grazia

Lifestyle

Radna nedelja od 4 dana: U kojim se državama praktikuje i kako funkcioniše?

Ako biste danas pitali radnike žele li radnu nedelju od četiri dana, vrlo je verovatno je da bi najveći broj odgovorio potvrdno. Priču o kraćoj radnoj nedelji aktuelna kriza je vratila u fokus, pa je sve više zemalja koje su počele i da je primenjuju, ali i analiziraju kao moguću praksu.

Poslodavci širom sveta počeli su da testiraju četvorodnevnu radnu nedelju što je nakon rada od kuće još jedna promena koju je pandemija donela u svetu rada. Kraću radnu nedelju, odnosno do četvrtka, počeli su da praktikuju poslodavci u Španiji, Novom Zelandu, Japanu, ali i u Danskoj i na Islandu.

Radnici u Belgiji uskoro će moći odabrati četvorodnevnu radnu sedmicu u sklopu niza reformi tržišta rada. Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koaliciona vlada u toj zemlji takođe će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez straha od odmazde.

Majkrosoft je nedavno testirao rad od četiri dana nedeljno, a rezultati su bili iznenađujući - produktivnost radnika je porasla za 40 odsto. Gotovo identične rezultate pokazale su i mnoge druge kompanije. Kako piše Rojters, rasprava o “skandinavskom modelu” koji se temelji na pretpostavci da će produktivnost rasti ako se smanji broj radnih sati nije naročito nova, ali je nakon kovid krize, aktuelna.

U Evropi španska vlada razmatra mogućnost uvođenja ovog modela kako bi ubrzala oporavak privrede. S druge strane, javna uprava u Danskoj i Islandu već radi samo do četvrtka. Iz agencije za privremeno zapošljavanje Adecco navode da mnoge kompanije uvode kraću radnu nedelju posebno u kontekstu nedostatka radne snage u maloprodaji i ugostiteljstvu.

- Nakon koronakrize ljudi su postali svesniji da njihovi dotadašnji radni uslovi nisu bili baš najbolji. Sada smatraju kako ne bi trebalo da žrtvuju svoj lični život zbog karijere, rekao je Christophe Caitor, prvi čovek Adecca.

Na Novom Zelandu kompanija Unilever testira radnu nedelju od četiri dana, dok u Japanu treća banka po veličini Mizuho nudi mogućnost za svojih 45.000 radnika da rade tri ili četiri dana. Dok mnogi skeptično gledaju na to koliko će promene u svetu rada zaživeti i nakon kraja pandemije, i španska telekomunikaciona kompanija Telefonica među kompanijama je koje testiraju četvorodnevnu radnu nedelju. Za sada u tom režimu radi 10 odsto njenih zaposlenih na španskom tržištu.

Telefonica je radnicima koji rade skraćeno smanjila platu za 15 odsto, a poslodavci u drugim zemljama nameravaju da ponude punu platu, uprkos manjem broju odrađenih sati. U danskoj opšini Odsherred 300 službenika radi četiri dana nedeljno uz punu platu u sklopu trogodišnjeg testa. U Španiji Ministarstvo industrije razmatra 50 miliona evra vredan pilot program kako bi kompanijama pomoglo u smanjivanju radnih sati, a bez snižavanja plata.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Pexels, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Putujte Srbijom i ostvarujte popuste na svakom koraku

Uz bezbrižno plaćanje, stvarajte nove uspomene!

Lifestyle

Da li želite da spavate kao beba? Zavirite u londonsku "utrobu"!

Dizajniran da oponaša sigurnost majčine utrobe, ovaj krevet pruža savršen san daleko od kuće.

Lifestyle

Kako se vodi ljubav u 21. veku?

Novi pogledi na komunikaciju među partnerima menjaju mnogo toga.

Lifestyle

Mali vodič za bezalkoholna pića sa ukusom alkohola

Šta da pijete u izlasku, ako ne želite alkohol?

Lifestyle

Tek kada vas ona fotografiše možete reći da ste uspeli!

Eni Lebovic nije samo fotograf, ona je slikarka snažnih duša.

Lifestyle

Kako da se svađate na pravi način?

Verbalni sukobi ne moraju da nam otvaraju duboke rane. Čak ih nije poželjno uvek uklanjati ih iz društva, jer mogu da budu produktivni.

Lifestyle

Kako da kupujete luksuzne stvari?

Predstavljamo vam Mastercard Travel Rewards!

Lifestyle

Laki hobiji koji blagotvorno utiču na naše mentalno zdravlje

Pet hobija koji će vam pomoći da se osećate bolje.

Lifestyle

Dobri ste sa fotoaparatom? Dokažite! National Geographic organizuje takmičenje za najbolju fotografiju, a evo kako da se prijavite na konkurs

Volite fotografiju? Umete da ispričate vašu priču kroz objektiv ili da uhvatite emociju na slici? Učestvujte na 2022. National Geographic foto konkursu.

Lifestyle

Rita Moreno o košmaru slave latinoamerikanki

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave, dok se u 89. godini sprema za rimejk čuvene “Priče sa zapadne str...

Lifestyle

U trendu je treći pol

Transrodnost ruši granice tabua.