Niskokalorijski zaslađivači – manje kalorija bez gubljenja nutritivne vrednosti

Ako ste ljubitelj slatkiša ili sokova, a hoćete da smanjite unos energije, odnosno kalorija, možda ćete želeti da hranu i piće bogato šećerom zamenite za njihove nekalorijske alternative sa niskokalorijskim zaslađivačima.

Nekada je uloga niskokalorijskih zaslađivača u našoj svakodnevnoj ishrani bila ograničena, ali danas ih možemo pronaći u mnogobrojnim namirnicama prehrambene i farmaceutske industrije. Žitarice uključujući hleb i granola pločice, mlečni proizvodi poput jogurta i sladoleda dobili su svoje varijante bez šećera.

Pored njih proizvode se i bezalkoholna pića, žvakaće gume i širok spektar začina koji u sebi sadrže niskokalorijske zaslađivače. Kada je reč o zdravstvenim proizvodima sastavni su deo tečnosti za ispiranje usta, pasta za zube i sirupa za kašalj.

Inovacije i napredak u razvoju receptura u prehrambenoj industriji su neizostavan deo u kreiraju širokog spektra hrane i pića koji su zaslađeni niskokalorijskim zaslađivačima. Povećan izbor dostupnih i odobrenih niskokalorijskih zaslađivača i činjenica da se oni mogu koristiti sami ili kombinovano, korisno je sredstvo u naporima za stvaranje hrane i pića niže energetske vrednosti, bez gubljenja njihovog nutritivnog značaja. Kombinovanjem dva ili više niskokalorijska zaslađivača, proizvođačima hrane i pića moguće je da prilagode ukus i karakteristike slatkoće zahtevima proizvoda i ukusima potrošača.

Foto: Promo

Tekst: Promo