Otkrivamo: Da li je crno vino zaista dobro za nas?

Vrlo je moguće da ne postoji bolja stvar od čaše omiljenog vina nakon napornog dana. Još ako uz to znamo da je crno vino puno antioksidanata koji su, između ostalog, dobri za srce, zar nam je zaista potreban još neki razlog za ovaj “greh”? 

Ipak, da li je crno vino zaista toliko dobro za nas? Stručnjaci kažu – i da i ne. Jer, na kraju dana, ipak je reč o alkoholu za koji znamo da, ako ga ne konzumiramo zaista umereno, na duže staze može biti štetan. Osim toga, ako inače ne pijete, zaista ne treba da počnete samo zato što je crno vino navodno zdravo. 

No, pre nego što se prepustimo ovakvom uživanju (ili ne), razotkrivamo sve što treba da znate o ovom piću:

Benefiti crnog vina

Kako smo uopšte počeli da verujemo u to da je crno vino zdravo? Pa, krivi su Francuzi! Poznati kao nacija koja ima najmanje problema sa bolestima srca, a pritom znamo da redovno konzumiraju ovo piće, nije bilo teško da saberemo dva i dva. Ipak, u istraživanjima se ispostavilo da ovaj “francuski paradoks” nema toliko veze sa istinom. 

No, ne možemo da poreknemo da je crno vino svakako zdravije od drugih alkoholnih pića, te bi mu ipak trebalo dati šansu. Hajde da se pozabavimo ovim malo detaljnije:

Da li antioksidanti iz vina zaista imaju uticaj na naše zdravlje?

Najvažniji “sastojak” crnog vina jeste resveratrol, moćni antioksidant antikancerogenih svojstava koji ne samo da sprečava nastanak tumora, već utiče i na smanjenje lošeg holesterola. Zanimljivo je, pak, da vino sadrži male količine ovog antioksidanta pa ne možemo baš da kažemo da treba piti crno vino zbog ovog podatka. Zato, ako želite da povećate količinu resveratrola u svom organizmu, bolje je da posegnete za bobičastim voćem ili šljivama.

Da li je crno vino dobro za srce?

Resveratrol je poznat i po tome što štiti srce i sprečava razna srčana oboljenja, kako kažu neka istraživanja. Ipak, ima i onih koja su ovu tvrdnju opovrgnula. Svakako, lekari su saglasni u tome da bilo koji alkohol nije najbolji način da doprinesete svom zdravlju. Zato, kada je reč o ovom pitanju, bolje je osloniti se na lisnato povrće, semenke, drevna zrna i druge proteine koji su zdravi za srce.

Koliko crnog vina je dozvoljeno?

Kada kažemo “čaša vina” ne mislimo zaista na čašu jer to nije mera serviranja. Maksimalna zdrava doza vina je svega 150ml, ako govorimo o vrsti sa 12% alkohola. Osim toga, ženama je dozvoljeno maksimalno jedno alkoholno piće dnevno, dok muškarci mogu popiti i dva.

Rizici konzumiranja crnog vina

Uprkos makar i minimalnim benefitima koje crno vino donosi, svakako ga je potrebno piti umereno. Jer, ako preteramo, baš kao i sa bilo kojim drugim alkoholom, na duže staze možemo imati problema sa jetrom, srcem, pritiskom, raznim vrstama kancera, hiperosetljivošću, pa i problemima sa spavanjem i generalnim padom imuniteta.

Onda, možda bi ipak trebalo da pronađemo novu zanimaciju za opušteno veče kod kuće…

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić