Menadžer Majkl Larson je na kraju ostao na poslu. Zatim, u najmanje nekoliko navrata, širile su se glasine da je Gejts proganjao žene koje su radile za njega u Microsoftu i Fondaciji Bila i Melinde Gejts. Bar tako su tvrdili navodni svedoci njegovih poduhvata.

Potom je, 2019, Microsoftov bord direktora otvorio istragu o jednom od tih slučajeva nakon što je obavešten da je Bil „pokušao da započne intimnu vezu sa službenicom kompanije” – pre tačno dve decenije. Sledeće godine, Gejt se povukao iz najviše uprave Microsofta. – Afera iz 2000. godine se završila sporazumno – objavila je Gejtsova portparolka i dodala da njegova odluka da izađe iz borda direktora “nije ni na koji način povezana sa ovim pitanjem”.

Drugi razlog za razvod prevazilazi granice uobičajene bračne prevare. Gejts je pre desetak godina upoznao finansijera Džefrija Epstajna, i to nakon što je ovaj njujorški finansijer priznao krivicu za seks trafiking maloletnica. Osnivaču Microsofta to nije smetalo, ali supruzi jeste. Melinda Gejts je javno negodovala zbog toga što njen muž provodi vreme sa seksualnim prestupnikom, ali je Gejts nastavio to da čini. Bar tako tvrde ljudi koji su prisustvovali sastancima dvojice muškaraca.

Kada je Epstajn izvršio samoubistvo u njujorškom zatvoru avgusta 2019, malo ko ga je žalio. Štaviše, među klijentelom njegovog bordela na privatnom ostrvu bilo je dosta uglednih i elitnih imena, a ni poslovna prošlost mu nije bila bez mrlja. Već u jesen iste godine, u javnosti je eksplodirala povezanost Gejtsa sa Epštajnom. Za Melindu Gejts to je bila kap koja je prelila čašu. Angažovala je advokate za razvode, a ostalo je istorija. 

Kada danas govori o intimnoj aferi svog supruga od pre 20 godina, Melinda kaže: – Svakako verujem u moć oproštaja i iskreno sam mislila da ćemo nakon svega uspeti da prevladamo pukotine i razlike koje su se u našem odnosu pojavile – tvrdi ona. Ali, na pitanje da li je prvi čovek Microsofta imao više od jedne afere, gospođa Gejts kaže – pitajte njega.
Takođe je priznala da su česti sastanci tadašnjeg supruga sa osuđenim podvodačem odigrali ulogu u razvodu. – Nije mi se dopalo što je imao sastanke sa Džefrijem Epstajnom. To sam mu jasno rekla – izjavila je i dodala da je Epstajna srela jednom. – Htela sam da vidim ko je taj čovek i požalila sam čim sam ušla na vrata. Bio je odvratan, oličenje zla. Mučile su me noćne more posle toga – izjavila je gospođa Gejts.

Ona će nastaviti da sarađuje s bivšim suprugom putem fondacije, koju su osnovali pre više od 20 godina (i svih poznatih afera). Reč je o drugoj po veličini dobrotvornoj fondaciji na svetu, koja je, prema izveštaju iz 2020, posedovala imovinu od 49,8 milijardi dolara. Međutim, ona više neće ulagati većinu svog bogatstva u zajedničku fondaciju, nego u sopstvenu. – Mislim da je filantropija najefikasnija kada daje prednost fleksibilnosti u odnosu na ideologiju – i zato ću u svom radu u fondaciji i u Pivotal Ventures nastaviti da tražim nove partnere, ideje i perspektive – zaključila je Melinda Frenč Gejts.

SPREMNA ZA LJUBAV

Tv voditelj Gejl King je svedočio da Melinda Gejts ni u jednom trenutku nije podlegla samosažaljenju. A zašto bi? Ova Teksašanka raspolaže ličnim bogatstvom od šest milijardi dolara i ulaže ih u filantropske i humanitarne projekte. Uzbuđena je zbog svih izazova koje joj život nosi. Kaže da je u 57. godini života spremna čak da se ponovo zaljubi. Ako već nije: – Nadam se da će mi se to ponoviti. Već sam umočila prst u tu vodu – priznala je Melinda Gejts.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia