Naučni razlog zbog kojeg postajete opsednuti mirisom svog partnera

Volite kako vaš partner miriše? Da li je to šampon, parfem, omekšivač koji stavlja na odeću? Bez obzira na odgovor, obožavate da zabijete nos u njegov vrat i opustite se.

Kad namirišete osobu koju volite (ili onu u koju ste se zaljubili), miris može postati opojan i logika ide u šetnju. Može da izazove nežna sećanja, opusti vas ili vam pruži privremeno olakšanje, posebno kada sve drugo zakaže.

Šta može biti naučno objašnjenje?

Da li su krivi feromoni?

Feromoni su hemikalije koje deluju van tela i, kao što znamo od životinja, izlučuju se kada dođe vreme za parenje ili kada smo u velikoj opasnosti. A pošto smo i mi živa bića, moguće je da na naše ponašanje utiču feromoni.

Stručnjaci, međutim, imaju malo drugačiji pogled, iako ne postoji istraživanje koje ga u potpunosti podržava. „Kada prepoznamo miris onoga koga volimo, oslobađa se oksitocin. Govorimo o hormonu koji se pojavljuje kada imamo orgazam, ali i tokom porođaja i dojenja“, naglašava dr. Navia Misore. 

Razlog zbog kojeg želite da „ugrizete“ partnera

Koliko puta ste poželeli da ugrizete bebu ili štene? Ne brinite, niste postali Hanibal odjednom. Ovaj osećaj povezan je sa mirisom o kojem smo govorili. Oba čula koriste iste receptore. Ako osetite miris nečeg za šta mislite da je ukusno, to budi isto područje mozga koje aktivira pljuvačne žlezde.

Da li osećate miris svog partnera ili sveže pečenog kolača, jedno je te isto.