grazia

Lifestyle

Polovina žena puši u trudnoći: Da li ste i vi među njima?

Iako je pušenje dokazano štetno po vašu bebu, kakav je vaš stav po tom pitanju: "ne, nikako" ili "možda ipak samo malo"?

Većina žena celog života muku muči sa usvajanjem zdravih navika, međutim, kada se dogodi trudnoća, sve to nekako biva mnogo lakše - ili bi makar tako trebalo da bude. Budući da sada vodimo računa o još jednom životu, pored sopstvenog, nekako je prirodno da poželimo da odaberemo najbolje za svoju bebu iako to može da znači da sebe lišimo onih malih zadovoljstava koja su nam pomagala da preguramo dan kao što je cigareta u stresnim trenucima ili čaša omiljenog vina pred spavanje. Međutim, da li smo zaista spremne da napravimo ovakve ustupke ili mislimo da koja loša navika tu i tamo ne može baš toliko da šteti?

Zdrav razum sam govori šta je ispravno, a šta ne (ako želimo da slušamo) ali istraživanja koja su nešto ranije sprovedena pokazala su zanimljiv (ili pak zabrinjavajući?) podatak - u Srbiji jednak broj žena puši tokom trudnoće, kao što to rade žene koje nisu u drugom stanju. Dakle, trudnoća ne pravi razliku u pogledu ove štetne navike, te žene nastavljaju da puše uprkos tome što cigarete mogu da budu loše po bebu.

Čak 45,5% žena u Srbiji je pušilo u nekom periodu trudnoće. Preciznije, 31,1% trudnica puši tokom prva tri meseca, 30,6% ne ostavlja cigarete ni tokom druga tri meseca, dok 28,1% budućih majki nastavlja da puši i u poslednjem trimestru trudnoće. Pozitivno je što procenat aktivnih pušača među trudnicama opada kako se trudnoća približava kraju, ali ovo i dalje predstavlja ozbiljan broj žena koje odlučuju da zadrže ovu naviku verujući da se ništa loše neće desiti sa njihovom bebom.

Podsećanja radi, stručnjaci ističu da žene koje puše teže mogu da ostanu u drugom stanju, dok u toku trudnoće može doći do patološkog razvoja placente i prevremenog porođaja. Duvanski dim takođe utiče na razvoj fetusa (manja težina i slabija razvijenost bebe), a može da dovede i do iznenadne smrti novorođenčeta ili kasnijih pojava plućnih poremećaja. Iako ne postoji jasni dokaz za to, neki stručnjaci tvrde da pušenje majke utiče na nižu inteligenciju deteta, a verovatno iz iskustva znate da deca pušača i sama često postaju pušači i to još u ranijoj dobi u odnosu na svoje roditelje.

Ako je sudeći prema podacima istraživanja, reklo bi se da naše trudnice ipak veruju u staro dobro “neće meni da se desi” uprkos brojnim potvrdama o štetnosti duvanskog dima na celokupan razvoj bebe, ali i njen kasniji kvalitet života. Zato se i postavlja pitanje: ako možemo nešto da sprečimo, zašto to ne radimo?

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Zašto je venčanje ćerke preminulog glumca Pol Vokera uzdrmalo svet?

Mlada je odabrala elegantnu i šik venčanicu koja je redak izbor danas.

Lifestyle

Stopama Džejmsa Bonda: Matera na jugu Italije osvaja već na prvu posetu

Nestvaran gradić koji nije oduvek bio tako popularan među turistima.

Lifestyle

10 razloga zbog kojih su single ljudi zapravo najsrećniji ljudi

Zbog čega je toliko uvreženo mišljenje o ljudima koji nisu u vezi kao nesrećnim i ima li ono pokrića?

Lifestyle

Donatela Versaće: Kraljica od plastike koja je verovala da je prirodna lepota iluzija

Donatela Versaće je starim fotografijama dokazala da je nekada bila lepotica. Zašto je više verovala hirurškom nožu nego sopstvenom osećaju za estetiku?

Lifestyle

Nemaju nijedan nalog: Ovo su poznate ličnosti koje odbijaju da koriste društvene mreže

“Ne predstavljamo svoje živote istinito", rekla je Bulok. "Ne objavljujem i ne radim ništa od toga."

Film

15 najboljih romantičnih filmova svih vremena koje ćemo gledati ovog vikenda

Širok spektar najboljih romantičnih filmova svih vremena.

Lifestyle

Da li ste znali: Simbolika boja u različitim kulturama i marketingu

Saznajte šta boje govore i označavaju u različitim kulturama i kako se koriste u marketinške svrhe.

Lifestyle

Zašto niko ne želi da kupi luksuzni dom Dženifer Lopez?

Da li ovo dodatno komplikuje useljenje sa Benom?

Lifestyle

5 stvari o kojima treba da razgovarate sa partnerom pre veridbe

Ne želimo da vam kvarimo lepotu i romantičnost veridbe, ali svi znamo da je ljubav ponekad krajnje praktična stvar.

Lifestyle

Spasimo hranu: Nacionalni dan davanja u Lidlu

U susret Nacionalnom danu davanja koji se obeležava 9. oktobra, kompanija Lidl Srbija poziva sve svoje potrošače da se priključe kampanji "Spasimo hranu, spasimo humanost".