
Nema ničeg boljeg od mirisa jeseni koji se širi kuhinjom – toplog đumbira, cimeta i sveže pečene bundeve. Ovi kolačići od bundeve i đumbira spajaju začine tipične za praznike sa sočnošću bundeve, stvarajući savršenu kombinaciju hrskavog i mekanog, slatkog i začinjenog. Idealni su za popodnevni čaj, užinu ili kao mali poklon prijateljima i porodici.
Priprema je jednostavna, a rezultat je kolačić koji se topi u ustima, sa bogatim mirisom i jesenjom notom koju ćete želeti da ponovite iznova.
Sastojci:
- 200 g pirea od bundeve
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g putera, omekšalog
- 1 jaje
- 1 kašičica vanile
- 300 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Priprema:
- U velikoj činiji umutite omekšali puter sa smeđim šećerom dok smesa ne postane kremasta.
- Dodajte jaje, vanilu i pire od bundeve i dobro sjedinite.
- U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine.
- Postepeno dodajte suve sastojke u mokre i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Oblikujte male kuglice i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Blago ih pritisnite rukom ili viljuškom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok ivice ne postanu zlatne.
- Ostavite kolačiće da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Saveti: možete dodati i malo čokoladnih kapljica ili seckanih oraha za dodatnu teksturu i ukus.
Foto: pexels