Raj na ajurvedski način

Ako vam je prvi utisak najvažniji, onda ćete se u Šri Lanku odmah zaljubiti, jer je teško odoleti nasmejanim licima domaćina. Srešćete ih svuda, već od aerodroma u glavnom gradu Kolombu pa do plakata s pozdravom Ayubowan – Živite dugo i budite zdravi. Slogan sasvim odgovara najpopularnijem izvoznom proizvodu Šrilančana,  ajurvedskoj medicini. Drevna veština dovođenja u ravnotežu tela, duha i uma praktikuje se u centrima kojima poznato ostrvo u Indijskom okeanu naprosto obiluje. A i kako ćete videti, biće vam potrebna takva terapija. Jer, put do Dambule, grada koji se često uzima kao polazna tačka za upoznavanje Šri Lanke, ide kroz beskrajnu džunglu, a kada stignete u civilizacija, saobraćaj je haotičan. Na sve strane kola, autobusi, tuk- tukovi, sirene. Trubi se i ako neko naiđe na slona na putu, da se ostali učesnici pripaze… Stranci ovde dolaze i zbog budističkih hramova. Neki od njih se, poput čuvenog Zlatnog hrama, nalaze u pećinama. Ulaznice se kreću do 30 dolara i vrede svaku paru, naročito kada je reč o Sigiriji, kod Dambule. Najsnažniji utisak ostavlja pogled na Lavlju stenu, okruženu parkom, bazenima, kanalima sa lokvanjima i lotosima. Pećine u Sigiriji koristile su se kao budističke isposnice pre nove ere, a u 5. veku, kralj Kasapa je na vrhu stene sagradio zamak, iz straha od polubrata, koji mu se ipak osvetio, a grad poklonio monasima. U 11. veku, prestonica kraljevine je postala Polonaruva, i o njenom zlatnom dobu svedoče ostaci hramova i drevnog grada, kao i ogromni kipovi Bude. Koliko god bili oduševljeni budizmom, pripazite: odeću sa likom Bude nosite kod kuće, jer se ovde slike svetaca ne odobravaju, i nikada se nemojte fotografisati tako što ćete Budi okrenuti leđa.

Pošto ste danima obilazili drevne znamenitosti nekadašnjeg Cejlona, ajurvedski tretmani stižu vam kao glavna nagrada. Pionir ovakvih odmarališta je Barberyn Reef Resort. Osnovan pre četiri decenije u Beruvali, na jugozapadnoj obali države, nalazi se na pet sati od Dambule, na peščanoj plaži. Čak i to, što svaka od dvestotinak soba ima pogled na okean od kojeg zastaje dah, takođe je deo tretmana. Meditativnom raspoloženju doprinose detalji, bilo da je to zelenilo u hodnicima popločanim terakotom ili kamene posude sa vodom i plutajućim cvećem. Sobe su opremljene radovima lokalnih umetnika, a mirisi koji dopiru sa balkona sobe služe da vas pripremi za regeneraciju. Prvi dan terapije počinje oko šest ujutro, meditacijom i jogom. Dvorana kojom se širi osećaj mira i dah jasmina, ukrašena je muralima s Budom. U velikoj trpezariji postavljen je bogati švedski sto sa lokalnim jelima, u kojima se ističu sosovi od kokosa i raznih vrsta povrća, kokosove pogačice i pirinač, ali se nude i hleb, sirevi, džemovi.

Sve sledeće obroke gosti kreiraju sami, prema uputstvima ajurvedskih lekara. Oni su uvek tu da daju savete gostima, naročito oko toga kako hrana deluje na um. Svaki gost ima zakazane konsultacije kod lekara, kako bi se upoznao sa načelima ajurvede, 5.000 godina starog sistema lečenja, poreklom iz Indije. Meri se puls i krvni pritisak, pregleda jezik, koža i kosa kako bi se sastavio plan terapije i ishrane. Svaki dan počinje umotavanjem u sarong, pamučnu tkaninu koja vas čeka u sobi, a nastavlja se akupunkturom. Tanke iglice zabodene u određene tačke tela najpre dovode do stanja opuštenosti, kao da ste odspavali nekoliko sati. Tek tada ste spremni za masažu toplim uljem. Počinje se od glave i doslovno oseća kako stres napušta telo. Sledi masaža do peta, gde vam terapeutkinje na kraju izlupaju telo toplim platnenim jastučićima od pirinča, mleka i lekovitog bilja. Onako nauljeni, izlazite u vrt, prostor sa drvenim ležaljkama. Tu se podvrgavate pakovanjima od lekovitih trava i egzotičnog voća, koja su prilagođena svakom gostu. Tretman se završava pilingom od susama i toplom kupkom. Vaš jedini posao je da zatvorite oči i uživate. Goste pre popodnevnog odmora čekaju i sveže pripremljena ajurvedska pića i tablete sa detaljnim uputstvima. Oni zaista pružaju revitalizaciju i detoksikaciju čiji se efekti primećuju u svakom trenutku, od raspoloženja do probave. Rizort poseduje bašte s lekovitim ajurvedskim biljem od kojih terapeuti sami spravljaju kreme, eliksire, ulja vrhunskog kvaliteta i efekta. Joga i meditacija, okrepljujući obroci i šetnje obalom pri zalasku sunca, ispijanje voćnih sokova uz šum okeana, ples veverica, pesmu ptica – svakodnevica su u raju na ajurvedski način.

JEDI, PIJ I ODMARAJ

Kuhinja Šri Lanke je slična indijskoj, koju su ljudi sa Zapada već upoznali. Ipak, ima nekih razlika. Pored jela od ribe i piletine, služi se teletina, a glavni začin, kari, zapravo je kombinacija sa mnogim drugim začinima, kao što su korijander, kim, cimet, biber, senf, karanfilić, kokosovo mleko. Ishrana Šrilančana obiluje voćem

i povrćem, a glavno jelo je pirinač na sto načina. Običaj je da se jede rukama, ali možete zatražiti pribor za jelo. Pića od sveže ceđene papaje, ananasa, limete i kokosa služe se svuda. Kafe ima, s tim što kažu da je ovdašnji čaj bez premca u svetu. Gaji se na beskrajnim plantažama. Budisti ne piju alkohol, a za sve ostale uvek ima piva – najpoznatije se zove lion – kao i rakije. Obavezno probajte arak, rakiju koja prirodno nastaje u palminom cvetu.

OAZA U DŽUNGLI

Dijabubula ili Žubor vode, art-hotel je blizu Dambule i važi za pravo utočište usred džungle – osećaj mira i harmonije stvaraju zov ptica, ogromno drveće, miroljubive životinje, mirisni cvetni grmovi i jezerca. Tu je rezidencija osnivača kompleksa, najpoznatijeg umetnika Šri Lanke – Lakija Senenajakea. U Dambuli se lako pronalazi jeftini smeštaj u kućama domaćina, a treba znati da su gostinske sobe mnogo bolje uređene od njihovih. Uz ključeve se dobijaju sok od papaje, banane i keks, koji će verovatno odmah privući majmune iz okoline.

Sreća Šrilančana je vezana za trenutak, za osmeh koji im je neko uputio, za sunce, kišu, prirodu. Stranci sa zapada od njih mogu naučiti da se oslobode straha od budućnosti i da uvek budu zahvalni na onome što imaju, te da pre očekuju dobro nego zlo. Narod bivšeg Cejlona je srećan, a isto tako siromašan.

Sve ovo ne važi za Kolombo i njegove široke bulevare, bučan saobraćaj, visoke zgrade, trgovinske centre, užurbane poslovne, doterane ljude. Za razliku od malih mesta, ušuškanih u džungli, odavde će vas kući ispratiti duh zapada.

Tekst: Milica Đ. 

Fotografije: Profimedia

Ilustracija: Branka Ćurčić