grazia

Lifestyle

Priča o satu sa Titanika koji je prodat na aukciji za 116.000 dolara

Pozlaćeni džepni sat pronađen na telu poginulog poštanskog službenika u potonuću Titanika prodat je na aukciji za 116.000 dolara.

Sat Oskara Skota Vudija zaustavio se u trenutku kada luksuzni putnički brod potonuo u severnom Atlantskom okeanu ujutru 15. aprila 1912, samo nekoliko sati nakon što je udario u santu leda tokom svog prvog putovanja od Velike Britanije do Njujorka.

Vudi, brodski poštanski službenik, bio je među 1.520 putnika i članova posade koji su stradali u potonuću pre sto deset godina. Njegovo telo je izvučeno iz okeana deset dana kasnije, zajedno sa nekim njegovim ličnim stvarima.

Vudijev džepni sat Ingersoll sa pokidanim lancem vraćen je njegovoj udovici Lejli mesec dana kasnije, izvestio je BBC News. Ekran sata je bio razbijen, a kazaljke minuta i sekunde su otpale. Ali otisak sa kazaljke minuta je još uvek vidljiv između 4 i 5 na ciferlu sata, što se poklapa sa izveštajima da je brod otišao u svoj vodeni grob u 2.21 sati ujutru.

Vudi, iz Virdžinije, slavio je 44. rođendan sa svojim kolegama poštanskim službenicima. U trenutku havarije, oni su krenuli u akciju, ne obazirući se na svoju ličnu bezbednost, pokušavajući da spasu stotine vreća pošte iz poplavljenog skladišta, ali bezuspešno.

Istorijski sat, koji je završio u privatnoj kolekciji, prodat je u Henri Aldridge & Sons u Devizesu, UK. Na aukciji je takođe predstavljen prvoklasni meni sa Titanika, koji je koštao skoro 60.000 dolara.

Aukcijska kuća je poznata po prodaji suvenira sa Titanika, uključujući prvoklasnu bundu stjuardese koja je 2017. koštala 178.000 dolara, i pismo putnika koje je iste godine prodato za skoro 150.000 dolara.

Foto: shutterstock, profimedia

Tekst: S.M.

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Nove sezone serija "Specijalizant" i "Novi Amsterdam" samo na FOX LIFE

Uzbudljiv januar uz naše omiljenje medicinske drame očekuje nas na kanalu FOX LIFE

Lifestyle

Paris Hilton postala je mama!

U porodicu Hilton-Reum stigao je dečak.

Lifestyle

Nedeljni astro od 23. do 29. januara

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, čitajte u nastavku...

Lifestyle

U lovu na istorijske komade: Kim Kardašijan sada poseduje ogrlicu princeze Dajane

Krst sa ametistom i dijamantima kupila je za skoro 200.000 dolara.

Film

5 stvari koje niste znali o Florens Pju

Neke od njih će vas potpuno šokirati

Lifestyle

Nedeljni astro od 16. do 22. januara

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, čitajte u nastavku...

Lifestyle

Comfortcore – trend u opremanju enterijera koji će dominirati u 2023.

Prema sajtu Wayfair ljudi će najveću pažnju obraćati na udobnost.

Lifestyle

Dan bez pantalona: Ovako su izgledali putnici u londonskom metrou

Vožnja bez pantalona održava se već 20 godina u gradovima širom sveta.

Lifestyle

10 stvari koje naučite kada vas odgaja jaka majka

Pod izrazom “jaka majka” mislimo na ženu koja nije manipulativna, narcisoidna niti ima snažnu želju za kontrolom nego je požrtvovana, plemenita i upravo ona, kakvu bi svako poželeo...

Lifestyle

Ostavljena zbog "plastičnog" lica

Melani Grifit udavala se četiri puta, ima troje dece, a sada je sama i zdravljem plaća danak odlukama koje je donosila i životu kakav je vodila.

Lifestyle

Tiha čežnja  mlade princeze  

Kada za to dođe vreme, Leonor će stupiti na tron Španije. A dotle  skuplja slike izvesnog fudbalera koji joj je po ocu, kralju Felipeu, poslao potpisani dres.