Od najboljih do najgorih: 7 strategija za raskid veze

Raskid veze nikada nije nešto što dolazi iznenada. Svaka veza se gasi postepeno, ali problem je u tome što neko od partnera to ne vidi ili ne oseća – zato ga raskid izenandi, zatekne i natera da se zapita šta je zaboga pošlo po zlu. Sa druge strane, osoba koji želi da okonča vezu, ne samo da ima problem sa ostajanjem u vezi, naročito ako mu partner uprkos svemu izuzetno znači, već ima problem i sa načinom na koji će staviti tačku na tu priču. U idealnom svetu, par će sesti i otvoreno razgovarati o svojim osećanjima, potrebama, o tome šta im smeta, šta im nedostaje i slično, ali budući da svet nije uvek idealno mesto, često se dešava da se raskid odigra po nekim manje poželjnim, možda čak i nezrelim, strategijama. 

U nastavku izlistavamo sedam strategija za raskid veze, od najgorih do najboljih, a vi odaberite onu koja je po vašoj meri. 

“Ghosting”

Ova strategija podrazumeva jednostavno – nestajanje bez traga ili upozorenja. Partner ili osoba sa kojom se viđate odjednom prestaje da se javlja, više se ne viđate, ne znate ni gde je ni šta se dešava… “Ghosting” je češća pojava u kratkim, neobaveznim odnosima i javlja se kada privlačnost izbledi ili stvari pak postanu previše ozbiljne, a osoba to ne želi. Nikada nemojte okončavati vezu na ovaj način – toksično je, nefer i ume izuzetno da poljulja psihičku ravnotežu i samopouzdanje. 

Kruženje

Kruženje (“orbiting”) slično je prethodnoj strategiji, samo što u ovom slučaju neka veza ipak ostaje – virtuelno. Osoba će verovatno nastaviti da gleda i lajkuje vaše objave na društvenim mrežama, možda će nešto i komentarisati, čisto da znate da je i dalje tu, uprkos tome što se zapravo nećete čuti, niti videti. Problem sa ovakvim načinom raskida je što zapravo stvari nikada ne postaju zvanične, što je ne samo iritantno, već i zbunjujuće. Zar ne možemo jednostavno da stavimo tačku?

Komunikacija na daljinu

Iliti – raskid preko poruke. Osoba koja želi da raskine neće se suočiti sa vama lice u lice već će neprijatnost obaviti na daljinu. Sa jedne strane, ovde nema nikakve neizvesnosti, stvari su jasne, ali isto tako je jasno da odnos između ove dve osobe sigurno neće ostati prijateljski. Prosto, izbegavanje da se suočimo sa onim što nam je neprijatno, ali što želimo, drugu stranu ostavlja povređenom i ljutom. 

Manipulisanje partnerom

Želite da raskinete, ali ne znate kako? Izmanipulišite svog partnera da on bude taj koji će staviti tačku na vaš odnos! U ovom slučaju, inicijator raskida namerno će biti zahtevan, neraspoložen, dosadan, možda će čak i varati tako da bude uhvaćen, napraviće dramu i svađu… Sve, samo da on ne bude taj koji će reći: “Gotovo je”. 

Pozitivan ton komunikacije i preuzimanje krivice

Kada želite da raskinete sa nekim, ali ne želite da ga povredite, verovatno ćete želeti da budete fini, da navedete sve što je sjajno kod njega, da preuzmete krivicu… Znate već: “Nisi ti, ja sam”. Međutim, ovo može navesto ostavljenu osobu da pomisli: “Zašto sam ostavljen/a ako sam već tako dobar/a?” Dakle, ovo jeste malo bolji način da okončate vezu, iako ne mora nužno da izazove pozitivnu reakciju. Uostalom, ko voli da bude ostavljen? Takođe, kada raskinete na ovaj način, uvek može ostati nada da će se veza u nekom trenutku nastaviti. 

Otvoren i iskren razgovor

I, eto idealnog načina za raskid. Ili, makar jednog od. Dve odrasle i zrele osobe mogu da sednu i otvoreno razgovaraju, bez uvijanja, potpuno iskreno. Ovo se može smatrati saosećajnim raskidom i, iako možda nema nade za pomirenjem, takođe nema ni “zle krvi” između sada bivših partnera. Dakle – fer. 

Zajednička saglasnost

Zajednička odluka da se na odnos stavi tačka najbolja je strategija za obe strane – niko neće biti ljut ili povređen već će razumeti. Obostrano je. I iako će tuga evidentno postojati, mnogo je lakše nositi se sa njom kada znate da je tako najbolje za oboje i da ste u vezi sa tim na istoj talasnoj dužini. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.