Lifestyle

Negovati želje: kako poželeti seks?

Najčešći uzroci blede privlačnosti i recepti za ispravljanje situacije.

Libido, ili privlačnost, strast ili želja neophodan su sastojak dobrog seksa, ali taj osećaj nije tako jednostavan, posebno kada je reč o lepšem polu.

Nizak libido može biti prirodno stanje ili rezultat životnih okolnosti. Zašto se to događa i kako probuditi želju za seksom?

PRIČATI O TOME ...

Maštajte, gledajte, pričajte, čitajte o seksu, jer je jedan od najčešćih razloga za smanjenje libida uskraćivanje sopstvenih potreba. Uprkos svim dobicima seksualne revolucije, žene često ne dozvoljavaju sebi da ostvare i osete želju. Popularna seksualna blogerka i autorka bestselera filma „Besramna Pamela Medsen“ uverena je da sposobnost razotkrivanja i uzbuđenja u sebi otvara neiscrpnu zalihu seksualnosti, čak i kod „ledenih kraljica“.

UŠTEDITE NERVE

Hronični stres je kategorično kontraindikovan za ispunjen seksualni život. Uz produženo uzbuđenje, oslobađaju se hormoni kortizol i prolaktin, koji su povezani sa potisnutim imunitetom, debljanjem i izumrlom strašću. Najpristupačniji način za rešavanje stresa, koji ne zahteva dragoceno vreme ili joga prostirku, je pravilno disanje. Dejvid Servan u svojoj knjizi "Telo voli istinu" dao je mnogo primera kako su u trenucima nervne napetosti pacijenti poboljšavali svoje psihičko i fizičko stanje dubokim i ravnomernim disanjem. Ali s antidepresivima vredi biti oprezan - njihovo delovanje sa stanovišta biohemije direktno je u suprotnosti sa pobudom.

NAUČITE JEZIK TELA

Bolni osećaji tokom seksa neutrališu želju za uključivanjem. Kod žena su problemi često izazvani vaginalnim grčevima, ginekološkim bolestima ili efektima lečenja (poput raka).

Pa kako poželeti seks? Ako problem leži u zdravstvenom planu, beskorisno je izdržati uz stisak zuba. Kod za rešavanje ovih poteškoća obično se šifruje u telefonskom broju dobrog lekara.

IZBORITE PRAVE PILULE

Žene koje uzimaju kontracepcijske tablete ponekad se žale na smanjeni libido. Ako sumnje padaju na kontraceptive, treba obratiti pažnju na izbor leka. Prema najnovijim studijama, doza estrogena od 30 mcg ne smanjuje i čak pojačava seksualne performanse (za razliku od nižih 15 mcg). Ali glavni trik leži u gestagenskoj komponenti kontracepcijskih tableta, koja utiče na 5a reduktazu. Jedna od dve vrste ove supstance proizvodi se u koži i utiče na lučenje sebuma, a druga vrsta - u mozgu i genitalijama i odgovorna je za libido. Kontraceptivni preparati sa hlormadinonom deluju samo na 5a reduktazu kože, poboljšavajući njeno stanje, ali ne utiču na drugi tip ovog hormona i na njegovu seksualnu funkciju.

IMATE BEBU

Nega beba je sveobuhvatna, a seks je često poslednji prioritet na maminoj listi. Psiholozi toplo preporučuju da preokrenuete situaciju pazeći da sa voljenim muškarcem nađete vremena „samo za dvoje“. Ovo upravljanje vremenom trebalo bi da bude uključeno u skup svetih obaveza, zajedno sa čišćenjem, kuvanjem i pranjem. Umor se teško može rešiti, ali nagrada će biti stalna strast i navika održavanja kondicije.

Povezane teme

Lifestyle

Zašto su svi pekli banana hleb u karantinu? Psiholozi objašnjavaju!

U čemu je tajna najpopularnijeg Instagram recepta?

Lifestyle

10 znakova da partnera ne poznajete toliko dobro koliko mislite

Kako razumeti da vaš voljeni nije pogodan za vas?

Lifestyle

Dobra dela poboljšavaju zdravlje i blagostanje

U teškim vremenima poput pandemije, istraživanja sugerišu da dobra dela prema drugima ublažavaju anksioznost i stres.

Lifestyle

Ograda sa grudnjacima koja je probudila svetsku pažnju

U centralnom Otagu, na Novom Zelandu postoji ograda na kojoj je zakačeno hiljade grudnjaka.

Lifestyle

Umetnost zavođenja: u čemu je tajna francuskih ljubavnika?

Zašto se francuski ljubavnici smatraju stručnjacima za umetnost zavođenja - koja je tajna koja nije dostupna muškarcima iz drugih zemalja?

Lifestyle

Ružičasti kvarc je kamen koji će vam pomoći da uredite svoj lični život

Danas vezu između minerala i zvezda prepoznaju svi astrolozi.

Lifestyle

Kako bela posteljina utiče na san

Najlakši i naučno dokazan način za dobar noćni odmor.

Lifestyle

Kako da prošlost ostavite iza sebe

Traume iz detinjstva, slomljeno srce ili neki drugi razlog mogu nas naterati da ostanemo zaglavljeni u prošlosti.

Lifestyle

Koliko vremena treba da vaš bivši prestane da misli o vama?

Nije važno ko je koga ostavio - važnije je kada ćete se osećati bolje. To je sve!

Lifestyle

10 znakova koji vam govore da više niste zaljubljene

Ljubav je nekada cvetala, a sada nismo oduševljeni našim izborom partnera. Svi smo se susreli sa ovom situacijom, zar ne?

Lifestyle

5 ubedljivih znakova da je zaljubljen u vas

Nisu samo šesnaestogodišnjaci ludo zaljubljeni i nagađaju koliko su zanimljivi nekome ko im se sviđa.

Lifestyle

Koji je najbolji hobi za smirenje nerava

Pletenje, vožnja bicikla ili blogovanje?

Lifestyle

Kako izaći na kraj sa jesenjim bluzom i ne pasti u depresiju

Bliži se jesen, i svi ćemo osetiti jesenji bluz - vlažna siva svakodnevica (a, nažalost, veći deo jeseni upravo je takav) beznadežna melanholija i nedostatak želje za izlaskom iz...