grazia

Lifestyle

Ovo je jedina stvar koja vam je potrebna za srećan život, prema psiholozima

Sreća je krajnje individualna stvar, baš kao i potraga za istom. Pa ipak, koliko god se naši pogledi na ono što nas ispunjava razlikovali, psiholozi su saglasni da je jedna stvar naročito i, zapravo, jedino važna da bismo živeli život ispunjen srećom i blagostanjem.

Autonomija.

No, hajde da započetak kažemo reč dve o samom životu.

Dobar život se može okarakterisati kao:

  • prijatan život, ispunjen stvarima koje nam prijaju i koje u nama bude pozitivna osećanja,
  • aktivan život, ispunjen aktivnostima u kojima se pronalazimo i u kojima uživamo,
  • život koji ima smisao. 

Za sve tri stavke važno je da imamo autonomiju; autonomiju kao slobodu da sami biramo ono čemu ćemo posvetiti pažnju, pokloniti svoje vreme i energiju, čime ćemo se baviti i što će biti deo našeg života. Dakle, što više živimo u skladu sa onim što želimo, a ne onim što moramo, to ćemo biti srećniji. 

Ovo znači da treba birati aktivnosti koje nam prijaju i koje nas ispunjavaju dobrim, lepim osećanjima; aktivnosti u kojima uživamo, u kojima se pronalazimo i sa kojima možemo da se povežemo; aktivnosti koje našem životu daju smisao. Jednom rečju, treba slušati svoja osećanja.

Kada nešto radimo zato što moramo, bez obzira na to da li ćemo za to biti nagrađeni ili kažnjeni, ali se sa tim ne možemo poistovetiti, vrlo je verovatno da jednostavno nećemo biti zadovoljni svojim životom. Jer, uvek će nam više prijati ispunjavanje svoje želje i potrebe, nego tuđe, pa makar za to ne dobili ništa osim prijatnosti. 

Onda, razmislite o svom životu. Koliko u njemu zaista ima autonomnih odluka? Ukoliko smatrate da sebi niste pružili doboljno slobode da radite ono što želite - eto odakle možete da počnete. Uključite u svoj život što više aktivnosti koje vas ispunjavaju, angažuju i daju mu smisao. 

Ukoliko pak u vašem životu i dalje ima stvari koje morate, dajte sebi slobodu da ih radite kad i kako vi želite, kako biste smanjili pritisak i potvrdili sebi da zaista imate slobodu izbora da sami kreirate svoj srećni život.

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Pronađi inspiraciju i probudi svoju kreativnost

Da li inspiraciju pronalazimo mi sami ili ona pronalazi nas?

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Lifestyle

10 stvari koje sigurno niste znali o Šeron Stoun

Holivudska seks bomba danas slavi 65. rođendan!

Lifestyle

Kamij Raza: Oličenje autentične Parižanke

Ako se nađete u Parizu, Kamij će vam odmah preporučiti tri mesta koja morate posetiti.

Lifestyle

Žena je ženi vuk: Zašto je ovo delom istina?

Sestrinstvo je sjajna stvar, ali ideja da žene moraju bezuslovno podržavati jedna drugu samo zato što su žene - nanosi nam štetu.