grazia

Lifestyle

Polovina žena puši u trudnoći: Da li ste i vi među njima?

Iako je pušenje dokazano štetno po vašu bebu, kakav je vaš stav po tom pitanju: "ne, nikako" ili "možda ipak samo malo"?

Većina žena celog života muku muči sa usvajanjem zdravih navika, međutim, kada se dogodi trudnoća, sve to nekako biva mnogo lakše - ili bi makar tako trebalo da bude. Budući da sada vodimo računa o još jednom životu, pored sopstvenog, nekako je prirodno da poželimo da odaberemo najbolje za svoju bebu iako to može da znači da sebe lišimo onih malih zadovoljstava koja su nam pomagala da preguramo dan kao što je cigareta u stresnim trenucima ili čaša omiljenog vina pred spavanje. Međutim, da li smo zaista spremne da napravimo ovakve ustupke ili mislimo da koja loša navika tu i tamo ne može baš toliko da šteti?

Zdrav razum sam govori šta je ispravno, a šta ne (ako želimo da slušamo) ali istraživanja koja su nešto ranije sprovedena pokazala su zanimljiv (ili pak zabrinjavajući?) podatak - u Srbiji jednak broj žena puši tokom trudnoće, kao što to rade žene koje nisu u drugom stanju. Dakle, trudnoća ne pravi razliku u pogledu ove štetne navike, te žene nastavljaju da puše uprkos tome što cigarete mogu da budu loše po bebu.

Čak 45,5% žena u Srbiji je pušilo u nekom periodu trudnoće. Preciznije, 31,1% trudnica puši tokom prva tri meseca, 30,6% ne ostavlja cigarete ni tokom druga tri meseca, dok 28,1% budućih majki nastavlja da puši i u poslednjem trimestru trudnoće. Pozitivno je što procenat aktivnih pušača među trudnicama opada kako se trudnoća približava kraju, ali ovo i dalje predstavlja ozbiljan broj žena koje odlučuju da zadrže ovu naviku verujući da se ništa loše neće desiti sa njihovom bebom.

Podsećanja radi, stručnjaci ističu da žene koje puše teže mogu da ostanu u drugom stanju, dok u toku trudnoće može doći do patološkog razvoja placente i prevremenog porođaja. Duvanski dim takođe utiče na razvoj fetusa (manja težina i slabija razvijenost bebe), a može da dovede i do iznenadne smrti novorođenčeta ili kasnijih pojava plućnih poremećaja. Iako ne postoji jasni dokaz za to, neki stručnjaci tvrde da pušenje majke utiče na nižu inteligenciju deteta, a verovatno iz iskustva znate da deca pušača i sama često postaju pušači i to još u ranijoj dobi u odnosu na svoje roditelje.

Ako je sudeći prema podacima istraživanja, reklo bi se da naše trudnice ipak veruju u staro dobro “neće meni da se desi” uprkos brojnim potvrdama o štetnosti duvanskog dima na celokupan razvoj bebe, ali i njen kasniji kvalitet života. Zato se i postavlja pitanje: ako možemo nešto da sprečimo, zašto to ne radimo?

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Otkrivamo vam koja ostrva Grci sakrivaju od turista i gde se ona nalaze

Grčka je mnogo više od tri prsta. Ona svoja najlepša ostrtva čuva samo za svoje lokalce, ali mi vam otkrivamo koja su to ostrva.

Lifestyle

Matcha: Sve što treba da znaš o ovom trendi, ali i zdravom napitku

Napici sa matcha prahom nisu samo u trendu, već su i jako dobri za zdravlje. Otkrivamo ti šta je matcha, koji su njeni benefiti i kako da je konzumiraš.

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.