Nauka kaže: muškarci i žene se zaljubljuju na različite načine

Četiri neverovatna obrasca koje su identifikovali psiholozi.

Sa ovim fenomenom odavno ste upoznati posmatranjem voljenih osoba: jedna osoba je toliko zaljubljena da na prvi pogled gubi glavu, svi razgovori su posvećeni osećanjima, dok za drugu saznajete od prijatelja, kolega, poznanika i rođaka, da je odavno duboko zaljubljena. Očigledna istina koju niko ne može osporiti: ne zaljubljuju se svi na isti način, a to se odnosi i na muškarce.

Morate priznati da su se oni koje ste već upoznali (i voleli) prilično razlikovali u razumevanju, prepoznavanju i izražavanju osećaja. Ipak, naučnici, veliki ljubitelji klasifikacije i generalizacije svega, otkrili su da postoje slični trendovi koji karakterišu rodne razlike u ljubavnim stvarima.

Glavna otkrića izveštavaju o nekoliko neverovatnih uvida i obrazaca sa kojima bi trebalo da se upoznate kako ljubavne manifestacije suprotnog pola ne bi bile veliko iznenađenje za vas. Ispada da u tome nema ništa čudno …

1. Muškarci se brže zaljubljuju

Ozbiljno, iako ta činjenica isprva izaziva sumnju i iscrpljuje sarkazam. Čini se da se žene zaljubljuju brzinom svetlosti i o tome odmah kažu prijateljima i kolegama, ali istraživači kažu da se u stvari, kod muškaraca, osećanja brže razvijaju. Pennsilvania State University je ovu činjenicu zasnovao na psihološkim intervjuima na BMCC (Borough of Manhattan Community College), povezujući teze ispitanika sa evolucionom teorijom. Žene imaju instinktivnu potrebu u DNK-u da bi zaštitile sebe i potomstvo, što im dalje diktira oprez pri odabiru partnera. Zato pažljivo odmeravamo s kim biti i kome priznati svoja osećanja. Vezanost za muškarce u početku je posledica manjeg niza zahteva, pa im ljubav prema njima postaje lakša.

2. Muškarci prvi priznaju ljubav

Studija na fakultetu BMCC takođe je potvrdila da je ženama potrebno više vremena, ne samo da prihvate svoja osećanja, već i da ih proglase objektom ljubavi. Muškarci se ne mešaju u meditacije i vaganja, pa brzo priznaju svoja osećanja. Psiholozi su takođe primetili jednu zanimljivu tačku, karakterističnu za početak veze: muškarac je spreman za „volim te“ ranije, a žene verovatnije čim fraza prvi put leti s usana. Uz to, ova fraza je mnogo važnija za žene nego za muškarce.

3. Muškarci se češće zaljubljuju

Prema studijama na Teksaškom univerzitetu, tipično žensko ponašanje je da se zaljube, a zatim mobilišu sve resurse, ili bolje rečeno, nesebično ubeđuju izabranog da će im biti dobro samo sa vama. Ne mogu se muškarci lako osloboditi naše ljubavi (demonski smeh). Poznato je da muškarci manje brinu o postojanosti, brže se zaljubljuju, a takođe i mnogo češće.

4. Žene pokazuju mnogo više interesovanja

Prema zaključcima naučnika, činjenica je vezana i za evolucijsku biologiju da žene pokazuju mnogo više interesovanja za unutrašnje vrednosti i osobine karaktera. Na kraju, čak i danas nekolicina će osporiti da je mnogo važnije izdržljiv, brižan, snažan, velikodušan muškarac koji je uvek spreman da podrži i zaštiti i voli nego sve one „kockice“ na stomaku i zanosan osmeh.