Nauka otkriva: može li se „slomljeno srce“ izlečiti?

Izlaz je samo jedan – zbuniti mozak.

Univerzalna izreka ili čarolija „vreme leči sve“ bila je donedavno glavni temelj restorativne terapije slomljenih srca.

Srećom, nauka ne stoji mirno i naučnici su konačno pronašli nešto vredno – način da reše problem.

Raskid je za sve ljude bolno iskustvo – okreće svet iznutra, obara vas, tera vas da plačete, izvrće stomak, drži vas budnim. Psiholozi su otkrili da patnja postaje posebno nepodnošljiva ako vas voljena osobi ostavi radi nekog drugog.

Ali postoje dobre vesti: emocije nakon raskida podložne su korekciji! Nedavno istraživanje na Univerzitetu u Koloradu u Boulderu pokazalo je da se bol povezan sa izdajom može ublažiti placebom.

Četrdeset muškaraca i žena koji su postali žrtve ljubavnih drama javili su se da učestvuju u studiji o tome kako mozak reaguje na raskid. Učesnici su zamoljeni da sa sobom ponesu fotografiju voljene osobe. Nakon što su gledali fotografije dovoljno dugo i razmišljali o nedavnom prekidu, svi ispitanici su prošli magnetnu rezonancu mozga. Posle toga se od njih očekivalo da nastave eksperiment (ne manje surov): naneli su im fizičku bol u predelu podlaktice i ponovo su poslati na magnetnu rezonancu.

Kao rezultat, pokazalo se da fizički i emocionalni bol aktivira slične delove mozga. Kao što je vodeći autor studije, profesor psihologije i neuronauke Tor Vager, rezimirao: „Emocionalna patnja, posebno iskustvo prekida odnosa sa voljenima, nije inferiorna u odnosu na fizičku patnju i podjednako je stvarna sa neurohemijske tačke gledišta.”

Ali to nije sve. Naučnici su nastavili da eksperimentišu sa slomljenim srcima, podelivši učesnike u dve grupe. Prvoj grupi su dali sprej za nos dizajniran da se reše emocionalnog bola (zapravo, to je bio placebo) a drugoj – aerosol, za koji su ispitanici znali da sadrži samo fiziološki rastvor. Dve nedelje kasnije, oni koji su znali da vlaže nozdrve slanom vodom, nisu promenili svoja osećanja, dok su učesnici koji su koristili placebo prijavili da se osećaju mnogo bolje.

Impresivno? Definitivno. Sve vrste patnje uključuju iste delove mozga, ali emocionalne traume brže zarastaju ako mozak bude nateran da veruje u lek.

Ostaje samo da se pronađe terapeut koji će propisati slatkiše, izvinite, tablete za slomljeno srce.

foto:marieclaire