Samo mirno: kako ne paničiti i pobediti anksioznost tokom pandemije

Pet načina da se umirite, ako ste ozbiljno uzbuđeni!

Ove godine se dogodilo da buketi cveća u rano proleće i sunčani mart nisu mogli zaseniti važne vesti. Internet i društvene mreže ne doprinose boljem raspoloženju – dostupnost informacija redovno podstiče situaciju, ne dopuštajući da se zaboravi na virus, karantin i druge neprijatne stvari. Anksioznost polako postaje svesnija, podstaknuta svežim vestima i bukvalno traži diskusiju – sa prijateljima, kolegama, rođacima i slučajnim pratiocima. Ovde je važno da se na vreme podsećamo da lična anksioznost u povoljnom okruženju može prerasti u kolektivnu paniku, a to nam nije od koristi ni u jednoj situaciji.

„Osoba uči da bude zabrinuta, a žene, nažalost, razvijaju ovu sposobnost uspešnije od muškaraca. – objašnjava psiholog. – Prirodna nepravda prouzrokovana je posebnom senzibilnošću i emocionalnošću, koja je sama po sebi lepa, ali ispunjena povećanom podložnošću. Međutim, nema razloga za paniku: veština suzbijanja anksioznosti može se naučiti i, pored toga, deliti drugima ako su primetno uzbuđeni.”

Ispod je nekoliko saveta stručnjaka koji će vam pomoći u oslobađanju anksioznosti i usmeravanju misli u ugodnom smeru.

Osnovna mantra: sve će biti u redu.

Duboko i pravilno disanje

Onog trenutka kada shvatite da vas je strah obuzeo, pomislite na snagu dubokog disanja, koja telo postavlja u opuštajući ritam: polako, brojite četiri, udišite kroz nos, pauzirajte, a zatim polako izdahnite kroz usta, a takođe izbrojite do četiri. Po potrebi ponovite nekoliko puta.

Skrenite tok misli

Dešava se da se čula bukvalno ukrštaju na alarmantni okidač, usmeravajući pažnju na objekt fobije. Snagom volje odvratite mozak od izvora teskobe za bilo šta: proverite poruke, prođite krug u igrici, uključite ugodnu muziku u slušalicama ili se pridružite razgovoru.

Dodir

Dodirom se aktiviraju receptori koji pokreću proizvodnju „hormona sreće“, poput dopamina. I iako je ovaj savet za vreme bespoštednog virusa dvosmislen, uključujući odbacivanje poljubaca dobrodošlice, zagrljaja i rukovanja, to možete učiniti i sami tako da jednostavno trljate dlanove ili stežete ruke.

Kontrakcija mišića

Laganim stiskanjem i opuštanjem mišića podsetićete mozak koji kontroliše telo. Započnite nožnim prstima i pomičite se prema gore, lagano stežući i opuštajući telo, kukove, trbušnjake i tako dalje. U posebno stresnim okolnostima, takva „gimnastika“ pomoći će da se reguliše krvni pritisak i spreči napad panike ili gubitak svesti.

Prihvatite svoje strahove

Kad misli poprime format panike, koronavirus je već tu! Bože, evro je poskupeo! Treba hitno kupiti toalet papir! – Pokušajte da postavite jednostavna, ali konstruktivna pitanja. Kakav vas ishod događaja plaši? Zašto ste odlučili da je to moguće? Šta vas muči trenutno? Šta možete učiniti da biste se rešili straha? Na primer, prestanite da gledate kvote valuta ako niste finansijski strateg i otkažite putovanje ako vas čini mirnijim – i tako dalje, prema listi. I što je najvažnije, dok smislite akcioni plan, dozvolite sebi da se plašite – to je apsolutno normalno.

Što više branite sebi negativne emocije, to se povećava unutrašnja nelagodnost. Pokušajte se uveriti u mantru poput ove: „Stvarno sam van opasnosti, ali imam svako pravo na brigu. U redu je da se tako osećam. Znam da je ovo privremeno, i preživeću ovu anksioznost sve dok ne prođe, kao i uvek.”