Vodič u poslednji čas: Najlepša romantična mesta u Srbiji

Još uvek niste isplanirali vikend pred nama, a i dalje želite da iznenadite voljenu osobu? Možda razmišljate da uzmete slobodan dan u ponedeljak i na nekoliko dana odete van grada, kako biste proslavili Dan zaljubljenih? Verovali ili ne, Srbija ima toliko romantičnih predela, sela i gradića, jezera, smeštajnih kompleksa na planinama, da ćete sve završiti očas posla – bukirati online ili nazvati telefonom, a izgledaće kao da ste putovanje planirali mesecima unapred. Možda na umu imati boravak u nekom hotelu koji je poznat po spa centrima, možda želite da uživate u tradiconalnoj hrani i pićima, obilasku znamenitosti i šetnji po prirodi – pogledajte naših pet predloga za romantični vikend pred nama i zakazujte posete. 

Romantični SPA vikend za dvoje

Skoro svaki hotel, a sada i mnogi privatni smeštaji u Srbiji u svojoj ponudi imaju SPA program. Ako ste iz Beograda, a želite da pobegnete iz grada za vikend, možda vam je najbliža Fruška gora. A ako vam je svejedno koliko ćete kilometara preći, možda je najbolje da odete u neku od banja. Vrnjačka Banja je jedno od najromantičnijih i najlepših mesta u Srbiji. Gradić čiji je svaki kutak prožet romantičnom pričom ili detaljem koji u sebi sadrži notu ljubavi i topline. Gradski park u Banji važi za jedan od najlepših prostora u Srbiji, tu je čuvena fontana, brojni mostići i najromantičniji momenat – čajne kućice u kojima se možete odmarati. Deo parka danas čini i Japanski vrt, koji poseduje neobične biljne vrste iz Japana, u njemu se nalazi ostrvce,  kaskadni vodopad, most… U gradskom parku u Banji postoji mostić na kome možete da ostavite katanac sa vašim imenima i zaključate svoju ljubav. Spa vikend je savršeno, relaksirajuće iskustvo koje obuhvata uživanje u bazenima sa termalnom vodom, često slanu sobu, saunu, parna kupatila, hladne tuševe i relaks zone u kojima možete da idete na masaže i tretmane ulepšavanja. Ako želite spa vikend, pored Vrnjačke banje i nekog spa centra na Fruškoj gori (najpoznatiji je jedan u Vrdniku) , spa uživanciju možete potražiti u svim banjama Srbije, ali i u gradovima. Mnogi hoteli u svojoj ponudi imaju spa apartman, odnosno sobu za dvoje sa džakuzijem.

Dvorci u Vojvodini

Da biste osetili romantiku minulih vremena i na kratko proživeli raskošni život plemićkih porodica nije neophodno da putujete na daleki zapad Evrope. Dovoljno je da se zaputite u Vojvodinu, u kojoj se nalazi više od šezdeset veličanstvenih vila. Mnoge od njih nisu otvorene za psoetioce, mnoge su napuštene i zarasle (velepni dvorac Špicerovih u Beočinu), a neke su pretvorene u muzej (Pinova vila u Zrenjaninu pretvorena u Muzej destrukcije). Ipak, veliki broj predivnih građevina je sačuvan, a ako ovog vikenda ne budu otvorene za posetioce, dovoljno je da se smestite u neki lokalni hotel i da prošetate do njih, posmatrajući ih iz prikrajka. Jedan od najbolje očuvanih dvoraca Vojvodine je Fantast, koji je pripadao nekada moćnoj porodici Dunđerski. Nalazi se kod Bečeja i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u ovom delu zemlje. Tu je i dvorac Zobnatica, poznat pod imenom Kaštel Terlei, iz 1882. godine, a izgradila ga je imućna porodica koja je proizvodila šampanjac. On ima ergelu, hipodrom, Muzej konjarstva, umetničku galeriju, jezero, mini zoo vrt. Kaštel Ečka iz 1787. je takođe čuven, a nalazi se blizu Zrenjanina. Bio je omiljeno mesto Franca Ferdinanda, koji je obožavao da lovi u okolini, u njemu je nakon Prvog svetskog rata boravio kralj Aleksandar Karađorđević.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👨 Marko (@bosonogicovek)

Čarobna jezera

Srbija je zemlja jezera, a neka od najposećenijih i najčiuvenijih su definitivno Srebrno jezero, Palićko, Zaovinsko, Perućac (sa čuvenom kućicom na Drini), Vlasinsko, Gazivode…, ali, da li ste čuli za jezero koje se zove Tikvara? Ono se nalazi se u Bačkoj Palanci, na samo 40 kilometara od Novog Sada. Ako je verovati posetiocima, ovde možete videti jedan od najlepših zalazaka sunca u zemlji. Inače, ime je dobilo po tikvarama – čamcima u kojima su ribari čuvali svoj ulov. Na ulazu u ovaj rezervat prirode nalazi se dugačak drvored, gde su čempresi, vrbe, topole, jasenovi i platani. Jezero poseduje uređenu plažu, na kojoj možete, s obzirom na to da je malo hladnije vreme, da uživate u šetnjama i posmatranju jata labudova. Jezerom plutaju žuti i beli lokvanji, a tu su i druge retke biljne vrste zaštićene zakonom. Ima i mnogo čardi, sa kojih možete posmatrati predivne predele, biljke i životinje.

Etno sela

Poslednjih decenija omiljena turistička ponuda naše zemlje  su etno sela, odnosno gazdinstva sa kompleksom od nekoliko starinskih kućica koje osim smeštaja nude zanimljiv kulturno-umetnički sadržaj, mesta za relaksaciju, odmor, uživanje i sa odličnom kuhinjom. Etno sela su savršen izbor za  romantično vikend putovanje, a kako ih ima zaista mnogo, najbolje je da potražite neko u blizini mesta u kojem živite. Mi vam predlažemo nekoliko, koja su se izdvojila po atraktivnosti sadržaja i Izgledom. Recimo, na desnoj obali Drine, na granici sa Republikom Srpskom, nalazi se Sunčana reka, selo sa malenim kućama, koje izgleda kao gradić plus nudi raznovrsne sadržaje – šetnju, rekreaciju, tu je i farma sa konjima, paunovima, zečevima, muzejsku postavku (Drina kroz vekove ili mesto na kome je počeo Prvi svetski rat). Rajski konaci u opštini Gornji Milanovac, u selu Leušići. Osim predivnim predela karakterističnih za šumadijski kraj, ovde ćete istinski uživati u domaćoj kuhinji spremanoj po tradicionalnim receptima – ujutru vas budi miris svežeg hleba iz furune, na koji možete mazati domaći kajmak… Tu je i čuvena Tiganjica, nedaleko od Zrenjanina i Carske bare, koja ima ergelu konja koje možete jahati.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salaš 137 (@salas137)

Vojvođanski salaši

Turističke destinacije savršene za beg iz grada i miran odmor zaljubljenih, ali i upoznavanje prave vojvođanske tradicije i degustaciju ukusnih obroka. Svi oni se nalaze na oko dvadesetak kilometara od Novog Sada, a čim dođete nadomak salaša oduševiće vas ambijent, niz tradicionalnih predmeta u dvorištima, kao i autentična tradicionalna vojvođanska arhitektura. Od velikog broja salaša izdvajamo nekoliko najposećenijih, idealnih za romantične vikende. Možda je najčiveniji Salaš 137, poznat po mnoštvu detalja, drveća i cveća, koje ovo mesto čine magičnim. Brkin salaš u Čeneju u kome ćete užiuvati u stariskom ambijentu vojvođanskog sela. Tu je i Bucin salaš u Temerinu koji odiše autentičnošću, a poznat je po velikom broju životinja koje se tamo izgajaju. On nudi romantičnu vožnju fijakerom, a inače svaki od salaša ima smeštajne komplekse. Perkov salaš, koji se nalazi se na južnim padinama Fruške gore, poseduje veliku zbirku starina od kojih su samo neki jarmovi, taljige, plugovi kao i razboji za tkanje, pa drveni kreveti i madraci, ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka. 

 

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram