grazia

Lifestyle

Poslovi koji će biti najplaćeniji u 2040. godini

Napredak tehnologije menja svet, već sada ga je izmenila da jedva hvatamo korak sa svim inovacijama, ali do 2040 promene standardnih poslova (zvanja na koja smo navikli), biće drastične. Uspon automatizacije i tehnologije promeniće mnoge industrije, čak i medicinu -  mnogi stručnjaci veruju da će složene zadatke, kao što je hirurgija, moći da obavljaju roboti.

Analiza koju je 2016. uradio Deloitte, procenjuje da će 114 hiljada poslova u pravnom sektoru u Ujedinjenom kraljevstvu verovatno biti automatizovano u narednih 20 godina, a od kojih većina predstavlja mlađe poslove, kao što je na primer poslovni sekretar.

Ipak, biće sve više poslova za stručnjake za analizu podataka, posebno u tehnološkom sektoru – potražnja za digitalnim veštinama biće veća nego ikada, ali i za obavljanje zadataka koji nisu repetitivni, rutinski, koji zahtevaju izvesne kognitivne sposobnosti, socijalnu i emotivnu inteligenciju (činjenica je da je nešto za šta ja potrebna ljudska nega, teško automatizovati).

Komunikacija, rešavanje problema, inicijativa, timski rad, ostaće bitne stavke u CV-ju, a naravno da se ne može automatizovati nešto što zahteva oralne sposobnosti i baratanje rečima. Veština komunikacije biće jedna od najtraženijih pri zapošljavanju u narednim decenijama, a kreativnost neophodna da bi se napredovalo u karijeri, smatra Karolin Pari, osnivač kompanije Career Alchemy u Velikoj Britaniji.

- Ono u čemu roditelji mogu da pomognu svojoj deci jeste da ih navedu da razmišljaju originalno – ovde ne govorim samo o crtanju i dizajnu, govorim o originalnom razmišljanju, rekla je ona za The Telegraph London.

Novi poslovi nastaće ukrštanjem nekoliko različitih disciplina. "Dakle, ako razmišljate o Venovom dijagramu, uzimate tri različite discipline i preklopite ih - tu je prilika. Odatle će doći lek za rak”, istakla je ona i dodala: “Sve što se odnosi na STEM (nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku) dobro je, ako zanima vašu decu. Ali ako ih ne zanima, nemojte gurati svoje dete na put kojim ne želi da ide. To je recept za katastrofalan početak života."

Futurist Nikolas Badminton identifikovao nekoliko budućih poslova, uključujući i one za koje veruje da će biti najbolje plaćeni u narednim decenijama, a među njima su: dizajn usmeren na čoveka, AI psiholozi, arhitekte metaversa, umetnici koji se bave aktivizmom, zapravo sve u vezi sa aktivizmom ...


Koja su to zanimanja budućnosti?

Uspon kompanija poput Tvitera ili Fejsbuka stvorio je razna etička pitanja, kao što su ona o tome kako se koriste podaci. Ovo će stvoriti potražnju za ljudima koji se bave etikom, filozofijom i dizajnom (kombinovano) kako bi pomogli onima u vođenju kompanija i kreiranju proizvoda koji imaju na umu ljude.

Iako zvuči kao luda ideja, naš suživot sa robotima postaće toliko normalan, da će i njima jednog dana biti potrebni (AI) psiholozi.

Metaverse, to nije samo fraza kojom se razbacuje Mark Zakenberg, već naša budućnost, verovatno će svako od nas imati svog avatara a biće sve više poslova za arhitekte, dizajnere video igara, inženjere zvuka i stručnjake za maloprodaju u velikim tehnološkim kompanijama, vladinim organizacijama, tehnološkim platformama i reklamnim agencijama.

Loše vesti za one koji rade u televizijskoj industriji - Badminton veruje da će tradicionalne platforme za gledanje biti "mrtve". Umesto toga "umetnost plus sadržaj plus iskustvo" - zabava će postati više interaktivna, biće popularni sadržaji koji podstiču na akciju.

Badminton veruje da će zabava van mreža, pozorište, ples, ulična umetnost, likovna, muzička doživeti renesansu.

Badminton veruje da će ljudi početi da preuzimaju veću kontrolu nad svojim podacima, identitetima na mreži i podacima koje generišemo, uključujući i to na koji način ćemo zarađivati. Pojaviće se i “posrednici za lične podatke”, koji će pomoći ljudima da se snađu u svemu ovome. 

U hiperpovezanom svetu, sajber napadi postaju sve veći rizik. Vladaće potražnja za stručnjacima za cyber bezbednost i dezinformacije, i to bi mogli da budu najbolje plaćeni poslovi do 2030 godine.

Svet proizvodi zapanjujuću količinu podataka — do 2040. godine biće generisano 200 petabajta svake godine — i više od 8000 interakcija digitalnih podataka po osobi. Svakoj kompaniji će biti potrebni timovi visoko obučenih naučnika koji će istraživati mogućnosti podataka. 

U hiperpovezanom svetu, sajber napadi postaju sve veći rizik.

Badminton veruje da će dugovečnost postati glavna briga za ultra bogate jer prosečna starost onih sa preko 10 miliona dolara zarade naglo raste na 130 godina. Pojaviće se specijalizovane bolnice koje će pomagati ljudima da održe svoje zdravlje, a oni koji su obučeni u medicini i drugim specijalnostima, uključujući ishranu i tehnologiju, mogu da imaju koristi. Ustanove će posmatrati sve, od implantabilne tehnologije i kibernetike, do psihodelika i dijete, kako bi osigurali duži život onima koji to sebi mogu priuštiti.

Tekst: J.M.

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Trifonas Samaras: Sloboda kao imperativ

Upoznajte legendarnu ikonu stila iz Atine

Lifestyle

Da li je Dženifer Lorens najiskrenija holivudska mama?

Glumica otkriva kako izgleda život sa bebom u kući!

Lifestyle

Porodila se Adrijana Lima i odabrala nesvakidašnje ime za bebu

Nakon dve ćerke koje ima sa košarkašem Markom Jarićem, manekenka je dobila sina sa filmskim producentom.

Lifestyle

STIHL - dobri komšija: Društvena odgovornost kao imperativ

Poslednjom akcijom, kompanija je uredila zelene površine u dvorištima vrtića na teritoriji Novog Beograda.

Lifestyle

Srećan rođendan, Kameron! Slavna glumica danas puni 50 godina.

Iako se povukla iz sveta glume, uskoro je gledamo u komediji "Back in Action".

Lifestyle

Novo izdanje Weekend Bazzar-a nudi zabavne sadržaje za sve generacije

Originalni domaći proizvodi, raznovrsna ponuda hrane i pića, kulturno-zabavni program, muzika i kreativne radionice na najlepšem šetalištu u gradu

Lifestyle

Ponovo zajedno? Neobičan zajednički odmor Irine i Bredlija na Bahamima

Model je podelila fotografiju sa bivšim partnerom i ocem svoje ćerkice Lee.